Câți bani au strâns românii în fondurile de pensii private?

Astăzi, în România există un sistem de pensii multipilon. Schimbările sociale, economice și demografice au făcut ca statul să fie nevoit să suplimenteze pensiile de stat cu introducerea fondurilor private de pensii: Pilonul 2 ca fond pensii private obligatorii și pilonii 3 și 4 ca pensii private facultative.

Pilonul II de pensii private obligatorii este complementar pensiei de stat, unde aportul contribuabililor este același ca și înainte, diferența fiind ca prin aceasta pensie, 2%  din contribuțiile de asigurări sociale (majorate anual cu câte 0,5% până la atingerea unui plafon maxim de 6%), vor fi redirecționate către un fond de pensii private. 

Pilonul III de pensii private este unul facultativ. Orice angajat poate contribui la o pensie facultativa, asigurându-și un venit suplimentar pentru bătrânețe. La acest fond de pensii se poate contribui cu până la 15% din salariul brut.

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, la finele lunii august 2018, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 45,8 miliarde de lei, date în creştere cu 21,44% faţă de nivelul existent în luna similară a anului 2017.  Fondurile de pensii private obligatorii de la Pilonul II aveau 7,167 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,03 milioane de participanţi. Aceste date confirmă faptul că tot mai mulți români tind să-și creeze o protecție financiară suplimentară pentru a avea un trai decent la bătrânețe.

În ceea ce privește fondurile de pensii facultative, acestea aveau active în valoare de aproximativ 1,96 miliarde de lei, la 31 august 2018, în creştere cu 13,51% comparativ cu nivelul de la 31 august 2017. Și în acest caz titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,156 miliarde de lei, respectiv 58,96%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 408,153 milioane de lei (20,8%). Potrivit datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 1,961 miliarde de lei, la 31 august 2018, iar valoarea activului net era de 1,958 miliarde de lei. Fondurile de pensii facultative aveau 463.231 de participanţi la 31 august 2018.

Care sunt fondurile de pensii private unde poți deveni contribuabil?

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Pe Pilonul III sunt active Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.

De ce am avea nevoie de o pensie privată?

Nu este niciun secret că veniturile pe care le au românii în prezent sunt prea mici pentru a asigura un nivel de trai decent la bătrânețe. În plus, sistemul public de pensii nu este viabil pe termen lung, din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei. 

Pensia privată are rolul de a suplimenta veniturile la pensie, asigurând astfel menţinerea nivelului de trai cu care o persoană s-a obişnuit pe parcursul vieţii active. Aceasta este acea pușculiță în caz de pensionare, dar și în situații nefericite cum ar fi invaliditatea sau decesul întreținătorului familie, unde pensia privată vine ca un mijloc de protecție și compensatoriu pentru întreaga familie.   

Voting postare: 4

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate