Educația financiară, mai importantă ca niciodată

Educația financiară, mai importantă ca niciodată
În primul rând, vrem să mulțumim tuturor celor care ne răsfoiesc blogul, ne trimit mesaje și distribuie articolele noastre mai departe. Acest lucru ne ajută să evoluăm și să furnizăm conținut de calitate celor interesați de educație financiară.

Și pentru că mulți ne întreabă despre cât de importantă este educația financiară și de ce trebuie studiată această disciplină, practic, la orice vârstă, am hotărât să publicăm un articol care prin care am răspunde la multe întrebări în acest sens.

Educația financiară nu este un lux, ci o necesitate.

„Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultăţile financiare este acela că au trecut prin şcoală fără să înveţe nimic despre bani. Rezultatul este că învaţă să lucreze pentru bani… dar nu învaţă niciodată să pună banii să acţioneze pentru ei.”, spune Robert Kiyosaki.

Întotdeauna am fost de părerea că educația financiară trebuie să fie făcută cât mai devreme. Câteva studii efectuate recent în România au elucidat faptul că un procent impresionant de oameni nu au cunoştinţe financiare de bază pentru a-şi construi o viață financiară echilibrată. Este important ca tinerii să fie educaţi din timp pentru a-şi forma obiceiuri financiare sănătoase.

Banii sunt una dintre cele mai importante resurse. Însă, o mare problemă este că majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că nu este în regulă să cheltuie mai mult decât produc. Unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri pe care le putem avea ar fi să ne facem un buget de economisire și să ținem o evidență a cheltuielilor. Și pentru că nu este tot timpul ușor să faci acest lucru, educația financiară devine pilonul de bază care te ajută să consolidezi ceilalți piloni din viața ta.

Există situații în care banii nu-ți rezolvă problemele financiare, iar un IQ financiar dezvoltat prin educație te poate ajuta să îți soluționezi problemele legate de bani. Mai mult, prin educație evoluezi din punct de vedere intelectual, însușești abilități financiare corecte, îți formezi un stil de viaţă responsabil care te poate transforma într-un om de succes.

Ce ai face dacă ai avea, de exemplu, un buget de 10 mii de euro?

Ai alege să ții banii sub saltea, să îi încredințezi unei instituții financiare sau să îi investești? Un studiu recent arată că majoritatea românilor preferă să cheltuie banii pe călătorii sau să-și cumpere bunuri la care să aibă acces permanent.

Orice opțiune ai alege, fie să-ți ții banii sub saltea, să-i investești sau să-i cheltuiești, ai nevoie de cunoștințe financiare pentru a ști cum să-ți administrezi bugetul. Modul prin care faci lucrurile pe care le faci, felul în care iei decizii și îți gestionezi banii spune multe despre nivelul tău de cultură financiară. Ori lipsa de educaţie în domeniul financiar te poate face să ratezi oportunităţi de economisire sau de câştig. Studierea strategiilor de a-ți administra finanțele te pot scăpa de dificultatea în care te afli uneori când nu știi cum să-ți valorific banii sau cum să-ți menții echilibrul financiar.

Te-ai gândit că de la o anumită vârstă va trebui să renunți la serviciu? Vorbim de vârsta de pensionare în care banii de la stat s-ar putea să nu fie suficienți pentru a-ți acoperi nevoile. Ce sumă ar trebui să economisești lunar ca să ai o pensie decentă? Cum să economisești și să investești pentru a avea o viața financiară sănătoasă chiar și atunci când nu mai ești în putere? Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei afla dacă te informezi și beneficiezi de tot ce îți oferă specialiștii în educație financiară.

Toată lumea poate învăţa cum să-și gestioneze finanțele în mod corect şi profitabil, informându-se și alegând dintr-o multitudine de metode pe care lumea financiară o oferă. Pentru a face cea mai bună alegere, nu trebuie decât să începi să-ți dezvolți o minimă şi necesară educaţie financiară.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *