Cum să-ți protejezi economiile de inflație

Presiunile inflaționiste din ultima perioadă, dar și incertitudinile care domină platoul economic național și internațional, îi fac pe români să fie tot mai siguri de faptul că banii pe care i-au economisit până acum se vor devaloriza rapid. Problema e că nu prea există soluții sigure care să acopere inflația, iar acest lucru ne face să ne dăm întrebarea: "Cum să ne protejăm economiile în următorii ani? Oare suntem pregătiți financiar pentru vremurile care vor veni?"

Investițiile în mărfuri și aur

Atât mărfurile, cât și aurul sunt active care au tendința de a se aprecia în perioada inflației. Aceasta este o alternativă spre care se îndreaptă tot mai mulți români care au economii serioase, pentru că aurul, de exemplu, nu va rămâne niciodată fără valoare. Așadar, poți investi în aur sau în instrumente financiare care au aurul ca activ suport.

Investițiile în titluri de stat

O altă variantă de a-ți proteja economiile e să le investești în obligațiuni, ori acestea sunt considerate de experți cea mai sigură investiție, pentru că titlurile sunt garantate de stat. Mai mult, aceste instrumente nu sunt impozabile, pot fi tranzacționate la bursă, așa că îți poți accesa investițiile oricând ai nevoie de bani.

Investiții în acțiunile companiilor care au de câștigat de pe urma inflației

Dat fiind că majoritatea companiilor pot majora prețurile o dată cu devalorizarea banilor, acțiunile pot fi considerate instrumente financiare care sunt influențate pozitiv de inflație. Companiile care beneficiază direct de pe urma inflației sun băncile (prin creșterea dobânzilor) sau companiile producătoare de energie și bunuri de larg consum. 

Bunuri imobiliare de închiriat

În cazul în care ai economisit mulți bani lichizi și nu ai vrea să-i depozitezi într-un cont bancar, ai posibilitatea să-i investești în bunuri imobiliare de închiriat. De regulă, acestea au tendința de a face față inflației și chiar de a o depăși. Atât la locuințe, cât și la terenuri agricole cererea de închirierea este tot mai mare din partea investitorilor străini. Astfel, nu doar că-ți poți proteja economiile de inflație, dar poți și să profiți de pe urma acesteia, mărind prețurile la chirie. 

După cum am menționat, nu există soluții 100% sigure care să-ți protejeze banii de inflație, variantele enumerate mai sus fiind tratate mai mult din punct de vedere teoretic. Ideea e că trebuie să abordăm prudent factorii care influențează creșterea sau descreșterea inflației și să ne diversificăm activele astfel ca să ne putem poziționa pe plus, indiferent de condițiile economice. 

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Articole asemănătoare

De la economii la investițiile pe piața de capital

De la economii la investițiile pe piața de capital

  Mulți oameni confundă termenul de a economisi cu cel de a investi. A economisi înseamnă a crea ..
 •   0
 •   0
 •   3039
 •   0
Randamente sub rata inflației pentru fondurile private de pensii

Randamente sub rata inflației pentru fondurile private de pensii

Potrivit unul raport al APAPR, fondurile de pensii private au efectuat plăți de 111,3 milioane de le..
 •   0
 •   12
 •   1581
 •   0
Creșterile salariale erodate de inflație

Creșterile salariale erodate de inflație

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a ajuns la recordul eu..
 •   3
 •   3
 •   2203
 •   1