Leul s-a prăbuşit în faţa Euro. Moneda europeană a ajuns la 4.7569 lei

Investitorii se așteaptă ca verva inflaționistă din economia românească să continue și în acest an, fiind influențată de deciziile politice privind suprataxarea furnizorilor de energie și de evoluția prețurilor la nivel mondial.

Specialiștii CFA Romania au dat publicității un nou raport care evidențiază o scădere a încrederii în perspectivele de creștere pană la finalul anului, precum și deteriorarea cursului de schimb. Astfel, în ceea ce privește cursul de schimb leu/euro, peste 87% dintre analiști anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. 

De exemplu la data de 23.01.2019, cursul de schimb leu/euro a atins un nou maxim istoric, de 4,7569 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,91% faţă de marţi, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR), fiind a şaptea zi de creştere consecutivă, în tendinţa ultimelor 2 săptămâni, şi cea mai puternică din perioadă.

"Modul în care Banca Națională va gestiona politica monetară, în tandem cu măsurile fiscale anunțate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple dezechilibre, cu o balanță comercială tot mai dezechilibrată și tot mai multe incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar, evoluția leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei", estimează analiștii de la KeysFin.

O eventuală înăsprire a politicii monetare în acest an este de anticipat. "Chiar dacă BNR a păstrat dobânda cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul următoarelor luni, să își modifice poziția, în funcție de situația din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR în analiza privind impactul ordonanței guvernamentale asupra profitabilității băncilor ar putea să reprezinte un argument semnificativ”, afirmă experții.

În același timp, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere pe majoritatea indicilor şedinţa de marţi, 22.01.2019, singurul pe minus fiind indicele SIF-urilor, BET-FI, care a pierdut 0,15% din valoare. Capitalizarea bursieră s-a apropiat de 31 miliarde euro, dar mai are de recuperat un decalaj de 4 miliarde euro pentru ajunge la nivelul de la jumătatea lunii decembrie.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 24

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate