Născut pentru a cheltui?

Te-ai întrebat vreodată unde se duc banii din portofelul, cardul sau contul tau? Dacă nu eşti sigur care este răspunsul la această întrebare îţi propun un exerciţiu eficient care te va ajuta să elucidezi misterul. Primul pas: Fă o listă cu cheltuielile estimate pe care crezi că le faci într-o lună. Acordă o atenţie sporită cheltuielilor variabile. Acestea îţi pot schimba radical bugetul de la lună la lună. Nu uita nici de cheltuielile periodice, care apar o dată sau de două-trei ori pe an, pentru că şi acestea îţi pot dezechilibra bugetul dacă nu le-ai prevăzut din timp. Exemple de cheltuieli periodice sunt asigurările obligatorii, începutul şcolii, perioada sărbătorilor sau a concediilor şi alte asemenea. Pasul doi: Ţine evidenţa cheltuielilor efective pe care le realizezi într-o lună. Pasul trei: Vezi unde sunt cele mai mari diferenţe între ce ai estimat şi ce ai cheltuit. Pasul patru: Întocmeşte o listă cum ai vrea să arate cheltuielile tale pe luna următoare. Pasul cinci: Încearcă să respecţi cu stricteţe bugetul pe care tocmai ţi l-ai propus. Rezultatul va fi că îţi vei îmbunătăţi semnificativ comportamentul privind cheltuielile şi vei şti tot timpul cum îţi aloci resursele. Vei fi surprins să realizezi cât de mulţi bani se duc pe lucruri mărunte. Pentru a vedea impactul lor pe termen lung asupra bugetului tău anualizează cheltuielile mărunte precum gustările sau cafeaua în oraş şi vei vedea că suma adunată într-un an este semnificativă. Încearcă sa îmbunătăţeşti aceste categorii de cheltuieli şi banii economisiţi pune-i într-un fond de urgenţă şi vei vedea cum diferenţa se va simţi în timp. Pentru administrarea mai eficientă a bugetelor comune este bine să existe o categorie de cheltuieli denumită “fără întrebări” în care fiecare membru al familiei să aibă o limită stabilită în care poate să cheltuiască fără să justifice suma folosită. Astfel fiecare îşi va păstra intimitatea şi se vor evita multe conflicte. Dacă ai dubii privind cheltuieile pe care le faci îţi poţi pune următoarele întrebări pentru a te ajuta să decizi dacă o cheltuială merită sau nu făcută.
  1. De ce fac această achiziţie?
  2. De ce vreau acest produs, chiar am nevoie de el?
  3. Care este scopul din spatele acestei achiziţii?
  4. Mă va face această achiziţie să mă simt mai bine?
  5. Există o alternativă mai avantajoasă pentru această achiziţie?
Să înţelegem cum acţionăm din punct de vedere financiar este important, pentru că o educaţie financiară înţeleaptă şi obiceiurile de a cheltui şi de a economisi sunt în strânsă legătură.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Comportamentul financiar diferă în funcţie de nivelul de trai. Cei cu venituri mici sau medii au nevoie de un plan bine stabilit pentru a-şi îmbunătăţi comportamentul financiar. Lumea financiară devine din ce în ce mai complexă de aceea avem nevoie de mai multă educaţie financiară. Cei care au un nivel de educaţie financiară mai crescut au un comportament financiar mai sănătos şi iau decizii financiare mai înţelepte. Majoritatea celor care au un comportament financiar deficitar sunt prea optimişti şi încrezători în deciziile proprii şi consideră că au un nivel de educaţie financiară mai ridicat decât îl au în realitate.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate