Indicele DAX

Mercedes-Benz, Bayer, Adidas, Bosh, Audi, BMW, Puma, VW, Siemens, MAN, SAP, Krupp, și multe altele, toate sunt mărci recunoscute internațional ale industriei germane.Economia Germaniei și produsele acesteia sunt probabil cele mai familiare românilor, alături poate, de de cele franceze și italiene.După  Produsul Intern Brut (PIB), care reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale ale unei națiuni într-un anumit an, Germania împarte locurile 3-4 cu Japonia, care are o populație cu 50% mai mare. În top cinci, găsim țări mult mai mari decât Germania, dacă menționăm SUA (de 4 ori mai mare), India și China, cele mai mari din lume, de câte 17 ori mai mari decăt Germania.Mai jos găsești acest top:Primele economii ale lumii în funcţie de PIB în 2023 conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional

Indicele DAX


Sursa foto: static.dw.comMercedes-Benz, Bayer, Adidas, Bosh, Audi, BMW, Puma, VW, Siemens, MAN, SAP, Krupp, și multe altele, toate sunt mărci recunoscute internațional ale industriei germane.


Economia Germaniei și produsele acesteia sunt probabil cele mai familiare românilor, alături poate, de de cele franceze și italiene.


După  Produsul Intern Brut (PIB), care reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale ale unei națiuni într-un anumit an, Germania împarte locurile 3-4 cu Japonia, care are o populație cu 50% mai mare. În top cinci, găsim țări mult mai mari decât Germania, dacă menționăm SUA (de 4 ori mai mare), India și China, cele mai mari din lume, de câte 17 ori mai mari decăt Germania.


Mai jos găsești acest top:


Primele economii ale lumii în funcţie de PIB în 2023 conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional1. Ce este indicele DAX?

Foto: d112xeqkdfelnt.cloudfront.net


O asemenea economie de vârf, nu poate fi formată decât de companii puternice, așa cum sunt cele enumerate la începutul articolului. Ele au fost cele care, s-au ridicat din cenușă după al doilea război mondial generând fenomenul așa numit al “minunii economice germane”. 


În anul 1988 jurnalistul economic german Frank Mella are ideea de a crea un top al firmelor aflate pe bursa din Frankfurt, astfel luând ființă indicele DAX.


Până la acel moment se foloseau indici cum a fost FAZ care cuprindea 100 de firme, dar, în iulie 1988, apare indicele DAX cu primele 30 de societăți ale Bursei din Frankfurt. 


Indicele DAX este o marcă înregistrată a societății Qontigo Index GmbH care la rândul său aparține Bursei Germane. 


DAX 30, a impus un standard ridicat, care se distinge pe plan  internațional.


Indicele DAX ca selecție a celor mai valoroase companii ale Deutsche Börse, este atât un barometru al economiei germane cât și etalon pentru o mulțime de produse financiare. 


În prezent, sunt 40 de companii în indicele DAX, iar acestea dețin 80% din totalul capitalului tuturor firmelor listate la bursa germană.


Indicele DAX nu e singur, el are o familie mai mare. Următoarele 50 de firme după primele 40 incluse în indicele DAX, formează indicele MDAX. 

În continuarea lor, următoarele 70 de firme, formează indicele SDAX. 

Cele mai mari 30 firme de tehnologie sunt selectate în indicele TecDAX.  


Sunt, în total,  19 indici bursieri înafară de indicele DAX.


Cotația indicelui DAX este disponibilă live în intervalul de timp deschis tranzacționării, pe portalul bursei din Frankfurt, după cum se vede mai jos:


2. De ce s-a modificat indicele DAX?

Foto: Bursa din Frankfurt, sursa: static.dw.com


Indicele DAX a fost înființat după modelul indicelui american Dow Jones Industrial Average, care avea în componență  primele 30 de mari firme americane. De aici provenind cifra 30 în  denumirea indicelui DAX 30.


“Frankfurt nu e New-York” au început să se audă vocile care puneau în discuție modul în care indicele DAX 30 reflectă economia germană. 


Principalul argument era acela că firmele americane sunt mari conglomerate care formează concerne, pe când firmele din Germania sunt încă deținute, în cele mai multe cazuri, de către familii.


În final, în august 2020 s-a decis extinderea prin adăugarea a noi 10 firme, indicele DAX 30 devenind indicele DAX 40.


Pentru această,  în noiembrie 2020 Qontigo a revizuit criteriile de selecție ale indicelui DAX care au fost implementate treptat începând cu  decembrie 2020. 

În septembrie 2021 a fost definitivată componența celor 40 de firme reprezentând  portdrapelul bursei germane, indicele DAX 40. 


În fapt, indicele DAX 40 nu este unul nou, ci același indice DAX 30 dar indexat după  aplicarea noilor reguli, având ca  rezultat extinderea cu încă 10 firme.


3. Indicele DAX 30 vs. DAX 40

Sursa foto: a.c-dn.net


20 septembrie 2021 a fost data la care a apărut pe bursă indicele DAX 40. 

Indicele în noua componență, cu cei 10 nou intrați, a performat superior vechiului indice DAX 30, raportat la  perioada noiembrie 2020 - august 2021 (v. graficul de mai jos):


În graficul următor sunt comparate ponderile componentelor primelor 10 firme ale celor doi indici în septembrie 2021, cu verde fiind firmele cu noua pondere în DAX 40. De notat intrarea Airbus (AIR) marcată cu chenar roșu.


(UN=Uniper, SAP=SAP, SIE=Siemens, ALV=Allianz, AIR=Airbus, DAI=Mercedes-Benz, BAS=BASF, DPW=Deutsche Post, DTE=Deutsche Telekom, ADS=Adidas)


Ponderile expunerilor pe industrii în DAX 30 și DAX 40, sunt aratate mai jos:


Analiza factorilor de influență ("style factor exposures") este prezentată în graficul următor. Singura diferență mai importantă ar fi fost aceea de randament al dividendelor (yield) dar după aceea s-a dovedit faptul ca aceasta a fost destul de limitată. 


4. Componenta indicelui DAX

Sursa foto: responsive.fxempire.com


Ca o firmă să fie selectată în indicele DAX (DAX 30 până în 2021, DAX 40 după această dată), trebuie ca să îndeplinească anumite criterii:

  • Să fie listată la bursa din Frankfurt
  • Să aibă un sediul operațional în Germania
  • Să publice rapoarte trimestriale și anuale auditate și să aibă doi ani de profit înainte de taxe, etc 
  • Să aibă cel puțin 10% dintre acțiuni pe piața liberă
  • O singură companie nu va avea o pondere mai mare de 10% în DAX.


În 2021 cele 10 companii adăugate la DAX au fost

Airbus SE, Zalando SE, Siemens Healthineers AG, Symrise AG, HelloFresh SE, Sartorius AG Vz, Porsche Automobil Holding, Brenntag SE, Puma SE și Qiagen NV

Companiile sunt evaluate lunar, iar la 3 luni componența indicelui DAX se schimbă, unele firme ieșind, altele luându-le locul.


Datele acestor revizii sunt dinainte știute:

5 Decembrie 2023

5 Martie 2024

5 Iunie 2024

4 Septembrie 2024

4 Decembrie 2024Lista actuală a firmelor componente DAX e următoarea:


5. Cum putem sa investim in DAX?

Sursa foto: static.dw.com


Investiția pe bursa reglementată poate fi un instrument simplu de investiție, dar cu toate acestea o minimă pregătire pentru primii pași pe bursă este recomandată.


Investiția în indicele DAX, poate fi făcută prin intermediul ETF-urilor (Exchange-traded funds) sau a Fondurilor de investiții (mutual funds). Acestea pot replica 100% indicii DAX sau pot avea selecții din firmele care compun indexul și combinații cu alte companii din diferite țări. 


ETF-urile sunt accesibile unui public larg de investitori, dar înainte de a începe investiția, fie că ele replică DAX sau alți indici, ar fi recomandat un curs gratuit de investiții  în ETF.


Fondurile mutuale sunt conduse activ și au un comision anual de management  (Total Expense Ratio, TER) cuprins în general între 0.08 și 0,16% p.a. Acesta îți poate afecta câștigul net.


O altă modalitate ar putea fi specularea variației prețului indicelui DAX cu ajutorul instrumentelor financiare puse la dispoziție de către platformele de tranzacționare cum ar fi CFD (contract pentru diferență)  sau future (vânzare sau cumpărare la preț determinat). 


Acestea sunt apanajul celor care se ocupă în mod profesionist de tranzacții și cu toate acestea cei mai mulți dintre ei pierd bani. De aceea trebuie să cunoști bine mecanismele de investiții, cel puțîn prin intermediul unui curs de avansați. 


Există și varianta în care poți să alegi acțiuni individuale încercând să replici componentă indicelui DAX 40. 


6. De ce sa investesti in DAX?

Foto: Bursa din Frankfurt, sursa: de-academic.com


Indicele DAX, după cum ai văzut mai înainte, este un indice al bursei de la Frankfurt care integrează cele mai mari 40 firme din Bursa Germană ale momentului.


Indicele DAX și restul de variante, așa cum se observa în desenul de mai jos, cuprinde 8 supra-sectoare ale economiei germane, 18 sectoare și 35 de subsectoare ale acesteia, toate integrate sub criteriul principal al capitalizării și monitorizate permanent prin analiza algoritmilor cu mijloacele tehnice cele mai avansate.

Sursa: Bursa de Valori Frankfurt


În continuare poți vedea informațiile generale ale tuturor componenților indicelui DAX:


7. Care este performanta indicelui DAX?

Foto: Frankfurt orasul finanțelor Germaniei, sursa: cdn.sanity.io 


Să aruncăm o privire pe graficul evoluției indicelui DAX, așa cum o relevă Bursa din Frankfurt:


Indicele DAX (DAX 30)) a pornit cu baza de 1000 în 1988, iar conform graficului, actualmente este la peste 15900.


Variația ultimilor 3 ani este prezentată mai jos:

Sursa: boerse-frankfurt.de

De remarcat performantele în jur de 20% la unul și trei ani.


Să vedem cum a performat istoric față de indicii vecinilor săi Austria, Elveția, față de UK (FTSE100) și de marele Dow Jones al SUA:Ca randament istoric, DAX se situează clar peste indicii UK, Elveției, Austriei.


Se pare că pe o perioada mare de timp Dow Jones a fost mai rentabil, dar dacă restrângem graficul pe 5 ani, situația arată altfel, cei doi indici au mers umăr la umăr, așa cum se poate vedea mai jos:Iar dacă facem focus pe ultimul an, se pare că DAX a performat un pic mai bine decât DJ:


Dacă dorești să compari cu indicele Euro Stoxx, al celor ai mari 50 de firme din EU, poți vedea graficul de mai jos: 


În concluzie, topul firmelor care generează performanțele economiei germane, una dintre cele mai performante pe plan mondial.


Indicele DAX este printre preferințele investitorilor, datorită randamentelor și a lichidității.Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică