8 Lecții esențiale pentru educația financiară a copilului tău

  Dacă te întrebi care sunt cele mai importante lucruri pe care copilul tău trebuie să le știe în materie de educație financiară, am pregătit pentru tine un “must have” al educației financiare pentru copii.  
 1.    Vorbiți despre bani acasă, astfel copilul o să învețe că este un subiect despre care se discută deschis și despre care poate să pună tot timpul întrebări. Lasă-l să observe cum plătești facturile lunare și arată-i cum intră banii în fiecare lună în contul tău și cum se cheltuiesc.
 
 1.    Învață-l conceptul de a te plăti pe tine primul ca și cum ai fi o factură ca toate celelalte. Mai mult decât atât, ești cea mai importantă factură, așa că lună de lună prima plată pe care o vei face va fi către contul tău de economii sau către viitorul tău.
 
 1.    Îți trebuie un obiectiv ca să îl poți atinge. Așa cum atunci când te gândești la o vacanță ai nevoie de o destinație pentru a-ți putea crea un plan pentru a ajunge acolo, la fel și pentru situația ta financiară ai nevoie de un obiectiv pentru a-l putea atinge. În caz contrar vei ajunge de fiecare dată să îți cheltui tot salariul fără să rămâi cu nimic din el. Învață-ți copilul de mic să economisească pentru un anumit scop și la fel va face și când va fi mare. Având un obiectiv își va putea crea un plan pentru a aduna resursele necesare pentru a obține lucrul dorit.
 
 1.    Recompensele hrănesc motivația. După prima experiență de stabilire și atingere a unui obiectiv financiar, copilul va învăța că după o perioadă în care a respectat ceea ce și-a planificat urmează perioada în care se va bucura de rezultatele obținute primind ceea ce și-a dorit. Acest obicei îl va învăța pe termen lung să nu apeleze la împrumuturi sau la credite pentru a-și satisface dorințele, ci să își respecte planul întocmit pentru a beneficia de rezultate.
 
 1.    Trebuie să depui efort pentru a câștiga bani. Copiii trebuie învățați de mici că banii nu vin din portofelele sau buzunarele părinților și că aceștia muncesc pentru banii pe care îi câștigă. De aceea cu cât copilul va face mai devreme conexiunea între munca depusă și rezultatele obținute (salariul) cu atât va fi mai chibzuit în administrarea propriilor bani și mai înțelegător privind solicitările făcute.
 
 1. 6.   Copiii trebuie să învețe să facă alegeri. Fie că este vorba despre a alege cu ce să se îmbrace când merge la școală, la o petrecere sau afară la joacă, fie că este vorba despre deciziile privind administrarea banilor personali, copiii trebuie învățați de mici să ia decizii singuri. De la alege obiectivul pentru care să economisească, până la întocmirea planului pe care să îl urmeze pentru atingerea obiectivului și până la a alege să economisească sau să cheltuiască banii primiți, copilul trebuie să parcurgă acest proces singur pentru a învăța că decizia îi aparține.
 
 1.    Copiii trebuie să își asume consecințele faptelor lor. Fie că sunt bune sau rele deciziile pe care le iau copiii, ele au ca urmare consecințe pozitive sau negative. Dacă alege să cheltuiască toți banii pe care îi are imediat ce îi primește va învăța că dacă nu pui de-o parte nu ai și va trebui să aștepte până la următoarea plată pentru a putea achiziționa ceea ce își dorește.
 
 1.    Investițiile te ajută să îți înmulțești economiile. Chiar dacă este o noțiune mai greu de înțeles la vârste foarte fragede, nu uita după ce îți înveți copilul să economisească pentru obiectivele propuse să îl înveți și ce sunt investițiile și cum pot acestea să pună banii să lucreze în favoarea lui. Investițiile îi pot face viața mai ușoară cu atât mai mult cu cât le cunoaște importanța de mic.
  Oricât de mult ți-ar plăcea să crezi că educația financiară a copilului tău este responsabilitatea sistemului educațional, nu este așa. În calitate de părinte asumă-ți această responsabilitate și copilul tău îți va mulțumi. Implică-te în educația financiară a copilului tău pentru a crea un adult responsabil financiar care ia decizii înțelepte privind finanțele sale!  
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

Articole asemănătoare

Cum să dezvolți inteligența financiară a copilului

Cum să dezvolți inteligența financiară a copilului

Orice părinte își dorește un copil inteligent, bine pregătit pentru ca acesta să reușească în viață și să obțină toate lucrurile de care are..
 •   4
 •   7
 •   1883
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate