Top 5 greșeli făcute de investitori

Se întâmplă deseori ca mulți investitori începători să se lase ”furați” de entuziasmul primelor tranzacții profitabile, ori să fie influențați negativ de primele tranzacții închise în stop loss. De-a lungul timpului am facut eu însumi destule greșeli în activitatea zilnică de tranzacționare și am văzut destule greșeli făcute de alți investitori aflați fie la început de drum în această meserie, fie cu ceva experiență acumultată în ani de zile, dar fără să învețe prea multe din propriile greșeli.

Am identificat câteva din cele mai comune greșeli făcute în activitatea de tranzacționare, indiferent că sunteți un investitor activ sau pasiv în piața financiară, greșeli pe care le împărtășesc cu voi, greșeli pe care sunt convins că mulți dintre voi le veți recunoaște.

Greșeala nr. 1: Buy low and sell high: sau reversul, intrarea în tranzacții la final de mișcare a prețului/impulsului/tendinței.

Cele mai bune momente pentru intrarea și ieșirea în și din piață arată evident… în topurile sau analizele retrospective. Realitatea poate fi mult mai complexă. Ceea ce pare un moment bun pentru o corecție sau schimbare de trend la prima vedere, de foarte multe ori se dovedește a fi o doar mică oprire în mijlocul tendinței/trendului. De câte ori nu am auzit, inclusiv de la mulți dintre cei prezenți, că ”mai mult de atât nu se poate duce (prețul)”. Și totuși realitatea a dovedit contrariul… În mod similar, foarte mulți investitori intră în piață în maxime, respectiv minime și încă cu foarte mult entuziasm, dupa principiul de a nu rata intrarea, deși aceasta este ratată de mult, sau după principiul de a mai prinde ceva din această mișcare. Vă sună cunoscut?

Sfat: Indicatorii tehnici oscilatori și mă refer aici la cei mai cunoscuți – MACD, RSI – sunt de ajutor pentru a determina momentele de intrare/ieșire și pentru a estima puterea tendinței curente a prețului pe grafic. 

Greșeala nr. 2: Probleme mari cu recunoașterea greșelilor

Foarte mulți investitori cred că de vină este oricine altcineva, mai puțin ei înșiși pentru tranzacțiile finalizate cu pierderi. Aici vorbesc despre o eroare comună care este legată de excesul de încredere în propriile analize sau, din contra, de teama de a încasa o pierdere, lucruri care determină o reacție similar, respectiv mutarea celor doi parametri, stop loss și take profit sau chiar mai mult decât atât, scoaterea celor doi parametri din tranzacții. La urma urmei, cine are nevoie de stop loss? Dacă el nu există pe grafic atunci nu pot să-l încasez nu-i așa?

Piața se schimbă, ar putea apărea o nouă împrejurare importantă care să modifice condițiile analizei inițiale, dar am observat că pentru mulți investitori pare că au nevoie doar de puțin să rămână calmi și să aștepte până când pierderea ”dispare și atunci vor primi și o recompensă”. Speranța în piețele financiare poate cauza cele mai mari pierderi investitorilor indiferent de experiența acumulată.

Sfat: Analiza și previziunile voastre ar putea fi relevante, dar nu infailibile. Chiar și cele mai mari bănci de investiții își schimbă așteptările și previziunile. Nu este nimic în neregulă cu asta.

Iată o lecție rapidă despre managementul riscului: trebuie să aveți întotdeauna un plan de ieșire înainte de a face o tranzacție. Folosind  stop-loss, puteți limita pierderea dacă se întâmplă să greșiți. Funcția stop-loss se activează automat dacă este atins un anumit nivel de preț specificat. Cu un stop-loss știți exact cât veți pierde, deoarece dimensiunea poziției și prețul stop-loss sunt calculate înainte de a face o tranzacție. 

Stop-Loss poate fi transformat în Take-Profit. Cum? Identificarea și recunoașterea greșelilor pot duce la evitarea acestora în viitoarele tranzacții. Este absurd să avem așteptări diferite făcând aceleași erori.

Greșeala nr. 3: Nerespectarea planului de tranzacționare sau chiar absența unui plan de tranzacționare

Lipsa unui plan de tranzacționare clar pentru investitorii aflați la începutul drumului lor se datorează fie lipsei cunoștințelor necesare activității investiționale, fie lipsei de experiență: investitorul aflat în această situație pur și simplu nu a decis încă ce este important și ce nu.

Sfat: Urmați planul de tranzacționare conform strategiei aplicate. Respectarea pașilor din planul de tranzacționare presupune să determinați parametrii solizi pentru intrarea și ieșirea din tranzacție și urmați-i cât mai atent posibil. Abaterea de la planul de tranzacționare nu este permisă, cu excepția perioadelor de volatilitate crescută a pieței, perioade în care, în funcție de apetitul la risc, fie se securizează pozițiile mai rapid și se lasă pozițiile deschise pentru o perioada mai lungă de timp în vederea maximizării profitului, fie pentru a închide pozițiile mai rapid și a reduce riscurile. Pe termen lung, existența unui plan de tranzacționare poate să aducă rezultate profitabile și aduce cel mai important lucru: disciplina. Disciplina poate să facă diferența între cei care fac și care nu fac profit în piețele financiare, iar pe termen lung, disciplina poate să facă diferența între cei care fac profit și cei care fac performanță financiară.

Greșeala nr. 4: Emoțiile. Gestionarea acestora.

Este de remarcat faptul că emoțiile sunt o parte integrantă și foarte importantă a tranzacționării pentru majoritatea investitorilor. Ele ar putea aduce o emoție sănătoasă și un spirit competitiv celor care tranzacționează. Cu toate acestea, există și un revers, deoarece investitorii ar putea cădea în euforie când fac profituri sau în întristare profundă atunci când încasează pierderi.

Sfat: Lăcomia și frica duc la greșeli. Eu obișnuiesc să spun să nu facem din take-profit nuntă și din stop-loss înmormântare; mai sănătos este să ne ținem de planul de tranzacționare.

„Partea umană a fiecărei persoane este cel mai mare dușman al investitorului obișnuit” (Jesse Livermore – considerat un pionier al day tradingului).

Greșeala nr. 5: Amatorii prevăd. Profesioniștii reacționează.

Investitorii amatori vor întotdeauna să prezică. Vor să-și exprime părerile despre piață și cred că știu de ce se va întâmpla ceva. Întotdeauna poate este implicată si o poveste fantastică. Un investitor amator tranzacționează o credință sau o recomandare și de cele mai multe ori nu are un plan real de ieșire pentru că este sigur că are dreptate. Evident!

Foarte curând vei afla că pieței nu îi pasă de ceea ce crezi TU.

Dacă întrebi un investitor profesionist: „Unde crezi că va merge piața în continuare?”, cel mai probabil răspunsul va fi „Nu am nici cea mai vagă idee!” Pentru un investitor fără experiență, acest lucru ar putea suna ciudat nu-i așa? Sau că poate acest investitor cu experiență ascunde ceva sau nu-și dezvăluie secretele. Dar adevărul este că investitorii care câștigă bani pe piețele financiare nu agreează jocul prezicerii cu ce va face piața în continuare; ei sunt în jocul de a reacționa la mișcările pieței.

Investitorii profesioniști pot câștiga bani din piețe pentru că sunt foarte flexibili și nu au păreri puternice despre nicio potențială direcție a pieței. Ei doar stau și așteaptă oportunități de tranzacționare pe care le generează sistemul lor de așteptări pozitive, strategia pe care au învățat-o și aplicat-o repetitive – lucru care în timp le-a adus, ceea ce eu numesc, Sfântul Graal al activității investiționale și anume DIS-CI-PLI-NA. Ei lasă graficul să le arate în ce direcție va merge mai departe, nu vor forța niciodată prețul într-o anumită direcție, pentru că știu că nu se poate acest lucru.

Oamenii înclină spre lucrurile care promit bani ușori, fără muncă. Aceasta este natura umană. Din păcate, lucrurile care funcționează necesită și muncă, uneori chiar multă muncă, atenție și disciplină.

Analist financiar, Vali Gheorghiescu,

Director Profit Point București, Piața Muncii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *