Rata inflației a coborât la 2,7%, alimentele s-au scumpit cu 5,72%

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, de la 3% în luna martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

„Preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 - aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 - aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%”, transmite INS în comunicat.

- Pâinea s-a scumpit cu 2,27% de la începutul anului, dar prețul făinei a crescut cu 3,7%;
- Legumele s-au scumpit cu 16%, numai în aprilie înregistrându-se o creștere a prețurilor de 5%. Cartofii s-au scumpit cu 21% de la începutul anului și cu aproape 10% numai în aprilie;
- Carnea s-a scumpit cu 3% în primele patru luni ale anului, dar creșterea este consemnat mai ales la carnea de porc.
- Mărfurile nealimentare s-au ieftinit, pe medie, în primele patru luni ale anului, cu aproape 9%. Aici sunt incluse și prețurile carburanților.

Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru acest an este de 3%.

Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate