După pandemie, o altă criză lovește omenirea stârnind panică înainte de venirea iernii

Criza energetică mondială se acutizează. Acum, o lume întreagă depinde de aprovizionarea cu bunuri din China - „atelierul lumii”.

„China strănută, iar lanțurile globale de aprovizionare răcesc.”, afirmă John Glen, economist la Chartered Institute of Procurement and Supply. Criza energetică mondială care riscă să transforme Crăciunul într-o sărbătoare fără anumite produse, cel puțin fără cele importate din China, scrie analistul Tim Wallace în The Telegraph.

Facturile la energie ale gospodăriilor populației au crescut, deoarece lipsa globală a gazelor conduce prețurile pieței la maxime istorice. Economiștii prezic de-acum o creștere și mai accentuată în luna aprilie. Însă, problemele legate de gaze și electricitate reprezintă o mică parte a crizei resimțite la nivel global. Fabricile din China – „atelierul lumii” – sunt cele mai recente victime. Problemele țării s-au dublat.

Unul este similar cu cel al Regatului Unit. Furnizorii britanici de energie au probleme deoarece prețurile pe care le percep sunt limitate, pe măsură ce costul gazului pe care îl achiziționează crește, ducând la închiderea unor furnizori mai mici. În mod similar, centralele electrice pe cărbune din China sunt prinse între prețurile puternic reglementate și costurile mari ale cărbunelui. Așa cum vremea liniștită a privat Marea Britanie de energia eoliană, seceta din China a afectat producția hidroelectrică.

A doua problemă este că Beijingul a fixat obiective dure privind intensitatea energiei, ca parte a planurilor sale privind mediul. Cererea tot mai mare pentru mărfuri a împins fabricile chineze să lucreze ore suplimentare, în special în industria grea, cum ar fi aluminiul. Utilizarea energiei a crescut și țintele au fost ratate. Drept urmare, economiștii Goldman Sachs și-au redus previziunile economice pentru a doua cea mai mare economie a lumii, anticipând o creștere zero pentru al treilea trimestru și o expansiune moderată în ultimele luni ale anului. 

Europa se află acum în fața unei ierni crunte, în condițiile în care ajutoarele guvernamentale s-ar putea să nu fie suficiente. Potrivit CNBC, forța scăzută a vântului are un impact negativ asupra producerii energiei euliene si, desi  autoritățile de la Kremlin s-au oferit să pompeze mai mult gaz către UE, analiștii se îndoiesc că acest lucru se va întâmpla.

Voting postare: 15

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate