Banii fac Pământul să se învârtă.Probabil, ești și tu unul dintre cei care și-au pus, cel puțin o dată, întrebarea: „Cum au apărut banii?” Este un subiect curios, care se referă în special la istoricul apariției banilor: ce sunt banii, cum și de ce au apărut, de unde le vine numele și care este instituția emitentă?
Banii reprezintă una din cele mai importante invenții ale omenirii. Aceștia erau folosiți încă din antichitate în comerț, ca mijloc de plată, sub diferite formă de marfă: sare, scoici, condimente, ceai...
De exemplu, în arhipelagul Carolinelor, imense monede din piatră, găurite la mijloc pentru a fi transportate cu ajutorul unor prăjini au început să fie folosite pentru schimburi comerciale. Piatra era mai valoroasă acolo deoarece insula nu avea nicio carieră, ceea ce însemna că trebuia adusă cu plutele. Oamenii îşi ţineau ”monedele” de piatră în faţa casei, pentru a-şi etala averea, în condiţiile în care unele dintre ele aveau un diametru de până la 3,5 metri şi cântăreau cinci tone.
Aici, un purcel costa, spre exemplu, o monedă de jumătate de metru în timp ce o soţie putea fi cumpărată pentru o roată cu diametrul de 1,3 metri.
Primele monede din metale preţioase au apărut în cetatea Lidia, o colonie grecească din Asia Mică, momentul fiind marcat de istoricul Herodot. Locuitorii Lidiei au bătut primele monede din electrum sau aur alb, un aliaj de aur din râurile actualei Anatolii şi din argint, în proporţii egale. Tot aici a apărut primul bancher, Pithius, şi tot aici au fost bătute, de regele grec Cressus, primele monede de aur.
Primii bani de hârtie apar abia în anul 600 e.n. în China. Până la expediţia lui Marco Polo, din 1200 e.n., împăratul chinez avea deja un sistem monetar bine pus la punct. Așadar, chinezii sunt cei care au inventat bancnotele și au fost primii care au introdus conceptul de bani de hârtie. Mai târziu, negustorii italieni, au început să utilizeze hârtii de valoare, care erau utilizate exclusiv de negustori.
Știai că....cei mai mulţi bani nu există? Sute de trilioane de dolari există doar pe servere şi sub forma de monede virtuale, aceasta fiind o nouă formă a metamorfozei orzului sumerian.
În prezent, trecem printr-o nouă revoluţie a banilor!
De la orz şi bucăţi de argint, concomitent cu epoca monedelor ştanţate şi a bancnotelor, s-a dezvoltat un nou sistem monetar: banii virtuali.
Și cum căutarea unor noi forme de bani nu s-a oprit nici acum, în iunie, Facebook a lansat o nouă monedă - Libra, care va utiliza arhitectura blockchain, a carei valoare nu se va baza însă pe încrederea oferită de o bancă, ci pe o combinație de matematică, conectare la nivel global și încrederea de care se bucură cea mai mare rețea socială din lume. Cât de sigură este? Vom afla cât de curând!
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!