Cum administrezi eficient datoriile?

Unul din principalele obiective financiare pe care ar trebui să îl urmăreşti dacă ai datorii este să îţi plăteşti cât mai curând datoriile pentru a elimina stresul şi pentru a-ţi putea planifica viaţa financiară mai bine. Pentru a reduce valoarea datoriilor începe chiar azi să aplici sfaturile de mai jos şi vei vedea rezultatele cum se concretizează:
  1. Fă o listă cu toate datoriile pe care le ai, dobânzile şi ratele aferente fiecărei datorii şi în paralel calculează care este suma maximă pe care o poţi plăti lunar pentru achitarea împrumuturilor.
  2. Imaginează-ţi cum s-ar modifica viaţa ta financiară dacă: ai plăti în continuare ratele conform graficului actual, ai plăti în avans lună de lună suma rămasă disponibilă, ceea ce ar duce la scăderea dobânzilor plătite şi a sumei totale rambursate şi dacă ai plăti accelerat toate datoriile ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea ta.
  3. Alege varianta care ţi se potriveşte cel mai bine şi întocmeşte un plan pentru rambursarea datoriilor. Majoritatea aleg a doua variantă pentru că îşi pot măsura eforturile şi nu sunt obligaţi să respecte un ritm accelerat impus.
  4. Ţine evidenţa strictă a plăţilor efectuate conform planului realizat. Există aplicații special concepute ca să te ajute în acest sens.
  5. Aminteşte-ţi regulat obiectivele financiare pentru care depui eforturi susţinute şi îţi vei păstra motivaţia pentru a reduce datoriile şi pentru a avea un viitor financiar mai bun.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Atunci când plăteşti în avans datoriile economiseşti. Economiseşti atât suma pe care o rambursezi cât şi dobânda pe care ai fi plătit-o în viitor la suma pe care ai rambursat-o anticipat. După ce ai rambursat integral datoriile foloseşte suma pe care o plăteai lunar la împrumut pentru a economisi. Astfel vei reuşi să acumulezi un fond de rezervă care îţi va permite să faci faţă cu succes situaţiilor neprevăzute şi vei evita îndatorarea de urgenţă care înseamnă costuri în plus. Ca şi regulă pe care trebuie să o respecţi atunci când te îndatorezi este să te împrumuţi pentru bunurile care au durată de viaţă lungă precum maşinile şi imobilele şi nerecomandat să te îndatorezi pentru bunurile de consum imediat. De asemenea nu este cea mai bună idee să îţi păstrezi economiile într-un cont cu o dobândă mai mică decât dobânda pe care o ai la împrumut. Păstrează-ţi neatins fondul de rezervă şi foloseşte-ţi restul economiilor pentru a rambursa cât mai mult din datorie, astfel vei economisi diferenţa de dobândă. Trebuie să reţii că nu toate tipurile de datorii sunt rele. De exemplu un împrumut imobiliar poate fi unul avantajos pentru că în general valoarea imobilelor creşte în timp. De asemenea şi un împrumut pentru plata studiilor sau pentru dezvoltarea profesională poate fi o variantă bună pentru că te va ajuta să îţi creşti veniturile în viitor. Cel mai puţin recomandate sunt datoriile pentru nevoi diverse, precum achiziţia de bunuri de consum a căror valoare nu creşte în timp. Astfel de exemple sunt cardurile de credit şi creditele pentru nevoi personale. Înainte de a te îndatora trebuie să ştii cât credit îţi permiţi. Regula generală este să nu ai o datorie lunară mai mare de 15-20% din valoarea lunară a veniturilor. Un nivel de îndatorare mai mic îţi dă libertate de mişcare, putând oricând să îţi schimbi job-ul sau să îţi atingi obiectivele financiare mai repede.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate