Cum să te ferești de fraudă!

Ai fost până acum contactat telefonic sau pe email de persoane care îți ofereau oportunități de investiții cu câștiguri garantate în perioade de timp foarte scurt? Ai citit despre astfel de inițiative în presă sau ai aflat despre ele de la prieteni?   Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) atenționează cu privire la apelurile primite de la false firme de intermediere care promit câștiguri rapide și consistente prin tranzacționarea unor instrumente financiare riscante. Pentru siguranța investițiilor tale, este recomandat să verifici dacă intermediarul pe care l-ai contactat este înregistrat în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară. Lista intermediarilor autorizați de ASF poate fi accesată pe site-ul instituției sau pe site-ul Bursei de Valori București, în secțiunea "Intermediari".     Care sunt semnele după care recunoști că există suspiciuni de fraudă?  
  1. Ești presat să iei decizii imediate. Ți se cere să iei o decizie pe loc și nu ți se lasă timp să analizezi sau să verifici informațiile oferite.
 
  1. Profiturile promise sunt exagerat de mari. Ești amăgit cu profituri spectaculoase, de câteva ori mai mare decât profitul mediu. Nu te lăsa impresionat de câștigurile promise. Dacă sună prea bine să fie adevărat, probabil nu este!
 
  1. Informații oferite au conotații exotice. Ești contactat de o persoană care pretinde a fi dintr-o ţară al cărei nume are conotaţii exotice sau care este cunoscută, în general, ca fiind un paradis fiscal.
 
  1. Ți se pune la dispoziție un volum mare de informații într-un interval scurt de timp. Informațiile furnizate sunt prea multe pentru a putea fi asimilate într-un interval scurt de timp și nu îți poți da seama despre ce este vorba.
 
  1. Te simți constrâns sau amenințat. Ești obligat să iei o decizie rapidă sau dacă nu vei fi trecut pe o “listă neagră” și nu vei mai putea beneficia niciodată de această oportunitate.
 
  1. Nu poți stabili o întâlnire la sediul celui care îți oferă serviciile. Nu există disponibilitatea pentru a  stabili o întâlnire cu cel care te contactează pentru a afla mai multe informații despre ofertă. Oferta este valabilă doar în acel moment și doar pentru tine.
 
  1. Identitate ascunsă. Nu ți se oferă suficiente informații pentru a putea identifica intermediarul care îți face oferta. Deși susține că este autorizată de A.S.F. pentru furnizarea de servicii de investiții financiare și că este înregistrată în Registrul instrumentelor și investițiilor financiare, această informație nu poate fi verificată.
 
  1. Investițiile sunt confidențiale. Nu poți spune nimănui despre oferta primită pentru că propunerea este confidențială și tu faci parte dintre puținii norocoși care au fost selectați pentru a beneficia de această oportunitate, datorită apartenenței tale la un anumit grup.
 
  1. Poți începe cu un avans nesemnificativ. Pentru a te convinge ți se sugerează să plătești pe loc un avans nesemnificativ doar pentru a vedea cum funcționează lucrurile, dar în realitate vei pierde suma respectivă.
 
  1. Îți sunt prezentate investiții în produse atipice. Nu înțelegi caracteristicile produselor care îți sunt prezentate, pentru că nu ai mai auzit de ele.
 
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
  Fii în permanenţă vigilent la ce ţi se oferă, mai ales în cazurile în care serviciile îţi sunt oferite prin telefon, e-mail sau internet. Verifică cu atenție informațiile și ofertele primite prin telefon sau prin poştă electronică. Persoanele care te contactează prin aceste mijloace de comunicare ar putea să nu-ți dea informații corecte și complete și ar putea utiliza numele unei persoane sau societăți autorizate și înregistrate în Registrul instrumentelor și investițiilor financiare!   Dacă identifici oricare dintre aceste semne nu te lăsa dus în eroare! Contactează imediat ASF în cazul în care ai suspiciuni de fraudă.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate