Ce este un blockchain?

Mai mult ca sigur ai auzit vorbindu-se despre termenul de blockchain, cel puțin în ultimii ani. Cunoscut în mare parte în lumea crypto, această tehnologie, începe să fie utilizată în tot mai multe domenii precum în mediul de business, guverne, sistemul medical și nu în ultimul rând, în tranzacționări datorită multimplelor sale avantajelor. 
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.


Mai mult ca sigur ai auzit vorbindu-se despre termenul de blockchain, cel puțin în ultimii ani. 
Cunoscut în mare parte în lumea crypto, această tehnologie, începe să fie utilizată în tot mai multe domenii precum în mediul de business, guverne, sistemul medical și nu în ultimul rând, în tranzacționări datorită multimplelor sale avantajelor. 
Așadar, în acest articol vom afla  totul dspre ce este tehnologia blockchain pe înțelesul tuturor, cum funcționează și mai ales cum și unde se aplică. 

Ce este blockchain?


Sursă foto: formyjob

Tehnologia blockchain a apărut în 2009, atunci când a fost lansată prima criptomonedă, Bitcoin.
Dacă te întrebi despre acest blockchain, ce este, ei bine acesta este un tip de tehnologie de rețea care permite stocarea și transferul de date într-un mod sigur, transparent și verificabil. 

Acest tip de tehnologie se bazează pe principiul descentralizării, adică datele nu sunt stocate într-un singur loc sau pe o singură sursă, ci sunt distribuite pe mai multe noduri ale rețelei, fapt ce o face imposibil de copiat sau de manipulat. 

Unul dintre cele mai importante aspecte ale unui blockchain este că permite verificarea autenticității informațiilor stocate de către toți participanții ai acelui blockchain, lucru care oferă o transparență uimitoare și un avantaj major în special în cadrul trazacționărilor. 

Așadar acest tip de tehnologie a devenit popular în ultimii ani datorită promisiunii sale de a permite tranzacții rapide, sigure și transparente. Spre exemplu, utilizarea unui blockchain în sistemul financiar poate elimina necesitatea intermediarilor, se poate dovedi cu o acuratețe clară fiecare tranzație și  de asemenea poate reduce costurile tranzacțiilor.

În plus, un blockchain poate fi utilizat pentru a stoca informații despre bunurile fizice sau digitale, permițând astfel un traseu clar al proprietății acestora, așa cum se întâmplă în cazul NFT-urilor. 

În industria alimentară, un blockchain poate fi utilizat, spre exemplu pentru a urmări produsele de la originea lor până la raft, oferind astfel o transparență totală în ceea ce privește calitatea și siguranța alimentelor. În cadrul sistemului medical sau de busienss se pot stoca bazele de date în siguranță, prin intermediul unui lanț privat cu acces limitat. 

Pe scurt, blockchain–urile sunt baze de date uriașe. Care, în loc că să fie stocate pe un server central ce poate fi accesat de toți utilizatorii, înregistrările de pe blockchain sunt stocate pe computerele utilizatorilor de peste tot din lume.

Acest lucru înseamnă că odată postat ceva în blockchain, acel lucru nu mai poate fi șters. Este ca o amprentă a istoricului tău, ca o matrice care definește pattern-ul tău. Altfel spus, blockchain-ul este o construcție care permite accesul tuturor la o bază de date imensă. 

Cum funcționează un blockchain?


Sursă foto:bankrate

La baza funcționării blockchain-ului se află o rețea de calculatoare, cunoscută sub numele de noduri. Acestea comunică între ele și validează tranzacțiile, fără a avea nevoie de o instituție centrală de încredere.

Fiecare tranzacție este înregistrată într-un bloc, care este apoi adăugat la lanțul de blocuri (blockchain). Acest lanț este distribuit în rețea și verificat de toate nodurile, pentru a se asigura că tranzacția este validă.

Acest proces de validare se realizează prin intermediul unui algoritm complex, cunoscut sub numele de Proof of Work (PoW). Acest algoritm necesită resurse computaționale considerabile, pentru a preveni orice încercări de fraudă sau alterare a datelor.
Mai exact blockchain funcționează prin împărțirea aceste bazei de date uriașe în mai multe blocuri care sunt legate între ele în lanț. 

Fiecare bloc conține o serie de tranzacții și este legat de blocul precedent prin intermediul unui hash , care este un cod unic generat de către sistem. 

Această structură face ca tranzacțiile din blockchain să nu poate fi modificate, deoarece pentru a modifica un bloc, trebuie să se modifice toate blocurile care vin după el în lanț, ceea ce este aproape imposibil de făcut. 

Să luăm un exemplu mai simplu practic de tranzacție pentru a explica acest lucru. 

Să presupunem că  vreau să îți trimit ție o sumă de bani. În blockchain, această tranzacție este reprezentată în mediul online ca un bloc. Acest bloc va fi „share-uit” prin rețeaua blockchain, locul în care volumul de informații este împărtășit între participanți (englezii îl numesc peer-to-peer).

După verificarea rețelei asupra autenticității tranzacției, blocul (tranzacția) este adăugat în lanț (chain), oferindu-i caracter permanent. Altfel spus dreptul meu de proprietate asupra sumei de bani este transferat către tine, în momentul postării blocului în blockchain. Iar acest lucru nu mai poate fi modificat ulterior. 


Caracteristicile și avantajele tehnologiei blockchain


Sursă foto: mondo

Blockchain-ul  este o tehnologie care a câștigat popularitate în ultimii ani, iar acest lucru se datorează avantajelor și caracteristicilor sale unice, așa cum am spus la începutul acestui articole. Iată, așadar câteva dintre caracteristicile și avantajele acestei tehnologii:

Securitate și confidențialitate – Blockchain-ul folosește criptografie pentru a proteja datele și a asigura integritatea lor. Aceasta face ca informațiile din blockchain să fie sigure și imposibil de modificat în mod neautorizat. În plus, utilizatorii pot efectua tranzacții fără a fi nevoiți să furnizeze informații personale sau bancare, ceea ce poate fi atractiv pentru anumite persoane sau afaceri.

Descentralizare – Blockchain-ul nu are un punct central de control așa cum au majoritatea bazelor de date, ci este gestionat de un grup de noduri (calculatoare) distribuite în rețeaua de blockchain. Aceasta face ca informațiile să fie disponibile pentru oricine are acces la rețeaua blockchain.

Omnisciență - O trăsătură atribuită zeităților a fost translatată și tehnologiei blockchain. Explicat, acest lucru se traduce prin faptul că odată introdus ceva în blockchain, acesta nu mai poate fi modificat. Acest lucru este posibil prin utilizarea hash-urilor criptografice (Hash-ul criptografic este un algoritm matematic care mapează date de lungime arbitrară (mesaj) într-un șir binar de mărime fixă. Această funcție hash este concepută pentru a fi unidirecțională și imposibil de inversat) prin care se oferă un interval FIX în blockchain.

Transparență – Informațiile din blockchain sunt disponibile public, atunci când rețeaua nu este privată, ceea ce înseamnă că oricine poate vedea tranzacțiile și interacțiunile care au loc în rețeaua de blockchain.

Eficiență – Blockchain elimină nevoia de intermediari pentru a valida tranzacțiile, ceea ce face ca acestea să fie mult mai rapide și mai ieftine.

Imutabilitate – Informațiile din blockchain nu pot fi modificate sau șterse după ce au fost adăugate, ceea ce le face sigure și de încredere.

Durabilitate – Blockchain-ul este un sistem distribuit, ceea ce înseamnă că datele sunt stocate pe mai multe noduri în rețeaua de blockchain. Acest lucru face ca informațiile să fie sigure și să fie disponibile chiar și atunci când un nod din rețea se închide.

Flexibilitate – Blockchain-ul poate fi folosit pentru a stoca și gestiona orice tip de informație, de la tranzacții,  criptomonede,  baze de date sau contracte inteligente.

Tipuri de blockchain


Sursă foto: builtin

Există diferite tipuri de blockchain, fiecare cu propriile caracteristici și aplicații.

Public blockchain -este un tip de blockchain ”la liber” care poate fi accesat de orice utilizator și în care oricine poate adăuga tranzacții. Exemple: Bitcoin, Ethereum. Este de asemenea și cel mai utilizat tip de blockchain, pentru că marea majoritate a tranzacțiilor crypto rulează pe un blockchain public.

Private blockchain - un tip de blockchain ”exclusivist” care este controlat de o singură entitate sau grup de entități și care nu poate fi accesat de către utilizatorii neautorizați. 

Federated blockchain - este un tip de blockchain care este controlat de un grup de noduri de încredere, care pot adăuga și valida tranzacții în rețea. Spre exemplu, organizațiilor le este oferită posibilitatea de a stabili controale pentru entitățile care pot accesa datele blockchain. 

Hybrid blockchain - acesta este un tip de blockchain care combină caracteristicile unui blockchain public și unui blockchain privat. Acest tip de blockchain poate fi accesat de către oricine, dar adăugarea de tranzacții poate fi limitată la un grup select de utilizatori. 

Sidechain blockchain - un tip de blockchain care este conectat la un blockchain principal și care poate transfera valori și date între cele două rețele. 

Aplicații ale blochain-ului în diferite domenii


Sursă foto: csiro

Blockchain este acea tehnologie revoluționară care se poate aplica în diferite domenii pentru a spori eficiența, siguranța și transparența proceselor, cu toate că a fost inițial utilizată doar în domeniul crypto. 
Astfel că, blockchain-ul poate fi utilizat spre exemplu atât în domeniul financiar pentru a facilita tranzacțiile bancare și pentru a preveni frauda dar și în domeniul votării pentru a asigura o votare sigură și transparentă.
Iată deci unde și în ce scop se poate utiliza această tehnologie în viața noastră.  

În domeniul sănătății
În domeniul sănătății, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a îmbunătăți siguranța și integritatea datelor medicale, permițând accesul controlat la aceste informații de către persoanele autorizate. De asemenea, poate fi utilizat pentru a monitoriza traseul medicamentelor prin lanțul de aprovizionare, asigurând astfel siguranța pacienților.

Protejarea proprietății intelectuale
În domeniul proprietății intelectuale, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a înregistra și proteja drepturile de autor asupra operelor de artă, muzică sau literatură precum se întâmplă în cazul NFT-urilor. Acest lucru poate ajuta la prevenirea pirateriei și la încurajarea creativității.

În domeniul transporturilor
În domeniul transporturilor, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a monitoriza traseul vehiculelor și a mărfurilor, dar și pentru a facilita plata taxelor și a altor cheltuieli legate de transport. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea eficienței și la reducerea costurilor în acest domeniu.

Tehnologia blockchain: Pro și Contra

Ca orice monedă, și blockchain-ul vine cu o serie de avantaje, precum și de dezavantaje. 

Avantajele tehnologiei blockchain:
  • Oferă un nivel ridicat de securitate a datelor:
  • Reduce nevoia de intermediari terțe părți:
  • Creează înregistrări în timp real, rezistente la modificări care pot fi partajate tuturor participanților:
  • Permite participanților să asigure autenticitatea și integritatea produselor (serviciilor) comercializate
  • poate permite crearea unor monede digitale sau criptomonede, care pot fi utilizate ca mijloc de plată în diverse tranzacții. Acest lucru poate permite accesul la finanțare pentru proiecte sau afaceri care nu au acces la sistemul financiar tradițional.

Dezavantajele tehnologiei blockchain:
  • Imposibilitatea modificării datelor (deși acest lucru poate fi un avantaj, în anumite situații poate deveni ceva indezirabil)
  • Depozitare: spre exemplu, blockchainul Bitcoin necesită în prezent aproximativ 200 GB stocare. Creșterea actuală a mărimii blockchain pare să întreacă creșterea hard disk-urilor:
  • Implementarea une tehnologii blockchain poate necesita investiții destul de mari în infrastructură și tehnologie:
  • viteza de procesare poate fi un alt dezavantaj al acestei tehnologii, deoarece tranzacțiile în blockchain sunt validate de către toți participanții din rețea, ceea ce poate duce la întârzieri în procesarea tranzacțiilor.  

Blockchain Ethereum

Ether (ETH) este cryptomoneda al cărui blockchain este generat de platforma Ethereum. Etherii pot fi transferați între conturi și utilizați pentru a recompensa participanții care minează pentru munca depusă. 
 

Blockchain vs. Bitcoin

Este important de menționat că relația dintre Bitcoin și Blockchain este cea de aplicație și tehnologie. Cu toate acestea, mulți oameni pot confunda de obicei blockchain cu Bitcoin. 

Motivul principal pentru o astfel de confuzie este faptul că Bitcoin a fost prima aplicație cunoscută în mod obișnuit a tehnologiei blockchain. Prin urmare, a avut succes în a transforma percepția oamenilor spre a crede că Bitcoin este baza tuturor tehnologiilor blockchain.

Pe de altă parte, beneficiile mai mari ale blockchain-ului au câștigat recunoaștere în ultima vreme. Blockchain și-a îmbunătățit încet capacitățile de a răspunde cerințelor întreprinderilor din diverse industrii. 

Un indicator important pentru diferențierea Bitcoin de Blockchain se referă la potențialele lor aplicații. Originile blockchain-ului s-au reflectat asupra necesității unei tehnologii care să faciliteze un mediu ieftin, sigur pentru a permite tranzacțiile peer-to-peer. Acesta urmărește reducerea implicării intermedierilor inutile.

În plus, blockchain-ul este potrivit pentru stocarea și accesul fiabil la date datorită identității sale ca registru distribuit. Pe de altă parte, Bitcoin a fost dezvoltat cu scopul de a accelera tranzacțiile transfrontaliere. Ulterior, Bitcoin-urile urmăresc și simplificarea sistemelor de plată prin excluderea intermediarilor terți, reducând în același timp controlul guvernamental asupra tranzacțiilor.

Diferența Bitcoin vs. Blockchain ia, de asemenea, în considerare domeniul de aplicare pentru ambele pentru a stabili transparența. Blockchain prezintă un domeniu promițător, luând în calcul creșterea sa productivă pe parcursul ultimului deceniu. În prezent, tehnologia blockchain este programată să aibă parte de un trend ascendent. Multe guverne lansează în mod constant inițiative blockchain, iar selectarea tehnologiei blockchain asigură, de asemenea, o mai bună transparență, securitate și încredere pentru sistemele lor.

Pe de altă parte, Bitcoin nu prezintă nicio indicație promițătoare în ceea ce privește domeniul său de aplicare. În timp ce anumite țări au îmbrățișat deja conceptul de Bitcoin în mod deschis, multe alte guverne au impus restricții sau interdicții asupra Bitcoin. În plus, este esențial să rețineți că Bitcoin nu se califică din punct de vedere legal ca înlocuitor al monedei legale a unei țări.

Există riscuri în tehnologia blockchain?


Sursă foto:equinix

Orice lucru are plusuri și minusuri, asta este clar, iar tehnologia blockchain nu face excepție. Iată câteva riscuri în tehnologia blockchain pe care noi le-am identificat:

Protocoalele blockchain sunt greu de integrat - Blockchain este o tehnologie nouă. Aceasta înseamnă că este greu să includeți protocoale blockchain într-un proiect. Potrivit Deloitte, este greu să implementezi diferite proiecte blockchain. De exemplu, dacă se dorește partajarea informațiilor de la Hyperledger Fabric Protocol la Ethereum Protocol, utilizatorii ar avea nevoie de un nivel de integrare care să gestioneze aceste două sisteme de întreprindere diferite.

Lipsa standardizării - Varietatea largă aduce automat, cu sine, o lipsă de standardizare. Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri de care suferă actualele proiecte blockchain. Aceste standarde se aplică întregului ecosistem blockchain, inclusiv ofertele inițiale de monede (ICO), cryptomonede, cadre și așa mai departe. ICO-urile suferă cel mai mult din cauza lipsei de standardizare. Investitorii nu au o protecție adecvată împotriva investiției, ceea ce face ca ICO-urile să fie un mare pariu.

Tehnologia Blockchain în viitor


Sursă foto:techopedia

În viitor, tehnologia blockchain va avea un impact major asupra modului în care facem tranzacții financiare, gestionăm datele și ne protejăm informațiile personale. 

De exemplu, sistemele bazate pe blockchain vor permite tranzacții rapide și sigure, fără a mai fi nevoie de intermediari precum băncile sau alte instituții financiare. Acest lucru va reduce costurile și va simplifica procesul de transfer al banilor.

în plus, tehnologia blockchain va facilita gestionarea și protectia datelor, prin crearea unor rețele de date sigure și descentralizate. Astfel, informațiile sensibile vor fi stocate într-un mod mai sigur și mai eficient, reducand riscul furtului de date și al fraudelor.

De asemenea, tehnologia blockchain va avea un impact semnificativ și asupra industriilor de retail și de logistica, prin crearea unor sisteme de trasabilitate și verificare a produselor. Acest lucru va permite consumatorilor să își cunoască în detaliu originea produselor pe care le cumpara si va facilita luarea deciziilor de cumparare.

În concluzie, tehnologia blockchain va avea un impact puternic asupra viitorului, prin simplificarea și securizarea tranzacțiilor financiare, protejarea datelor si crearea unor sisteme de trasabilitate și verificare a produselor. 

Acest lucru va duce la o economie mai eficientă și mai transparentă, beneficiind atat companiile, cât și consumatorii.




Mai mult ca sigur ai auzit vorbindu-se despre termenul de blockchain, cel puțin în ultimii ani. Cunoscut în mare parte în lumea crypto, această tehnologie, începe să fie utilizată în tot mai multe domenii precum în mediul de business, guverne, sistemul medical și nu în ultimul rând, în tranzacționări datorită multimplelor sale avantajelor. 

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică