Lecții financiare din Game of Thrones

Serialul Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) pare să nu fie decât o narațiune medievală fantastică care se învârte în jurul Tronului de Fier și al celor șapte familii. Însă, dincolo de povestea dură, subiectul conține o serie lecții financiare care i-au impresionat până şi pe marii economişti ai lumii. Indiferent dacă ești un fan sau nu l-ai urmărit niciodată, cele șapte sezoane ale acestui serial popular conțin reguli fundamentale pentru finanţele personale pe înțelesul tuturor:

Plătește-ți întotdeauna datoriile.
„Un Lannister își plătește întotdeauna datoriile.” – a devenit motto-ul preferat al Casei Lannister. Pentru a-și construi averea, Lannisters au depus eforturi financiare mari, împrumutându-se inclusiv de la bănci (de unde vine și vorba "Rich as Lannisters"). Dar datoriile pot distruge: după ce Casa a ajuns să nu-şi mai poată achita datoriile, foarte rapid a început prăbușirea ei. Însăși banca creditoare a familiei a devenit călăul financiar al acesteia, când a început să caute înlocuitori solvabili de la care să poată recupera datoriile tronului o dată ce acesta va fi reocupat. 
"Plăteşte-ţi întotdeauna datoriile" este o învățătură înțeleaptă. Mai mult, e bine să nu te împrumuţi peste puterea ta de achitare.

Fă-ți o strategie pe termen lung.
"Fii pregătit...Vine iarna!" În ciuda familiei sale problematice și a copiilornerecunoscători, Tywin Lannister era întotdeauna obsedat de crearea unei moșteniri care să dureze. Din punctul său de vedere, fiecare decizie pe care a luat-o a fost pentru Casei Lannister. Spre deosebire de Robert Baratheon, ale cărui obiective erau pe termen scurt și în cele din urmă s-au transformat în praf, Tywin făcea planuri întotdeauna cu un pas înainte pentru a se asigura că interesele familiei sale sunt bine protejate. Însă marile Case din Westeros au neglijat acest sfat şi s-au ocupat mai degrabă de război decât de ultima şansă de a face agricultură înainte de venirea lungii ierni, care poate dura o generaţie. 
Niciodată nu este prea devreme sau prea târziu să te pregăteşti pentru ceea ce urmează. O modalitate foarte bună de a te pregăti pentru viitorul tău este să te gândești la vârsta de pensionare. Să începi să economiseşti și să investești pentru o bătrâneţe lipsită de griji financiare sau pentru un start reușit în viaţă.

Fii responsabil în luarea deciziilor.
Regele Robert (the crazy king) era recunoscut prin nechibzuința sa de a lua decizii la impuls. După ce a ocupat tronul celor șapte regate ale Westeros, a procedat la neglijarea îndatoririlor sale de rege. De la trădarea celor mai apropiați consilieri până la inițierea Războiului celor cinci Regi, Robert a lăsat în urma sa un munte de datorii fata de regatul Westeros, însumând in total aproximativ 6 milioane de dragoni (moneda de tranzactionare locală). A fi neglijent cu banii și a cheltui la impuls poate avea consecințe atât pentru tine, cât și pentru familia ta. 

Cunoașterea înseamnă putere!
Mintea are cel mai bun mușchi și asta se observă pe parcursul tuturor sezoanelor. Petyr Baelish își folosește toate abilitățile și cunoștințele pentru a excela. Maeștrii sunt solicitați în permanență pentru îndrumare, iar Tyrion este întotdeauna un câștigător în ciuda deficiențelor sale fizice. Cunoașterea înseamnă putere în orice domeniu, dar mai ales în domeniul financiar! 


Voting postare: 5

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate