Creșterile salariale erodate de inflație

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a ajuns la recordul european de 5,4%, lucru care poziționează România printre cele mai instabile state din UE din punct de vedere economic, alături de Turcia și Nigeria. 

Analiștii susțin că, în majoritatea ţărilor europene, creşterea salariilor a depăşit cu mult nivelul de creştere a productivităţii. În România s-au înregistrat creșteri salariale cu 12,7%. La nivelul salariului mediu pe economie, creşterea nominală din iunie 2017 până în iunie 2018 a fost de 14,33% (de la 2.380 la 2.721 de lei), dar din cauza inflaţiei, majorarea reală a fost de doar 8,93%.

Conform acelorași date ale INS, în intermedierile financiare (bănci, asigurări, pensii, fonduri mutuale), salariul net a crescut cu 4,39%, de la 4.581 de lei în iunie 2017 la 4.782 de lei în iunie 2018. Însă, din cauza inflaţiei, puterea de cumpărare a scăzut cu 1%. În consecință, acea majorare cu câteva sute de lei la salariul angajaților s-a transformat într-o scădere a puterii de cumpărare, din cauza scumpirilor de peste an.

Mai multe efecte negative: 

Rata inflației actuale scade nivelul de trai al populației.

Oamenii nu își mai permit să cheltuie la fel de mult față de anul trecut, iar în condițiile în care prețurile continuă să crească, cel mai mult au de suferit românii cu venituri mici.

Creșterea abruptă și exagerată a ratei de inflație duce la scăderea investițiilor pe termen lung.

Acest lucru înseamnă că vom avea tot mai puține investiții în proiecte pe termen lung, din cauza incertitudinii profiturilor. În mod logic, investiții mai puține înseamnă mai puține locuri noi de muncă. 

Scade nivelul de cereri față de producție.

În condițiile în care prețurile la cele mai multe produse cresc, oamenii vor tinde să economisească mai mult, lucru care va scădea cererea față de ofertă și va micșora producția. Și în acest caz, vorbim de probabilitatea reducerii locurilor de muncă din domeniul privat și de mai puține perspective pentru români.

Inflația generează inflație. 

Vestea proastă e că lucrurile vor recidiva. Inflația va continua să crească, iar devalorizarea banilor îi poate face pe oameni să-și cheltuie imediat veniturile, lucru care va genera o scădere a nivelului de trai al populației în condițiile în care Guvernul nu va mai avea nici un ban pentru umflări artificiale de salarii. 

Se constată că inflaţia a afectat destul de mult creşterile salariale, românii pierzând bătălia cu scumpirile în aceste condiții. 

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 3

1 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Salariul de bază din România, în ultimii 16 ani

Salariul de bază din România, în ultimii 16 ani

Pe parcursul ultimilor 15 ani, salariul de bază minim brut în România a avut parte de un trend general ascendent, cea mai mare creştere înre..
 •   0
 •   0
 •   1696
 •   0
Sinteza săptămânii: Creştere salarială, în investiţii şi economie

Sinteza săptămânii: Creştere salarială, în investiţii şi economie

România, în topul preferinţelor investitorilor: România a urcat o poziţie faţă de anul trecut în topul preferinţelor investitorilor, ocupând..
 •   0
 •   0
 •   887
 •   0
Randamente sub rata inflației pentru fondurile private de pensii

Randamente sub rata inflației pentru fondurile private de pensii

Potrivit unul raport al APAPR, fondurile de pensii private au efectuat plăți de 111,3 milioane de lei în ultimii zece ani. Valoarea medie a ..
 •   0
 •   12
 •   1294
 •   0
Cum să-ți protejezi economiile de inflație

Cum să-ți protejezi economiile de inflație

Presiunile inflaționiste din ultima perioadă, dar și incertitudinile care domină platoul economic național și internațional, îi fac pe român..
 •   4
 •   6
 •   2815
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate