Cele mai bune actiuni la bursa

Vrei să investești dar nu știi cum vei alege cele mai bune acțiuni la bursă. Găsirea celor mai bune plasamente, este o problema permanentă. Inflația, mai ales în această perioada când  are rate foarte foarte ridicate peste tot în lume, erodează orice sumă de bani pusă “la saltea” sau la bancă.De la bun început trebuie să știi că, în general, nu prea există “cele mai bune acțiuni”, în sensul în care anumite acțiuni sunt mai bune pentru unii decât pentru alții și pot fi mai mult sau mai puțin potrivite pentru tine.Spus cu alte cuvinte, investiția trebuie să corespundă scopului tău pentru care  cumperi active la bursă.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Cele mai bune actiuni la bursa


Sursă foto: theeconomicstimes.com 


Vrei să investești dar nu știi cum vei alege cele mai bune acțiuni la bursă. Găsirea celor mai bune plasamente, este o problema permanentă. 

Inflația, mai ales în această perioada când  are rate foarte foarte ridicate peste tot în lume, erodează orice sumă de bani pusă “la saltea” sau la bancă.

De la bun început trebuie să știi că, în general, nu prea există “cele mai bune acțiuni”, în sensul în care anumite acțiuni sunt mai bune pentru unii decât pentru alții și pot fi mai mult sau mai puțin potrivite pentru tine.

Spus cu alte cuvinte, investiția trebuie să corespundă scopului tău pentru care  cumperi active la bursă.



1. Care sunt cele mai bune actiuni la bursa de cumparat?


Sursă foto: Economica.net



Cele mai bune acțiuni în bursă sunt cele care ți se potrivesc cel mai bine profilului tău de investitor.


Astfel, nu trebuie neapărat să te compari, de exemplu, cu Black Rock, uriașul fond de administrare de active din lume, fondat în 1988,, de către Larry Fink, Robert S. Kapito, Susan Wagner ș.a.m.d. 

Acesta manageriază grupul iShares care alături de Vanguard Group și State Street Global Advisors sunt considerați Cei Trei Mari manageri de fonduri (Big Three index fund managers).

Dacă tot am amintit de cel mai mare fond de administrare de active din lume, Black Rock, acesta, conform BVB, a cumpărat recent acțiuni de pe bursă românească.


De la OMV-Petrom a achiziționat peste 50 milioane acțiuni în prima jumătate a anului 2023. 

Portofoliu cuprinde și Banca Transilvania SA (TLV), Transgaz SA (TGN), Romgaz SA (SNG), Electrică SA (EL), BRD Groupe Societe Generale SA (BRD), TeraPlast SA (TRP). 

Aceste investiții considerabile nu sunt decât o infimă parte din activele pe care aceștia le manageriază și care sunt de …. 8,59 trilioane de dolari (în 2022)!

Mai mult ca sigur, nici dacă ar dori,  nu ar putea  să aibă aceeași strategie cu a ta…. apropo, tu ai definit un profil de investitor? Ar fi bine pentru tine să îl ai, iar dacă încă nu știi cum să îl concepi, poți apela la cursul primii pași de investiții la bursă .


2. Cum alegem cele mai bune actiuni la bursa in care sa investim?

Sursă foto: puterea.ro


A aruncă o privire spre ceea ce achiziționează alții poate fi un indiciu, dar atât timp cât nu cunoști toate datele ar fi înțelept să nu te arunci cu capul înainte. Nu știi care sunt proporțiile din întreg portofoliul, nu cunoști care e strategia, dacă vor să speculeze sau să țină pe perioadă îndelungată, dacă vor dividende sau creștere.


Toate acestea depind de profilul investitorului. De aceea trebuie să te educi cât mai mult în acest domeniu. Special pentru BVB poți beneficia, pe lângă alte resurse libere pe internet, de cursul gratuit de aici.


O altă indicație pe care o poți folosi în alegerea companiilor în care să îți plasezi economiile, este să arunci o privire peste componența indicilor. 


De data aceasta, găsești și proporțiile fiecăreia dintre societățile care fac parte din indici. Este mai mult spre orientare, pentru că tu, că investitor individual, nu le vei putea respecta întocmai. 


Să luăm spre exemplu, indicele principal al Bursei de Valori București care se numește BET și cuprinde cele mai reprezentative firme alese după criterii bine stabilite.

Iată cum arată el în data de 11 septembrie 2023:


În componența indicelui găsești pe primul loc Banca Transilvania cu o pondere de aproape 25% din total, urmat de OMV Petrom cu peste 17%, Hidroelectrica cu 16,6%, etc. Societățile componente și ponderea lor se schimbă în permanență, dar te poți inspira după aceasta în alegerea celor mai bune acțiuni la bursă.


În graficul de mai jos, poți observa evoluția indicelui BET din 2000 pană în prezent. Vei remarca vârful din septembrie 2007, scăderea dramatică ce a ținut până în 2009 și revenirea la valoarea inițială abia în primăvara lui 2021.

Sursa: BVB


Acești indici, mai înainte menționați, pot constitui sursă de inspirație pentru investitorul dornic de a-și creea un portofoliu, la fel ca și alți indici internaționali, cum ar fi MSCI.


MSCI World este un indice care urmărește acțiuni din 23 de țări dezvoltate, are 1513 constituenți și acoperă cam 85% din acțiunile liber tranzacționabile ale fiecărei țări.


Ca pondere pe țări, SUA are aproape 70%, Japonia 6% și UK cu 3.94%.

Ca sectoare, industria IT 22,22%, serviciile financiare aproape 15% și sănătatea 12,7%.

(Source: MSCI; 31/08/2023)


Poți să beneficiezi de evoluția acestor indici investind în unul sau mai multe dintre cele 22 ETF-uri (Exchange-Traded Fund) care replică MSCI. Cumparând o acțiune de ETF vei cumpără parți din acțiuni ale fiecărei companii în care fondul investește.


Anul acesta, 2023, indicii  MSCI inregimenteaza încă zece companii de la București, peste cele 12 deja existente:

Acestea sunt:

  • Aquila Part Prod (AQ)
  • Arobs Transilvania Software (AROBS)
  • Bittnet Systems (BNET)
  • Bursă de Valori București (BVB)
  • Conpet (COTE)
  • Purcari Wineries (WINE)
  • Safetech Innovations (SAFE)
  • Simtel Team (SMTL)
  • Sphera Franchise Group (SFG)
  • TTS Transport Trade Services (TTS)


Acești indici cuprind companii din categoriile Small Cap, Mid Cap și Large Cap.

Tot indicii MSCI trec șase companii de la BVB de la small și medium caps la large caps (companii cu capitalizare mare):

  • Electrica (EL)
  • MedLife (M)
  • One United Properties (ONE)
  • Teraplast (TRP)
  • Transelectrica (TEL)
  • Transgaz (TGN)

Dar să vedem și constituenții principali ai MSCI



Dacă ai investit în indicii MSCI, ai următoarea evoluție între 2008 și 2023:

(Sursa: msci.com)



Pentru piața americană, indicele celebru S&P500 are primele 10 firme distribuite astfel:

  • Apple (AAPL): 7.16%
  • Microsoft (MSFT): 6.51%
  • Amazon (AMZN): 3.22%
  • NVIDIA (NVDA): 3.09%
  • Alphabet Class A (GOOGL): 2.09%
  • Alphabet Class C (GOOG): 1.81%
  • Tesla (TSLA): 1.74%
  • Berkshire Hathaway (BRK.B): 1.72%
  • Meta (META), formerly Facebook, Class A: 1.71%
  • UnitedHealth Group (UNH): 1.24%
(sursa: investopedia.com)



Da, firmele de top sunt aceleași, cei doi indici suprapunându-se în această privință. Nu e nimic nepotrivit acest fapt, scoate doar în evidență companiile puternice.


3. Avantajele și dezavantajele investiții în acțiuni profitabile


Sursa foto: reperio.news


Dacă toate acțiunile profitabile ar avea numai părți bune, nu ți-ai mai pune problema dezavantajelor. Înseamnă că profitabil nu are aceeași semnificație pentru un investitor ca pentru un altul.


Ce anume ar face diferenta?


În primul rând trebuie să definești ce înseamnă profitabil pentru tine.


În general, profitabil înseamnă obținerea unui avantaj. În cazul acțiunilor poate fi recompensa dividendelor, dar poate însemna și profitul obținut la revanzarea lor. 

În portofoliul tău, în funcție de profilul de investitor, se pot află ambele, în diferite proporții. 


Dacă urmărești profit pe termen scurt, cauți societăți care plătesc dividende mari, dar aici există mai multe dezavantaje:

  • Prețul acțiunilor societăților profitabile pot să fie destul de ridicat, mai ales dacă au probat plata constantă a dividendelor de-a lungul unei perioade mai mari de timp,
  • Costul achiziției de acțiuni să fie exagerat de mare până la plata dividendelor, apoi să se prăbușească. Este cazul firmelor fără istoric de distribuție de dividende și care pot acoperi lipsuri de profitabilitate anunțând plata de dividende, astfel atrăgând investitori și crescând prețul acțiunilor în mod artificial,
  • Societățile care plătesc dividende în cotă mare au o rată de investiții mică și astfel sunt destul de fragile la perturbații economice,
  • Acțiunile sunt volatile, făcând obiectul speculațiilor,
  • Nu există, și această e o regulă generală, nicio garanție că o firmă care a plătit dividende în trecut va continua să plătească și în viitor,
  • Trebuie să arunci o privire și asupra taxelor, diferă de la țară la țară și trebuie analizată oportunitatea de acumulare versus plata dividende,
  • Pot fi stresante pentru tine, atât timp cât prețurile acestora fluctuează zilnic destul de mult.


Există și avantaje pentru deținerea de acțiuni la  societățile plătitoare de dividende:

  • Câștig potențial, dacă s-a dovedit faptul că de-a lungul vremii compania a avut rezultate solide și a plătit dividende în mod constant,
  • Acțiunile sunt în general mai lichide, 
  • Poți avea un cuvânt de spus (dacă ai acumulat suficiente acțiuni).


4. Cum putem cumpara cele mai bune acțiuni la bursa?

Sursa foto: playtech.ro


În primul rând, nu te îndemn să cumperi acțiuni fără o minimă pregătire.


Definește scopul pentru care vrei să cumperi acțiuni la bursă. 


În acest sens definirea profilului tău de investitor este foarte utilă. Educația financiară poate începe și cu resurse puse la dispoziție gratuit cu cursuri intensive sau pentru perfecționare în acțiuni individuale pentru a cumpăra cele mai bune acțiuni la bursă.


Există și cursuri orientate spre Bursa de Valori București care îți pot fi de folos.

Ai văzut mai sus cum poți copia ceea ce aleg investitorii cei mari și componentă diferiților indici.

În funcție de: 

  • profilul tău de investitor, 
  • cât timp ești dispus să aloci educației financiare, 
  • cât dorești să aloci studiului pieței și a firmelor expuse pe bursă, 
  • ce profil de risc ai, dacă vrei să devii un investitor activ sau pasiv, inclusiv vârstă și situația socială fiind factori de influență vei putea să alegi cele mai potrivite acțiuni.


Un aspect la care ar trebui să fii atent este că nu tot ce se trâmbițează în media că ar proroci  un specialist sau altul este adevărat. În fapt, cam nimic din tot ce se spune! 

Să presupunem că tu ai putea prevedea ce se va întâmplă cu bursă peste o luna sau un an. Ce ai face? Ai începe să strigi cât te ține gura sau ai investi acolo unde ai văzut oportunitatea? 

Având în vedere atât faptul că nimeni nu poate prevedea viitorul bursei și mai ales că nu ar avea niciun interes să spună lumii, concluzia nu poate fi decât una singură: nu te încrede în speculații și zvonuri, urmărește-ți strategia pentru a atinge țintele pe care le-ai identificat. 



Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică