Ce este tehnologia Blockchain, pe intelesul tuturor

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Ce este tehnologia blockchain?

Dacă nu ești familiarizat cu terminologia dezvoltată de industria și universul crypto, nu este nicio problemă, pentru că prin acest articol, vrem să îți explicăm, elementul de bază al acestei lumi (și nu numai): blockchain-ul.

Cum definim blockchain-ul?

Blockchain este definit ca fiind un registru de date descentralizate care este partajat în siguranță. Tehnologia blockchain permite unui grup comun de utilizatori selectați să partajeze/împărtășească date. Cu serviciile blockchain în cloud, datele tranzacționale pot fi colectate, integrate și partajate cu ușurință din mai multe surse. Datele sunt împărțite în blocuri partajate, care sunt legate pin identificatori unici sub formă de hash-uri criptografice.

Ți se pare că am scris în „chineză”, îți explicăm imediat, pe înțelesul tău:

Blockchain–urile sunt baze de date. Uriașe. Care, în loc că să fie stocate pe un server central ce poate fi accesat de toți utilizatorii, înregistrările de pe blockchain sunt stocate pe computerele utilizatorilor de peste tot din lume. Acest lucru înseamnă că: odată postat ceva în blockchain, acel lucru nu mai poate fi șters. Este ca o amprentă a istoricului tău, ca o matrice care definește pattern-ul tău; altfel spus, blockchain-ul este o construcție care permite accesul tuturor la o bază de date.

P.S. În blockchain este IMPOSIBIL plagiatul, pentru că asigură integritatea datelor dintr-o singură sursă de proveniență. 

Security level în Blockchain: 99.9%

Cum funcționează tehnologia blockchain?

Așa cum am spus mai sus, unul din cele mai importante caracteristice ale tehnologiei Blockchain este că oferă un nivel ridicat de transparență și confidențialitate în același timp. Însă cum funcționează la modul practic?

Vă propunem un exercițiu de imaginație: să spunem că eu vreau să îți trimit ție o sumă de bani. În blockchain, această tranzacție este reprezentată în mediul online ca un bloc. Acest bloc va fi „share-uit” prin rețeaua blockchain, locul în care volumul de informații este împărtășit între participanți (englezii îl numesc peer-to-peer).

După verificarea rețelei asupra autenticității tranzacției, blocul (tranzacția) este adăugat în lanț (chain), oferindu-i caracter permanent; altfel spus dreptul meu de proprietate asupra sumei de bani este transferat către tine, în momentul postării blocului în blockchain.

Care este unul dintre specificurile blockchain? Este că elimină intermediarii, că păstrează confidențialitatea datelor, însă totodată în cel mai transparent mod cu putință. Pare utopic, nu?

Caracteristicile tehnologiei blockchain

Obișnuiți cu stilul offline de tranzacționare, blockchain a schimbat mult perspectivele asupra „jocului”, așadar iată caracteristicile tehnologiei blockchain:

Transparență și confidențialitate

Este, poate, de departe cel mai mare atu (îmbrățișat de toți utilizatorii) al blockchain. Identitatea fiecărui utilizator este bine „ascunsă” prin date criptografice, caracteristică ce nu există în sistemul financiar actual, unde „urmele” utilizatorilor sunt lăsate la tot pasul.

Omnisciența blockchain

O trăsătură atribuită zeităților a fost translatată și tehnologiei blockchain. Explicat, acest lucru se traduce prin faptul că odată introdus ceva în blockchain, acesta nu mai poate fi modificat. Cum este posibil acest lucru? Prin utilizarea hash-urilor criptografice (Hash-ul criptografic este un algoritm matematic care mapează date de lungime arbitrară (mesaj) într-un șir binar de mărime fixă. Această funcție hash este concepută pentru a fi unidirecțională și imposibil de inversat) prin care se oferă un interval FIX în blockchain.

Descentralizarea

Nu este o lecție de istorie, ci o terminologie aplicată inovator. Descentralizarea oferă o garanție a integrității datelor fără a se baza pe o autoritate centrală. Aceasta se numește încredere descentralizată prin date fiabile.

Tipuri de blockchain

Bineînțeles că avem și aici tipologii diferite de blockchain, pentru că pattern-urile sociale se translatează și asupra acestor tehnologii, astfel, vă prezentăm 3 tipuri de blockchain, cu specificurile lor:

Tipuri de blockchain - public

„La liber” – o expresie foarte dragă nouă, care se aplică și în tehnologia blockchain. Ce presupune mai exact acest lucru? Oricine poate participa fără restricții. Este cel mai uzitat tip de blockchain, pentru că marea majoritate a tranzacțiilor crypto rulează pe un blockchain public.

Tipuri de blockchain - privat

„Private property” – deja aduce înspre zona „exclusivistă”  Care sunt tiparele unui blockchain privat? Organizațiilor  le este oferită posibilitatea de a stabili controale pentru entitățile care pot accesa datele blockchain. 

Tipuri de blockchain - federalizat

Definiția federalizării în lumea blockchain presupune că procesul de colectare a datelor este controlat îndeaproape de un set preselectat de părți interesate.

Aplicații blockchain. Exemple de aplicații blockchain

Ca o alternativă a lumii reale, în care ne desfășurăm zilnic activitatea, tehnologia blockchain se dezvoltă în paralel, asemenea unei imagini în oglindă; astfel există aplicații blockchain pentru aproape fiecare industrie, iar noi vă vom prezenta trei dintre acestea.

Aplicații social & mass media bazate pe blockchain

Nu poartă numele de Meta, ci este denumit Steemit. Acesta este  folosit pentru a recompensa utilizatorii pentru schimbul de postări care au un impact (fie predictibilitate, fie noutate sau relevanță socială). Iar utilizatorii sunt plătiți pe baza impactului informațiilor oferite, dacă acestea au impact asupra restul utilizatorilor din cadrul unei comunități.

Blog pe blockchain

Guild este „tărâmul făgăduinței” pentru cei care își doresc libertate absolută în oferirea de conținut. Fără reguli, fără restricții, doar pură imaginație și creativitate și asta pentru că aceste bloguri nu sunt stocate pe serverele unei companii. Așadar, dacă v-am dat o direcție și vă doriți libertate de exprimare, universul blockchain vă îndeplinește acest vis.

Human resources pe blockchain

Uitați de site-urile de recrutare sau anunțurile postate pe paginile de Facebook cu tiltul „Ne mărim echipa”, în blockchain dinamica este la alți parametri. DreamTeam permite jucătorilor pasionați să caute un loc de muncă. De partea „angajatorului” aplicația permite echipei să gestioneze aprobările și veniturile generate de expunerea viitorului angajat la mass-media.

Tehnologia blockchain: Pro și Contra

Ca orice monedă, și blockchain-ul vine cu o serie de avantaje, precum și de dezavantaje. Pentru a le cunoaște pe ambele, facem o clasificare simplă. Astfel:

Avantajele tehnologiei blockchain:

  • Oferă un nivel ridicat de securitate a datelor
  • Reduce nevoia de intermediari terțe părți
  • Creează înregistrări în timp real, rezistente la modificări care pot fi partajate tuturor participanților
  • Permite participanților să asigure autenticitatea și integritatea produselor (serviciilor) comercializate.

Dezavantajele tehnilogiei blockchain:

  • Imposibilitatea modificării datelor (deși acest lucru poate fi un avantaj, în anumite situații poate deveni ceva indezirabil)
  • Depozitare: spre exemplu, blockchainul Bitcoin necesită în prezent aproximativ 200 GB stocare. Creșterea actuală a mărimii blockchain pare să întreacă creșterea hard disk-urilor.

Blockchain Ethereum

Ether (ETH) este cryptomoneda al cărui blockchain este generat de platforma Ethereum. Etherii pot fi transferați între conturi și utilizați pentru a recompensa participanții care minează pentru munca depusă (*Dacă vreți să vă spunem mai multe despre „minatul” cryptomonedelor o putem face într-un articol viitor, trebuie doar să ne lăsați un comentariu că vă doriți acest lucru).

Blockchain vs. Bitcoin

Sau, într-un mod mai plastic spus „Terminator vs. Predator” :D

Este important de menționat că relația dintre Bitcoin și Blockchain este cea de aplicație și tehnologie. Cu toate acestea, mulți oameni pot confunda de obicei blockchain cu Bitcoin. Motivul principal pentru o astfel de confuzie este faptul că Bitcoin a fost prima aplicație cunoscută în mod obișnuit a tehnologiei blockchain. Prin urmare, a avut succes în a transforma percepția oamenilor spre a crede că Bitcoin este baza tuturor tehnologiilor blockchain.

Pe de altă parte, beneficiile mai mari ale blockchain-ului au câștigat recunoaștere în ultima vreme. Blockchain și-a îmbunătățit încet capacitățile de a răspunde cerințelor întreprinderilor din diverse industrii. 

Un indicator important pentru diferențierea Bitcoin de Blockchain se referă la potențialele lor aplicații. Originile blockchain-ului s-au reflectat asupra necesității unei tehnologii care să faciliteze un mediu ieftin, sigur pentru a permite tranzacțiile peer-to-peer. Acesta urmărește reducerea implicării intermedierilor inutile.

În plus, blockchain-ul este potrivit pentru stocarea și accesul fiabil la date datorită identității sale ca registru distribuit. Pe de altă parte, Bitcoin a fost dezvoltat cu scopul de a accelera tranzacțiile transfrontaliere. Ulterior, Bitcoin-urile urmăresc și simplificarea sistemelor de plată prin excluderea intermediarilor terți, reducând în același timp controlul guvernamental asupra tranzacțiilor.

Diferența Bitcoin vs. Blockchain ia, de asemenea, în considerare domeniul de aplicare pentru ambele pentru a stabili transparența. Blockchain prezintă un domeniu promițător, luând în calcul creșterea sa productivă pe parcursul ultimului deceniu. În prezent, tehnologia blockchain este programată să aibă parte de un trend ascendent. Multe guverne lansează în mod constant inițiative blockchain, iar selectarea tehnologiei blockchain asigură, de asemenea, o mai bună transparență, securitate și încredere pentru sistemele lor.

Pe de altă parte, Bitcoin nu prezintă nicio indicație promițătoare în ceea ce privește domeniul său de aplicare. În timp ce anumite țări au îmbrățișat deja conceptul de Bitcoin în mod deschis, multe alte guverne au impus restricții sau interdicții asupra Bitcoin. În plus, este esențial să rețineți că Bitcoin nu se califică din punct de vedere legal ca înlocuitor al monedei legale a unei țări.

Există riscuri în tehnologia blockchain?

Orice lucru are plusuri și minusuri, asta este clar, iar tehnologia blockchain nu face excepție. Iată câteva riscuri în tehnologia blockchain pe care noi le-am identificat:

Protocoalele blockchain sunt greu de integrat - Blockchain este o tehnologie nouă. Aceasta înseamnă că este greu să includeți protocoale blockchain într-un proiect. Potrivit Deloitte, este greu să implementezi diferite proiecte blockchain. De exemplu, dacă se dorește partajarea informațiilor de la Hyperledger Fabric Protocol la Ethereum Protocol, utilizatorii ar avea nevoie de un nivel de integrare care să gestioneze aceste două sisteme de întreprindere diferite.

Lipsa standardizării - Varietatea largă aduce automat, cu sine, o lipsă de standardizare. Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri de care suferă actualele proiecte blockchain. Aceste standarde se aplică întregului ecosistem blockchain, inclusiv ofertele inițiale de monede (ICO), criptomonede, cadre și așa mai departe. ICO-urile suferă cel mai mult din cauza lipsei de standardizare. Investitorii nu au o protecție adecvată împotriva investiției, ceea ce face ca ICO-urile să fie un mare pariu.

Cum ne putem folosi de tehnologia blockchain?

De la definirea acestui univers, la aplicabilitatea lui este un traseu pe care am încercat să vi-l trasăm prin intermediul acestui articol. Cum ne putem folosi de tehnologia blockchain în viața reală? Ne-a plăcut foarte mult un articol de blog scris de Bernard Marr, un cunoscut influencer pe partea de tehnologie și inovație, care a trasat câteva direcții de aplicabilitate.

Cut the middle man (sau renunțând la intermediari)

Companii precum Uber sau Airbnb acționează ca agregatori, adică o platformă centralizată care conectează furnizorii unui serviciu cu clienții care au nevoie de acel serviciu. Agregatorul centralizat este cel care controlează aici; își stabilește propriii termeni și condiții și, în mod natural, ia o parte din fiecare tranzacție, ca onorariu. Blockchain-urile sunt acum folosite pentru a elimina intermediarul și pentru a crea o modalitate sigură și descentralizată prin care furnizorii de servicii și clienții să se conecteze și să tranzacționeze în siguranță și direct.

Tranzacții bancare (financiare) mai sigure

Barclays a lansat deja o serie de inițiative blockchain pentru urmărirea tranzacțiilor financiare și combaterea fraudei, iar Bank Hapoalim colaborează cu Microsoft pentru a crea un blockchain pentru gestionarea garanțiilor bancare. Într-un alt exemplu, platforma blockchain a Aeternity permite utilizatorilor să creeze contracte inteligente care devin active atunci când au fost îndeplinite anumite condiții, ceea ce înseamnă că plățile automate pot fi eliberate atunci când părțile dintr-o tranzacție convin că toate condițiile au fost îndeplinite.

Ne-am dorit ca prin acest amplu articol să îți oferim o perspectivă completă asupra universului blockchain, însă, așa cum spun americanii „we have just scratched the surface” (abia am „zgâriat” suprafața). Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre tehnologia blockchain, despre cum funcționează tehnologia blockchain, despre avantajele pe care le aduce ea, lasă-ne un comentariu și vom dezbate și alte subiecte care te interesează.


Profit Point. Educating for the future.

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică