Bunăstarea românilor – între aspirații și dezechilibre

Se spune că fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită.

În timp ce dezbaterea majoră la nivel mondial este concentrată asupra dezechilibrelor în economie, guvernul României și-a propus ca până la sfarsitul anului 2020, nivelul de trai al românilor să ajungă la 70% din media Uniunii Europene.

Ce se întâmplă, însă, la nivel de buget familial? Ce efect are „bunăstarea” promisă de autorități asupra portofelelor românilor?

Anul a intrat în forță prin celebra inflație, cu un nou val de scumpiri. 

Totul costă mai mult: de la alimente, gaze, curent electric, până la carburanţi.  Astfel, aspirațiile pe care le-au avut românii vizavi de creșterile salariilor, a pensiilor și a indemnizațiilor sunt amanetate de măsurile fiscale aplicate de guvern. 

Foarte puțină lume spune că resimte bunăstarea și în portofel. Deși, pe parcursul câtorva luni, veniturile românilor au crescut cu aproximativ 25%, cheltuielile au crescut și ele, dar mult peste acest nivel. 

Conform statisticilor, o familie din România are nevoie acum de aproximativ 2000 de lei lunar pentru fiecare membru pentru a duce un trai decent: pentru a-și cumpăra mâncare, pentru a plăti facturile, impozitele, pentru abonamente la transportul public și câteva achitări în plus. Iar aici mulți dau întrebarea: ce să mai economisesc dacă nu-mi rămân decât câțiva lei în buzunar la sfârșit de lună? Și asta în cazul în care nu e nevoie de medicamente în caz de boală.

Dacă e să-și facă fiecare familie niște calcule, observă că aproximativ 85% din banii pe care îi câștigă, se duc din cauza scumpirilor. Vestea proastă că lucrurile nu se vor îmbunătăți în viitorul apropiat: urmează noi scumpiri la carburanți, iar leul devine tot mai slab. Unele facturi și rate bancare sunt calculate în euro, iar acest lucru bate la buzunar pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu au venituri mai mari. 

Cum pot ieși românii dintr-un impas financiar?

În condițiile în care ție ți s-a mărit salariul, iar tu o duci mai rău decât atunci când aveai mai puțini bani, ar trebui să te întrebi ce anume nu funcționează și cum poți îmbunătăți lucrurile. Dacă faci corect niște analize și calcule, realizezi că poți economisi în orice situație.

De exemplu, o mică schimbare pe care o faci în viața de zi cu zi te poate ajuta să strângi o sumă considerabilă de bani. Folosește calculatorul online de la Profit Point și vezi cum poți să strângi mai mulți bani!

Bunăstarea este rezultatul unei bune gestionări a banilor, iar educația financiară este acel cap de pod care te ajută să-ți urmezi aspirațiile și să obții echilibrul financiar de care ai nevoie.  


Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 5

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate