Cei mai inteligenți investitori își păstrează investițiile inclusiv în lingouri de aur sau bijuterii.
Îți prezentăm câteva lucruri pe care, probabil, nu le știai despre aur:
- Aurul și cuprul au fost primele metale descoperite de omenire, acum aproximativ șase mii de ani.
- Epoca de aur se suprapune cu epoca de piatră. Astfel, aurul a fost primul metal prelucrat de om. Ca dovezi sunt unele din cele mai vechi artefacte din lume cu vechime de aproximativ 6000 de ani, care au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei de astăzi.
- Aurul de pe Terra provine din meteoriții căzuți acum 200 de milioane de ani.
- În epoca modernă, prima bucată de aur a fost descoperită în Carolina de Nord, SUA, în anul 1799. Aceasta cântărea în jur de 8 kg și a fost folosită timp de 3 ani ca opritor de uşă! La un moment dat, un bijutier a identificat această bucată de metal care a fost vândută cu doar 3,50 dolari (sub 1% din adevărata sa valoare). Prima bucată de aur descoperită și folosită ca opritor de ușă ar fi valorat azi cel puțin 150 mii USD.
- Aurul a fost descoperit ulterior pe toate continentele.
- Astăzi, statul cu cel mai mare tezaur de aur este SUA.
- Aurul este cel mai reciclat metal. 85% din aurul descoperit de-a lungul istoriei încă se află în folosinţă.
- Cele mai mari rezerve de aur (circa 10 miliarde de tone) se află în adâncurile oceanelor, dar exploatarea cu tehnologiile de astăzi este aproape imposibilă.
- Un studiu american arată că 52.000 de tone de aur se află încă în pământ şi este pe punctul de a fi descoperit și extras.
- Oceanele conțin aproximativ 20 milioane de tone de aur.
- Aurul este unul dintre cele mai dense și mai grele metale (cel mai greu este osmiul). Este chiar mai greu decât plumbul. Astfel, aurul are o densitate de 19.300 kg/m3.
- Aurul este un metal comestibil. Conform cercetărilor, acesta nu are efecte negative asupra organismului, ci dimpotrivă, contribuie la încetinirea îmbătrânirii.
- Orice om conține 0.2 mg de aur în corp, în mare parte, în sânge.
- Frunzele de eucalipt (surse medicinale naturiste) conțin mici urme de aur.
- 7% din aurul folosit în industria electronicelor (calculatoarelor, telefoanelor) ajunge la gunoi.
- Cantitatea de aur dintr-o tonă de calculatoare este mai mare decât cantitatea de aur în 17 tone de minereu.
- Aurul curge la propriu în râurile României. De-a lungul istoriei, din apele României s-au extras sute de kilograme de metal preţios. În România, aurul se găseşte în aluviuni pe majoritatea apelor care izvorăsc din munţii Apuseni şi din Carpaţii Meridionali. România este una dintre puţinele ţări din Europa care deţin această resursă preţioasă.
- Roşia Montană este una dintre cele mai vechi situri miniere de aur din lume, cu o istorie care se întinde pe o perioadă de circa 2.000 de ani. Roşia Montană are 833 de tone de aur, fiind unul dintre cele mai bogate locuri din lume.
- Din punct de vedere al zăcămintelor explorate dar neevidenţiate, adică ţinute la secret, România are 6.000 de tone de aur în subteran, adică echivalentul a 206,17 miliarde euro.
- BNR avea în 1940 mai mult aur în rezervă decât băncile centrale din Italia, Australia, Grecia, Brazilia sau Norvegia, şi uşor mai puţin decât Japonia.
- România a atins recordul istoric în 1940, când deţinea aproape 140 de tone din metalul preţios, ocupând locul al 12-lea în lume.
- Muzeul Aurului din Brad (România) este unic în Europa și al patrulea în lume după cele din Columbia, Taiwan și Peru. Are în vitrinele sale peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale. Valoarea acestor piese este inestimabilă.
- În prezent, rezerva de aur a României se situează la 103,7 tone (4,17 miliarde euro), ceea ce plasează România pe poziţia a 34-a în clasamentul privind rezervele de aur, condusă de SUA cu peste 8.000 de tone.
- Aurul este o investiție lichidă, practic o monedă internațională care poate fi vândută oriunde și în orice moment.
- Specialiștii financiari recomandă ca între 5-10 % din portofoliul investițional pe termen lung să fie în aur.
- Investiția în aur reprezintă o bună metodă de a păstra o parte din active şi de a le proteja de efectele inflaţiei şi de incertitudinile viitorului.
- Investițiile în aur se pot realiza și prin intermediul bursei, cumpărând instrumente financiare ce au ca activ suport aurul, cum ar fi certificatele index sau CFD-urile.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.