Salariul minim pe economie îi afectează pe angajatori

De la 1 decembrie, salariul minim pe economie ar trebui să fie 2.080 de lei, a anunțat Ministerul Muncii.

În plus, angajații care au studii superioare și/sau vechime de minim 15 ani, ar putea primi mai mult. Este, însă, vorba despre cei cu studii superioare necesare pentru funcţia pe care o au. Dacă un vânzător la magazin, de exemplu, are diploma de licenţă în medicină, va primi tot 2.080 lei.

Astfel, salariul minim brut pe economie ar urma să fie următorul:

2.080 de lei - salariul minim brut de bază;
2.350 de lei - salariul minim brut pentru posturile ce necesită studii superioare;
2.350 de lei - salariul minim brut pentru angajații cu vechime de cel puțin 15 ani în muncă.

Totodată, programul de guvernare prevede reintroducerea salariului minim brut garantat în plată diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.

Creșterea salariului minim pe economie va aduce costuri suplimentare angajatorilor care vor fi determinate de majorarea taxelor datorate statului. 


Astfel, salariul net primit de angajat ar urma să fie de 1268 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei. Spre comparație, nivelurile actuale (de la 1 ianuarie 2018) sunt salariul minim brut 1900 de lei, salariul minim net de 1162 de lei și cost salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.

Dacă ești patron de firmă și vrei să calculezi ce costuri suplimentare vei avea în funcție de numărul de angajați cu salariu minim pe economie, descarcă gratuit calculatorul de costuri salariale pe 2019

În contextul majorărilor salariale, deși sunt conștienți de faptul că un nivel mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru angajați, patronii firmelor sunt de părerea că majorarea salariului minim fără un temei serios poate încuraja munca ilegală și desființarea locurilor actuale de muncă. Ori o creștere hazardată a salariului minim poate fi rapid erodată de inflație și poate produce efecte negative asupra economiei. 

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Salariul de bază din România, în ultimii 16 ani

Salariul de bază din România, în ultimii 16 ani

Pe parcursul ultimilor 15 ani, salariul de bază minim brut în România a avut parte de un trend general ascendent, cea mai mare creştere înre..
 •   0
 •   0
 •   1696
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate