De ce să investești pe piețele financiare?

Te-ai întrebat vreodată ce sunt piețele financiare și cine poate avea acces la ele? Răspunsul este foarte simplu: piețele financiare sunt “locul” unde se tranzacționează instrumentele financiare, iar accesul este facil pentru oricine este interesat să beneficieze de oportunitățile oferite de aceste piețe. Pentru a deveni investitor pe piețele financiare trebuie, în primul rând, să fii pregătit prin acumularea cunoștințelor necesare desfășurării acestei activități, și în al doilea rând, trebuie să dispui de resursele financiare necesare achiziționării de instrumente financiare pe piețele financiare. Investind în piețele financiare vei beneficia de lichiditate crescută, ceea ce înseamnă ca poți oricând să îți transformi investițiile în bani. Acesta este un aspect foarte important atunci când te gândești la atingerea obiectivelor tale financiare și posibilitatea de a profita de oportunitățile pe care evoluția piețelor financiare ți le oferă. Este important de știut că piețele financiare sunt foarte dinamice, de aceea trebuie urmărite periodic și trebuie să fii la curent cu principalele evenimente economice ce pot influența evoluția piețelor financiare și prețurile investițiilor tale. În același timp, investiția pe piețele financiare este foarte transparentă. Ai tot timpul acces la rapoarte, analize, estimări și prognoze, privind evoluțiile viitoare ale diferitelor instrumente financiare. Astfel, poți verifica oricând evoluția prețului investițiilor tale și poți lua decizii privind oportunitățile existente. Investind pe piețele financiare ai parte de diversificare. Oferta este foarte variată încât poți alege diferite categorii de instrumente financiare în diferite proporții pentru a-ți realiza un portofoliu echilibrat din punct de vedere al riscului. Oportunitățile oferite de piețele financiare sunt atât de variate încât poți să investești pe piețele externe la fel de ușor cum investești și pe cele autohtone. Diversificând, ai posibilitatea să investești pe perioade de timp diferite, în sectoare de activitate diferite, folosind instrumente financiare cu caracteristici și cu riscuri asociate diferite, astfel încât portofoliul tău să fie protejat de evoluțiile nefavorabile avute la un moment dat de o anumită categorie de instrumente financiare.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Cu toate acestea investițiile pe piețele financiare au și dezavantaje de care trebuie să ții cont atunci când decizi să devii investitor. Riscurile asociate investițiilor trebuie bine înțelese și analizate înainte de a începe procesul de investiții. Nu trebuie să pleci niciodată de la premiza că toate investițiile sunt sigure și că rezultatele anterioare vor garanta evoluțiile viitoare. Dacă ești începător în lumea investițiilor îți recomandam 3 ghiduri foarte utile pe care le regăsești în secțiunea Ghidurile investitorului ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF Romania). De asemenea ASF îți pune la dispoziție și platforma Centrului ASF de Educație Financiară pentru Investitorii din Piața de Capital care conține pe lângă ABC-ul Investitorului toate informațiile de care ai nevoie pentru a deveni participant la piață. Pentru a deveni investitor pe lângă sprijinul și consultanța de specialitate de care ai nevoie, trebuie să aloci timp de calitate studiului individual. Este foarte important atunci când pășești în lumea investițiilor să înțelegi atât produsele financiare în care investești, procesul pe care trebuie să îl parcurgi pentru a deveni investitor, cât și care sunt avantajele și dezavantajele pe care le au investițiile și riscurile care le însoțesc. Începe primii pași ai educației tale financiare cu încredere alături de noi!
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate