Dacă ești interesat de investiții, cu siguranță ai auzit de posibilitatea de a-ți deschide un cont virtual sau un cont demonstrativ înainte de a începe să investești banii pe piața de capital sau pe piețele financiare internaționale. Întrebarea este care sunt avantajele și dezavantajele conturilor demonstrative și dacă ar trebui să le folosim înainte de a investi pe piața reală?
Cu siguranță unul dintre avantaje este posibilitatea de a pune în practică noțiunile teoretice acumulate fără a-ți fie teamă că vei pierde bani. Un alt avantaj este că poți să experimentezi, poți să încerci diferite strategii până o găsești pe cea care se potrivește cel mai bine profilului tău de investitor și care te ajută să ajungi cât mai aproape de obiectivele tale investiționale.
Nu trebuie să uităm însă că un cont demonstrativ nu se comportă în totalitate ca un cont real. Principala diferență este dată de faptul că pe un cont real vor interveni emoțiile precum teama și lăcomia care este posibil să îți schimbe total modul în care vei acționa. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, trebuie să îți creezi o strategie înainte de a începe să tranzacționezi pe contul real și să o respecți indiferent cât de mult vei fi influențat de emoții.
Dacă ești un investitor începător este recomandat să îți notezi toate tranzacțiile pe care le faci indiferent dacă tranzacționezi pe contul demonstrativ sau pe cel real. Astfel, vei putea să îți analizezi fiecare tranzacție, fie că a fost una cu profit sau una în pierdere și vei putea să înveți din greșeli și să le eviți pe viitor. Este important atunci când tranzacționezi pe un cont virtual să investești aceeași sumă pe care ai investi-o pe un cont real pentru ca imaginea pe care ți-o creezi să fie cât mai fidelă. Una este să investești 1.000.000 USD pe un cont virtual și alta este să investești 10.000 lei pe un cont real. Încearcă să ții cont de acest sfat dacă nu vrei să ai o mare dezamăgire atunci când vei trece la tranzacționarea în piața reală.
De asemenea, este bine să folosești platforma de tranzacționare demonstrativă a brokerului cu care vei dori să colaborezi și pe contul real pentru că așa te vei obișnui cu interfața și trecerea pe contul real va fi mult mai ușoară. Când ar trebui să treci de la contul demonstrativ la cel real? Dacă ești la început de drum și nu ai mai avut contact cu tranzacționarea, practica este cea mai bună metodă de a învăța. Deschide-ți un cont de tranzacționare virtual și fii activ! Fă cât mai multe tranzacții și folosește contul zilnic pentru a verifica cotațiile, a analiza tranzacțiile deschise și a lua decizii. Numai așa îți vei îmbunătăți cunoștințele și calitățile și vei fi pregătit să treci la pasul următor. Însă nu amâna prea mult momentul trecerii pe contul real, pentru că îți vei pierde entuziasmul și dorința de a pune în practică ce ai învățat. În cele din urmă nu uita că dacă ai avut succes pe contul virtual nu înseamnă neapărat că vei avea succes și pe contul real.
De aceea, alătură-te echipei noastre pentru a pentru a face primii pași pe bursă împreună și a beneficia de suport pe parcursul acestei frumoase experiențe!