Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Chiar și atunci când este privit din ansamblu, o investiție bursieră pare să fie un glob nemărginit de înfățișări ale cifrelor și numerelor, cu multe necunoscute care pot deveni destul de intimidante pentru cineva care dorește să devină un investitor bursier.

Pentru a putea deveni o soluție rentabilă care să producă venituri pasive, este necesar să te înzestrezi cu niște cunoștințe de bază, mai mult sau mai puțin aprofundate, în funcție de obiectivele pe care ți le-ai setat. 

Să pornești pe acest drum fără a cunoaște ceea ce trebuie să faci mai exact, poate să fie periculos pentru fondurile proprii deoarece o greșeală poate să ducă la pierderea resurselor proprii. 

Există numeroase modalități prin care poți învăța să tranzacționezi la bursă iar în ultimii ani au apărut facilități pentru cei care doresc să învețe, așa cum sunt conturile demo gratuite care permit tranzacționarea pe bursă în timp real cu resurse fictive, până la cărți, cursuri online și brokeri. 

Este important să ai răbdare, să înveți și să te perfecționezi în continuu pentru a putea beneficia de avantajele pe care le poate oferi deținerea unui portofoliu personal de acțiuni. 


Ce sunt acțiunile și de ce să investești în ele?




Acțiunile reprezintă unități de proprietate într-o companie iar în momentul în care se achiziționează acțiuni, devii proprietarul unei cote de proprietate din compania respectivă. 

A înțelege ce sunt acțiunile și cum funcționează acestea, reprezintă o modalitate prin care poți realiza investiții sănătoase și echilibrate care la final vor crea un portofoliu solid. 

Achiziționarea de acțiuni produce beneficii pentru ambele părți, pe de-o parte pentru cel care le achiziționează, având un câștig de pe urma acestora iar pe de altă parte pentru companie care va avea capacitatea de a strânge bani în scopul dezvoltării afacerii. Totodată, reprezintă o modalitate optimă pentru combaterea inflației. 

În momentul în care se achiziționează acțiuni, există pentru cumpărători și o serie de privilegii precum drept de vot în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, dividende care să asigure o cotă parte din profitul companiei sau aprecierea capitalului personal. 

Însă, a deține o parte din acțiunile companiei nu înseamnă că vei putea avea putere de decizie în operațiunile zilnice ale companiei. Deținerea de acțiuni înseamnă că ai încredere în modul în care este condusă compania de manageri iar dacă performanțele acesteia nu te satisfac, atunci poți vinde acțiunile și să alegi o nouă destinație pentru investițiile tale. 


Cum variază prețul acțiunilor și cum faci bani de pe urma lor?





Prețurile acțiunilor pot să fluctueze în mod constant, valoarea unei acțiuni putând crește sau scădea în valoare chiar și într-o singură zi. 

Bursa este practic o licitație unde participanții doresc să vândă sau din contră, să își diversifice portofoliul. În momentul în care cele două părți cad de acord asupra unui preț, are loc o tranzacție și se determină prețul pentru acțiunea respectivă. Participanții care licitează pe bursă pot să fie persoane, companii, guverne sau chiar firme de investiții care administrează portofoliile clienților lor. 

Volumul tranzacțiilor poate să indice cât de populare sunt anumite acțiuni la un moment dat, cât de mică sau mare este cererea pentru acțiunile respective. În situația în care există mai mulți vânzători decât cumpărători iar cererea este mică, oricine este dispus să ia cea mai mică cotație stabilește prețul. 

Într-o zi obișnuită prețul unei acțiuni nu fluctuează cu mai mult de 1-2% dar în anumite situații, prețul poate să fie influențat și de o serie de evenimente externe precum publicarea rapoartelor financiare de către companii, creșterea sau descreșterea dobânzilor, dezastre naturale, pandemii sau chiar războaie. Oricare dintre aceste evenimente poate să influențeze piața bursieră iar în astfel de situații, investitorii ar putea să se grăbească să vândă acțiunile sau să cumpere profitând de un preț mai mic decât în ziua precedentă. 

De exemplu, dacă o companie are un rezultat financiar slab, anumiți investitori ar putea să se panicheze și să vândă rapid. Acest lucru duce la scăderea prețului acțiunilor deoarece oferta este mai mare decât cererea. Pe de altă parte, unii investitori pot vedea situațiile nefavorabile ca fiind temporare și pot identifica oportunitățile de cumpărare astfel încât la momentul oportuni câștigul să fie mai mare. 

Investitorii pot obține profit cumpărând la un preț mai mic și vânzând acțiunile ulterior, atunci când prețul acestora este mai mare. Acțiunile sunt instrumente de investiție pe termen mediu și lung iar evoluția lor este corelată cu evoluția situației financiare a companiei care a emis acțiunile. 


Sfaturi și strategii pentru începători



Ca începător, este destul de greu să faci previziunile corecte în ceea ce privește momentul ideal în care este recomandat să cumperi sau să vinzi acțiuni deținute în portofoliul personal. De asemenea, poate să fie destul de riscant să testezi diverse strategii care, deși în aparență pot să fie bune, nu sunt neapărat potrivite în orice situație. Așadar, dacă ești începător, este recomandat să nu pornești la drum fără câteva concepte de bază și câteva sfaturi utile care să te ajute să descifrezi mai ușor cum să investeșți la bursă. 

Utilizează calendare economice și ține-te la curent cu știrile 

Evenimentele care se produc pe piața financiară influențează în mod pozitiv sau negativ prețurile de cumpărare a acțiunilor. Indiferent dacă ești începător sau deja tranzacționezi pe bursă, știrile economice pot să îți ofere indicatori prețioși în ceea ce privește previzionarea modului în care acțiunile vor avea un preț mai mare sau mai mic. De asemenea, din știri pot să varieze diverse strategii care să fie aplicate la un moment dat. 

Creează conturi demo pe diverse platforme de tranzacționare 

Un cont demo ce aparține unei platforme de tranzacționare este un instrument foarte util pentru începători prin care se pot testa funcționalitățile platformei cu ajutorul unor credite virtuale, fără să impună nici un risc. Sunt prea mulți începători care sunt nerăbdători să tranzacționeze cu bani reali fără ca măcar să încerce mai multe platforme și să cunoască anumite concepte de bază. 

Alege brokeri de tranzacționare de renume 

Acesta este, probabil, cel mai rentabil mod prin care se poate tranzacționa eficient. Un broker care să îți construiască un portofoliu de acțiuni pe termen lung se va dovedi a fi o alegere bună deoarece dacă nu te pricepi la final te va putea costa mai mult fiecare risc pe care ți l-ai asumat. 

Învață continuu despre bursă, tranzacții, acțiuni, strategii, etc. 

Cu cât ești mai bine informat cu atât cresc mai mult șansele de a deveni un dealer de succes. Este important să începi cu elementele de bază și să nu fii nerăbdător să te arunci cu capul înainte. O dată ce ai înțeles conceptele de bază, va fi mult mai simplu să tranzacționezi și să îți construiești strategii care să fie în beneficiul tău. Piața financiară este foarte complexă și există nenumărate platforme, piețe și instrumente financiare diferite. Așadar, pe măsură ce înveți este recomandat să apelezi la un profesionist și să iei fiecare lucru în parte cu răbdare. 

Creează strategii și reguli 

Există milioane de strategii de tranzacționare funcționale pe bursă iar cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când pui în practică o strategie este să o aplici greșit. Pentru a obține rezultate, este recomandat să pui în aplicare strategiile pas cu pas. O regulă importantă este să desfaci strategia într-o serie de pași după o serie de reguli fixate. Nu este necesar să urmezi reguli ale altor traderi ci le poți urma și pe ale tale, atâta timp cât acestea sunt formulate obiectiv și cât mai realist. Tocmai de aceea este nevoie să îți construiești mai întâi experiența și să ai o bază solidă de cunoștințe. Și ajungem din nou la utilitatea unui cont demo pe platformele de tranzacționare. Așadar, ceea ce este recomandat să faci este să testezi diferite strategii de tranzacționare, să îți dezvolți o serie de reguli și să tranzacționezi urmând pașii esențiali. 


Concepte de bază 




După cum spuneam în acest articol, este important ca înainte de a tranzacționa pe bursă să ai deja la bază o serie de cunoștințe solide pe care le poți dobândi desul de ușor. Cunoștințele se pot dobândi destul de ușor mai ales că acum sunt la dispoziție tot felul de articole, cursuri, workshop-uri, cărți, seminarii, platforme care permit crearea unui cont demonstrativ astfel încât să îți testezi eficient capacitățile înainte de a investi propriile resurse financiare. 

Procesul de învățare ar trebui să continue chiar și după ce ai clădit o serie de cunoștințe de bază și pe care ai ajuns să le stăpânești destul de bine. 

Stăpânirea unor concepte de bază poate să te ajute să înțelegi mai bine mecanismul de funcționare al tranzacțiilor bursiere, al strategiilor și regulilor care stau la baza construirii unui portofoliu de succes. 

Foarte multe persoane cu spirit antreprenorial au început să fie atrase din ce în ce mai mult de tranzacționarea pe piața bursieră. Familiarizarea cu terminologia bursieră poate să pară o sarcină dificilă dar este important să înveți metodic iar astfel, vei reuși să asimilezi toate cunoștințele necesare. 

Îți recomandăm să începi cu câteva definiții despre ce sunt acțiunile și ce este piața bursieră, așa cum am definit la începutul acestui articol, să îți alcătuiești un glosar de termeni importanți. Să înțelegi mecanismul de funcționare al tranzacționării și mai ales să știi când se deschide și când se deschide bursa. Trebuie să înțelegi că la nivel mondial există foarte multe burse care au un interval de tranzacționare diferit. Tocmai de aceea este recomandat ca înainte de a începe să te intereseze să îți construiești o bază solidă de cunoștințe. 


 5 pași pentru a începe să investești la bursă





După ce ai aprofundat cunoștințele necesare și ai început să evoluezi din ce în ce mai mult, este timpul să îți pui cunoștințele în aplicare și să investești. Iată cinci pași care te vor ajuta să faci acest lucru cu succes: 

Alege o firmă de brokeraj 

Este un prim pas necesar deoarece oricât de bine ai cunoaște termenii și ai impresia că poți face față singur, trebuie să ții cont de faptul că un ajutor venit din exterior, mai exact al unui broker cu experiență în domeniu te va ajuta foarte mult. 

Deschide un cont de tranzacționare 

Caută platforme de tranzacționare și analizează beneficiile pe care le oferă, comisioanele și toate aspectele importante care țin de construirea unui portofoliu de succes și, desigur, care aduce un profit. Să îți faci un cont de tranzacționare este foarte simplu și nu necesită decât să aloci puțin timp pentru această etapă. 

Alimentează contul de tranzacționare cu bani 

Suma poate să fie oricât de mică sau chiar mai mare, în funcție de cât simți tu că ai dori să investești în acțiuni. Dacă vei colabora cu un broker atunci acesta te va putea sfătui în legătură cu cele mai bune practici și vei putea investi în acțiuni o sumă pe care să te simți confortabil să o dai. 

Informează-te în permanență 

Chiar dacă ai parcurs cursuri și ai participat la diferite evenimente online în care ai acumulat o serie de cunoștințe utile, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te oprești aici. Procesul de învățare este continuu și întotdeauna mai sunt lucruri noi de descoperit, strategii de testat sau reguli noi de implementat. Un trader informat va avea mai mult succes. 

Cumpără și vinde

După ce ai ales câteva companii bune care prezintă atractivitate din punct de vedere al informațiilor financiare este timpul să cumperi primele tale acțiuni. Atunci când colaborezi cu un broker acesta îți va sugera care sunt cele mai bune opțiuni și mai ales când este recomandat să vinzi pentru a te menține pe profit. 


Cei interesați de această zonă de tranzacționare trebuie să fie foarte bine pregătiți și să își constituie o bază solidă de cunoștințe. De asemenea, trebuie să știi când și cum să aplici diverse strategii de tranzacționare și mai ales care sunt momentele ideale de a cumpăra, vinde sau a păstra acțiuni în portofoliul personal. 




Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică