De ce au crescut prețurile, moneda Euro și ROBOR?

La nivel european, asistăm la o încetinire a creșterii economice din UE, cauzată de vulnerabilitățile geopolitice și de fluctuațiile legate de cererea monetară externă.

La nivel de țară, ne confruntăm cu cea mai mare dilemă din ultimii ani: de ce s-au scumpit alimentele? Și asta în condițiile în care oferta a rămas aceeași, însă cererea este mult mai mare.  

Prețurile sunt un fenomen economic, iar acestea pot fi influențate doar de legislația economică.

Ținând cont de faptul că Guvernul a adoptat o politică monetară prin intermediul BNR, prin care a injectat în economie sume sub formă de venituri salariale, putem spune că această creștere a prețurilor se explică prin creșterea sumelor bănești din portofelele românilor.

Lumea are mai mulți bani și cheltuie mai mult pe produse. Adică este vorba de schimbarea cererii nominale. Conform statisticilor, masa monetară a crescut în ultima perioadă cu peste 15% anual. 

Iar dacă populația creează bani și guvernul mărește cu ei salariile, crește și cererea nominală, și prețurile la produse. 

Până unde se va ajunge? Vom ajunge la o criză similară cu cea din 2009?

Cel mai probabil că nu. Vorbim doar de o expansiune monetară și de o depreciere a leului care, din câte observăm, îi fac pe guvernanți să schimbe anumite reguli care se referă și la ordonanța care modifică OUG 114 prin care ratele bancare ale românilor, vor scădea. Însă, conform calculelor bancare, ratele nu vor scădea decât cu câteva zeci de lei. Astfel, potrivit calculelor trimise de bănci, pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei (puțin peste 50.000 de euro) acordat pe 20 de ani, rata lunară este de 2006 lei/lună.
Sub condiţiile OUG 114 "a lăcomiei", creditul ar putea avea o rată de 1.980 de lei - cu doar 26 de lei mai mică.

Cum se explică creșterea Euro și a indicelui ROBOR?

România mai mult importă produse decât exportă, iar din cauza asta se depreciază leul. Sunt foarte mulți bani pe piața consumatorilor, iar consumul nominal este mare. 

Va crește Euro și mai mult?

Conform prognozelor CFA România, cursul valutar EUR/RON ar putea crește în următoarele 12 luni și ar putea ajunge la valoarea de 4,8462. Însă cursul valutar se poate stabiliza dacă guvernul va apăsa pe frână și va inversa pe bune politica monetară, adică va mări dobânzile.
În acest caz, ROBOR este acel indice de corecție pentru erorile provocate de creșterea masei monetare. 

De ce a crescut indicele ROBOR?

BNR trebuie să vândă valută pentru a susține cursul valutar, iar atunci când vinde valută, câștigă. Dacă, de exemplu, se retrag mai mulți RON din piață, rămân mai puțini RON pe piață. Adică BNR poate opri deprecierea leului prin efectul creșterii dobânzii.

Conform declarațiilor ministrului finanțelor, „Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel”.

Tu ce opinie ai despre de evoluția monetară? Cum crezi că va evolua piața financiară și cea bancară în România?

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate