Antibioticul pentru boala banilor

Multă lume tinde să-și gestioneze cu nepăsare banii și asta din cauza unor obiceiuri proaste care îmbolnăvesc bugetul personal. Și pentru că nimeni nu ar vrea să ajungă pe marginea unei prăpastii financiare, cel mai bine ar fi să ne protejăm banii și să luptăm cu obiceiurile neproductive care nu fac decât să ne afecteze material și psihologic. 

Soluția pentru “boala” cheltuirii banilor ar fi să învățăm câte ceva de la oamenii prosperi și să ne educăm pentru a ști cum să ne protejăm banii înainte ca situațiile neprevăzute să îi facă să dispară. Cum reușesc oamenii de succes să aibă un buget sănătos? Disciplina și de dezvoltarea unor obiceiuri financiare corecte este cheia.

Iată 5 obiceiuri sănătoase pentru sănătatea banilor tăi:


1. Evită cheltuielile impulsive.

Atunci când ai bani, este ușor să te lași tentat în a-i cheltui, pentru că vrei să profiți pe moment de acea viață fără griji pe care banii ți-o oferă. Sănătatea financiară, însă, poate fi câștigată numai dacă înveți să te controlezi și să-ți monitorizezi cheltuielile impulsive.

Știi care este problema cumpărătorului actual? El nu găsește un motiv pentru care să economisească sau să-și controleze comportamentul atunci când vrea să cheltuie bani. Prin urmare, “antibioticul” pentru boala cheltuirii banilor este să-ți stabilești nişte obiective clare, să înveți niște lucruri după care să-ți faci un plan de cumpărături și să faci diferența dintre dorințele şi nevoile tale reale.

2. Ocupă-te de situația ta financiară.

Oamenii de succes știu să se ocupe de banii lor. Ar fi o mare greșeală să ignori situația ta financiară și să nu dai atenție extrasului de cont, pentru că riști să cazi în datorii și să devii sărac lipit pământului. O dată pe lună, de exemplu, îți poți nota câți bani ai cheltuit și poți analiza pe ce lucruri faci cheltuieli excesive. Făcând acest lucru, poți să-ți dai seama cât de eficient îți gestionezi bugetul.

3. Tratează-ți banii cu răbdare.

Planificarea unui buget necesită multă răbdare. Ori o persoană care abia reușește să economisească, iar apoi tinde să cheltuie tot ce a adunat, nu are voință și răbdare. Este precum efectul de yoyo, ca și atunci când un om care vrea să slăbească, începe să respecte pentru început toate regulile regimului, dar apoi renunță și începe să se îngrașe din nou. Este nevoie de voință, timp și concentrare pentru a reuși să-ți planifici bugetul astfel ca viața ta financiară să capete un contur sănătos.

4. Planifică-ți bugetul.

Este adevărat că nicio planificare nu-ți poate anticipa cu adevărat realizările. Însă, este esențial să-ți faci planuri și să aloci bani pentru anumite lucruri sau activități cu care, poate, să vrei să te recompensezi. Poate că vrei să îți cumperi o locuință, o mașină sau să pleci într-o călătorie. Toate aceste lucruri necesită o planificare eficientă pentru a putea fi realizate. În loc să lași pe mâine, transformă acele scopuri în cifre și informații. Făcând asta, vei putea să fii dedicat acestor scopuri și să le vezi împlinite.

5. Investește în educația ta.

“Când am investit în mine și am muncit la persoana mea mai mult decât la orice altceva zi de zi, totul s-a schimbat în jurul meu”, spune psihologul și scriitorul Pera Novacovici. Dacă vrei să devii stăpân pe banii tăi și să-ți formezi o viață financiară sănătoasă, trebuie să renunți la orice scuze și pretexte. Educaţia financiară îţi dă posibilitatea să devii un adult responsabil şi independent financiar. Mai mult, abilitățile pe care le câștigi educându-te, nu se pierd niciodată.

Persoanele care au atins stabilitatea financiara știu să-și protejeze veniturile, prevenind eșecul și monitorizându-și eficient bugetul. Dezvoltându-ți obiceiuri sănătoase, cu siguranţă vei simţi o schimbare spre bine în buzunarul tău.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 13

2 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate