Pensia de stat sau pensia privată?

Sistemul de pensii din România este format din trei componente: pensia de stat sau Pilonul I, pensia privată obligatorie sau Pilonul II și pensia privată facultativă sau Pilonul III. Înainte de a decide cât și unde vrei să contribui trebuie să înțelegi cum funcționează fiecare dintre ele. Penisa de stat este cea mai cunoscută dintre toate, fiecare dintre noi contribuind obligatoriu la acest sistem din momentul în care devenim angajați. Acest sistem de pensii este administrat de stat oferind teoretic tuturor participanților drepturi și beneficii egale în momentul împlinirii vârstei legale de pensionare conform contribuțiilor achitate. Acest tip de pensie se plătește din momentul pensionării până la sfârșitul vieții. Cel mai mare dezavantaj al sistemului de pensii de stat este nesiguranța, deoarece acesta plătește din contribuțille de azi pensile de azi, ceea ce înseamnă că nu se fac investiții din contribuțiile realizate și contribuțiile nu sunt nominale. Astfel, nu avem garanția că la momentul pensionării fondurile vor fi suficiente pentru achitarea pensiilor curente. Un alt dezavantaj al acestui sistem de pensii este că există posibilitatea să nu beneficiezi niciodată, tu sau membrii familiei, de sumele plătite în cazul în care intervine decesul înaintea vârstei de pensionare.  Pensia privată obligatorie este practic un procent din pensia de stat administrat de un fond de pensii privat. Acest tip de pensie nu presupune un efort financiar suplimentar pentru angajat, fiecare salariat având posibilitatea de a alege cine îi va administra pensia privată obligatorie optând pentru aderarea la un fond de pensii privat. Diferențele majore între sistemul de pensii de stat și sistemul de pensii privat sunt că cel din urmă investește contribuțiile cu scopul de a le spori valoarea și contribuțiile sunt nominale, ceea ce înseamnă că fiecare participant va beneficia de rezultatul propriilor contribuții indiferent de ce se întâmplă cu sistemul de pensii de stat. Pensia privată facultativă, așa cum îi spune și numele, este o pensie administrată privat care nu este obligatorie și la care poți să contribui lunar cu orice sumă dorești nu mai mare de 15% din valoarea veniturilor lunare. Pentru a beneficia de această pensie trebuie să contribui minim 7 ani și vei putea încasa pensia după împlinirea vârstei de 60 de ani. Principalul avantaj al acestui tip de pensie este că îți suplimentează veniturile la vârsta pensionării. Un alt avantaj incontestabil al sistemului de pensii privat este acela că dacă intervine decesul persoanei care a contribuit la pensia privată moștenitorii pot beneficia de sumele acumulate în contul acestuia. Acestea sunt pe scurt caracteristicile sistemului de pensii din România. Înainte de a lua o decizie privind pensia privată informează-te, întâlnește-te cu unul sau mai mulți consultanți financiari și alege fondul de pensii care ți se potrivește cel mai bine și care îți oferă cel mai mare confort. 
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Cel mai important aspect al sistemului de pensii privat este acela că, cu cât începi să contribui mai devreme la pensia privată cu atât suma de care vei beneficia la vârsta pensionării va fi mai mare și îți va asigura un nivel de trai mai ridicat după ce îți vei încheia activitatea profesională. Nu ezita, documentează-te acum despre pensia de stat și oferta de pensii private pentru a-ți asigura un viitor mai bun pentru tine și familia ta.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate