Cum câştigi în lumea investiţiilor? (II)

În primul articol din această serie ai aflat care sunt componentele unei investiţii, iar acum vei descoperii câteva strategii pe care le poţi încerca pentru a câştiga în lumea investiţiilor.

  • Fă-ţi un plan şi respectă-l. Nu poţi lua în considerare să începi să investeşti fără să îţi faci un plan. Fără să îţi fi evaluat situaţia prezentă şi fără să îţi stabileşti obiectivele investiţionale pe care vrei să le atingi.
  • Înainte de a începe să investeşti asigură-te că ai un fond de urgenţă. Având un fond de rezervă nu vei fi nevoit să apelezi la investiţiile tale pentru a acoperi nevoile neprevăzute care pot apărea.
  • Începe să investeşti acum. Una din greşelile pe care le fac cei mai mulţi este că încep să se informeze, să urmeze cursuri, dar amână la nesfârşit momentul în care încep să investească. Cu cât începi să investeşti mai devreme cu atât ai mai mult de câştigat. Cea mai bună abordare este să începi cu un cont demonstrativ şi în paralel să continui pregătirea, iar când eşti mulţumit de rezultatele obţinute poţi să investeşti bani reali.
  • Alege să fii plictisitor şi investeşte simplu. Alege în ce vrei să investeşti şi lasă investiţia să îşi facă treaba. Nu încerca să baţi piaţa pentru că de cele mai multe ori nu vei reuşi. Alege investiţii sigure şi ele îţi vor aduce rezultatele aşteptate. Investiţiile cu profit potenţial mai mare, precum aurul, petrolul şi valutele au un risc asociat pe măsură, dar asta nu înseamnă că trebuie evitate, ci doar bine calculate.
  • Înţelege alocarea resurselor. Ponderea în care decizi să investeşti în diferite instrumente financiare determină randamentul pe care îl va obţine portofoliul tău per ansamblu. Alocarea resurselor financiare depinde atât de apetitul tău faţă de risc, dar şi de vârsta pe care o ai în momentul în care investeşti. Este bine să îţi adaptezi portofoliul în funcţie de schimbările care intervin în viaţa ta şi în funcţie de cum se modifică obiectivele tale financiare.
  • Diversifică corespunzător. Alegând să investeşti în domenii de activitate diferite şi în instrumente financiare variate, dispersezi riscul şi îţi protejezi capitalul împotriva scăderilor corelate. Fii atent să nu cazi în extrema cealaltă şi să diversifici prea mult pentru că îţi va fi foarte greu să îţi urmăreşti portofoliu şi să faci modificări asupra lui atunci când va fi necesar.
  • Nu investi în toate instrumentele financiare disponibile. În primul rând vei avea câte puţin din fiecare şi nu vei simţi când acestea vor creşte sau vor înregistra profit, pentru că ponderea lor în portofoliul total este prea mică. O creştere de 10% a unei deţineri de 10% din portofoliu înseamnă o creştere de 1% a întregului portofoliu, adică nesemnificativ. În al doilea rând investiţiile vor fi greu de urmărit şi în al treilea rând nu vei putea să aloci suficient timp să înţelegi particularităţile fiecărei investiţii în parte pentru că sunt prea multe.
  • Diversifică pentru a controla riscul. Cel mai mare risc pe care ţi-l asumi atunci când nu investeşti diversificat este riscul de sector. Oricât de multă încredere ai avea într-un domeniu de activitate nu este recomandat să investeşti totul în acel domeniu. Managementul riscului este cheia câştigurilor pe termen lung şi înseamnă să ai un portofoliu diversificat tot timpul.

Vrei să afli şi celelalte strategii care îţi pot creşte şansele de a avea succes în lumea investiţiilor? Citeşte articolul care va fi publicat săptămâna viitoare şi vei afla continuarea.

Voting postare: 2

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate