Ce este Piața de Capital. Îți explicăm pas cu pas

Pentru a înțelege mecanismele de funcționare ale piețelor, trebuie să pornim de la clarificarea noțiunilor elementare, iar prin articolul de astăzi, ne dorim să vă oferim o perspectivă amplă și clară despre tot cee ace înseamnă piața de capital. Vom începe prin definirea pieței de capital, cum se clasifică, cum se tranzacționează pe piața de capital, dar și care sunt riscurile pe care trebuie să le luați în calcul. Să începem!
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Pentru a înțelege mecanismele de funcționare ale piețelor, trebuie să pornim de la clarificarea noțiunilor elementare, iar prin articolul de astăzi, ne dorim să vă oferim o perspectivă amplă și clară despre tot ceea ce înseamnă piața de capital. Vom începe prin definirea pieței de capital, cum se clasifică, cum se tranzacționează pe piața de capital, dar și care sunt riscurile pe care trebuie să le luați în calcul. Să începem!

Ce este piața de capital?

Răspunsul la întrebarea „ce este piața de capital” îl găsim în dicționarele de specialitate, dar și pe site-urile care vor să ofere o imagine de ansamblu asupra acestei modalități de investiții; așadar, piața de capital este o piață financiară pentru titluri de valoare pe termen lung care include atât datorii, cât și capitaluri propria; companiile și guvernele pot strânge fonduri pe termen lung (mai mult de un an) prin această piață. Piața de capital conectează unitățile excedentare cu unitățile deficitare, acest lucru înseamnă că fondurile sunt canalizate de la cei care au capital în exces, către cei care au nevoie de el.


Cum funcționează piața de capital din România

După definirea conceptului general „piață de capital”, haideți să vedem care sunt particularitățile și cum funcționează piața de capital din România. Formarea și dezvoltarea pieței de capital în Romania și construirea formelor organizate ale acesteia reprezintă componente de bază ale procesului de restructurare a economiei în țara noastră. Procesele de înființare și progres a unei piețe de capital în țară sunt legate de procesul de privatizare a întreprinderilor cu fond de stat, din diferite domenii de activitate: agricultură, transporturi, alimentație, comerț, etc. În paralel, înființarea unor firme noi cu capital particular, cu sau fără prezență străină, concurează la accelerarea procesului de organizare a unei veritabile piețe de capital în România.

Piața de capital din România a trecut printr-o perioadă destul de sensibilă în anul 2020, ținând cont că în perioadele de criză bursele reacționează emoțional și în felul acesta apar fluctuații ample. Piața de capital a avut de suferit din cauza pandemiei, însă începe să își revină și să se înregistreze creșteri semnificative. 

Importanța pieței de capital

Deși terminologia folosită este generală, ne dorim, ca până la finalul articolului să îi înțelegeți importanța și să vedeți oportunitatea pe care o lansează piața de capital, așadar, dezbatem în cele ce urmează rolul și importanța pieței de capital.

Piața de capital joacă un rol important în imobilizarea economisirii și canalizează investițiile pentru dezvoltarea comerțului și industriei. Ca atare, piața de capital ajută la formarea capitalului și la creșterea economică a țării. Piața de capital acționează ca o legătură importantă între cei care economisesc și investitori. Entitățile din prima categorie sunt cele care împrumută fondurile, în timp ce investitorii împrumută de la fonduri. „Unitățile excedentare” și debitorii sunt cunoscuți ca „unități cu deficit”. Piața de capital este mecanismul de conectare dintre unitățile excedentare și unitățile deficitare. Este un canal prin care unitățile excedentare își împrumută fondurile excedentare către unitățile deficitare.

Fondurile vin pe piața de capital de la persoane fizice și intermediari financiari care sunt absorbite de comerț, industrie și guvern. Astfel, facilitează mișcarea fluxului de capital pentru a fi utilizat mai productiv și profitabilitatea pentru a crește venitul național.

Clasificare piața de capital

I-am definit rolul și importanța, iar acum ne ocupăm de clasificarea pieței de capital, detaliind specificul fiecărei ramuri. După o clasificare primară, identificăm două tipuri de piața de capital: piață de capital primară și piață de capital secundară.


Piața de capital primară

Piața de capital primară este locul unde sunt emise noi datorii (debts) sau acțiuni (stocks). Acest lucru poate veni sub formă de obligațiuni guvernamentale sau, alternativ, acțiuni la o companie. Cunoscută și sub denumirea de „New Issues Market” – este locul în care întreprinderile și guvernele vin să găsească surse noi de bani. Aceștia sunt apoi transferați fie în datorii, fie în acțiuni ale companiei. 

Există două tipuri principale de instrumente financiare care sunt tranzacționate pe piața de capital primară: acțiunile sunt în mod obișnuit cumpărate și vândute prin intermediul pieței de valori, cum ar fi Bursa de Valori din New York, aceste noi acțiuni sunt introduse prin intermediul unei oferte publice inițiale (IPO), aici, pur și simplu, companiile oferă publicului o parte din compania lor în schimbul capitalului.

În schimb, piața obligațiunilor este puțin mai complicată. În esență, obligațiunile sunt emise printr-un intermediar – asiguratorul, altfel spus, Compania A merge la asigurator pentru a emite obligațiuni în valoare de 1 milion de dolari. Apoi asiguratorul emite acele obligațiuni și le vinde investitorilor și clienților săi. Scopul asiguratorului este să se asigure că Compania A primește capitalul de care are nevoie. Deci, asiguratorul plătește în esență Compania A pentru obligațiuni și apoi le vinde pe piață – de obicei la o rată mai mare. Riscul este apoi transferat către asigurator, dar Compania A este garantată să obțină împrumutul integral.

Piața de capital secundară

Piața de capital secundară este locul în care datoria sau acțiunile vechi sunt tranzacționate între investitori. Acest lucru contrastează cu piața primară, deoarece datoria a fost deja emisă, altfel spus, datoria acționează ca bani reali. Valoarea pe care o are este dobânda care este plătită – deci acționează ca o sursă pasivă de venit. Cu toate acestea, este un activ nelichid prin faptul că trebuie să-l vinzi pentru a cumpăra efectiv bunuri și servicii.

La rândul lor, cei care nu au nevoie de capital lichid vor investi pe piețele de capital, în timp ce cei care au nevoie de bani acum vor merge pe piețele secundare pentru a-și vinde obligațiunile și acțiunile. Pe piețele secundare de capital, acțiunile sunt tranzacționate între investitori prin intermediul piețelor de valori precum Bursa de Valori din Londra, Bursa de Valori din Tokyo și Bursa de Valori din New York - printre multe altele, cei care nu mai doresc anumite acțiuni le vând la bursă. Acestea sunt apoi „lichidate”, cu alte cuvinte, vânzătorul are acum numerar, în schimb.


Cum poți să faci investiții pe piața de capital?

Atunci când auzi „investiții pe piața de capital” trebuie să știi că nu este ceva greu de realizat, din contră, îți poate aduce o serie de beneficii financiare, dacă știi cum să faci acest lucru. Înțelegerea elementelor de bază ale investițiilor pe piețele de capital este considerată primul pas pentru atingerea obiectivelor financiare ale investitorului. Conștientizarea mecanismelor investiționale îl face pe investitor să evite căderea în riscuri și să-i permită să aleagă cele mai bune decizii de investiții. 

Unul dintre elementele de bază ale investiției este să realizezi că activele investite, cum ar fi acțiunile și diferitele instrumente de datorie, pot genera venituri pentru investitor și pot crește valoarea acestuia pe termen lung. Investitorul trebuie să știe că nu există garanții pentru profit în investiții. În consecință, valoarea capitalului investit este predispusă să scadă pe măsură ce este supusă creșterii, mai ales dacă au fost investiții pe termen scurt. Din fericire, există multe modalități de a permite investitorului să reducă riscul de a cădea în pierderi de investiții, fără a putea, desigur, să evite cu totul aceste riscuri, cum ar fi:

  • Echilibrarea balanței dintre risc și rentabilitate.
  • Alegerea distribuției corecte a investițiilor.
  • Diversificarea la construirea unui portofoliu de investiții.
  • Dublarea investițiilor.
  • Depășirea inflației.
  • Monitorizarea investițiilor.


Care sunt principalele tipuri de instrumente în care poți investi?

Ce instrumente sunt folosite pe piața de capital? Pe piețele de capital sunt utilizate fonduri mutuale, obligațiuni de trezorerie, obligațiuni din sectorul privat, acțiuni, bonuri din sectorul privat, titluri garantate cu active, certificate de leasing și instrumente contractuale futures. 

Investitorii care doresc să devină parteneri prin achiziționarea de acțiuni (stocks) de la companii publice pot tranzacționa pe burse organizate, pot obține drept de vot în conducere și pot obține venituri sub forma luării de acțiuni din profit. Obligațiunile care decurg din căutarea de fonduri de către guvern sau sectorul privat oferă sprijin financiar prin oferirea de valori mobiliare. În calitate de deținător de obligațiuni, vei fi doar creditor al entității de la care ai primit obligațiunea și nu vei putea avea dreptul la parteneriat. Obligațiunile cu o perioadă de scadență mai mică de un an se numesc „facturi”.


Ce riscuri sunt pe piața de capital?

Atunci când se analizează riscul pieței de capital, unul dintre riscurile care ar trebui luate în considerare este riscul de piață care este consecința unei scăderi generale a pieței de capital în ansamblu, spre deosebire de factori izolați ai pieței. O astfel de scădere ar putea fi precipitată de o serie de factori, iar efectul este de a provoca o scădere a pieței de valori care va afecta investitorii, în general. Opusul acestui tip de reducere generală a prețurilor la bursă este un risc al companiei care se limitează strict la o anumită companie în care un investitor ar fi putut investi niște bani. Legat de acest tip de risc vine un risc al industriei, care afectează companiile din industrie. Un exemplu de astfel de risc al industriei ar putea fi o reducere a valorii generale a stocului din industria auto din cauza unei crize care ar putea avea loc într-o astfel de industrie (criza conductoarelor din Taiwan și China, spre exemplu).

Un alt tip de risc al pieței de capital este riscul de credit, care îi privește pe cei care dețin o anumită formă de obligațiuni. Astfel de investiții sunt de obicei făcute cu bună-credință, fără nicio garanție și se bazează pur și simplu pe credința investitorului în capacitatea companiei sau a entității guvernamentale de a rambursa împrumutul conform acordului. Atunci când aceste entități întâmpină o formă de dificultăți care le îngreunează rambursarea banilor în condițiile menționate, aceasta va constitui o formă de risc de piață de capital. Dacă o creștere constantă a inflației în economie continuă fără încetare, investitorul poate suferi pierderi din cauza faptului că inflația va anula orice câștig.

Piața de capital vs. Piața monetară

Piața monetară și piața de capital funcționează diferit și tind să atragă diferite tipuri de investitori. Investitorul cu aversiune la risc se îngrijorează de pierderea banilor. Acest investitor se va simți mai confortabil folosind piața monetară deoarece își va păstra banii pe care îi deține, chiar dacă va genera doar o rentabilitate modestă a investiției.

Investitorul pe termen scurt are nevoie de bani pe termen scurt – într-un an. Deși se vorbește adesea despre acest lucru în ceea ce privește apropierea de vârsta de pensionare, există și alte motive pentru care ai putea avea nevoie de bani în curând, spune Riley Adams, CPA, analist financiar senior pentru Google. Poate economisești pentru o mașină, o casă sau o facultate nouă pentru copiii tăi. Ori de câte ori ai nevoie de bani, prioritatea ta numărul unu este păstrarea acestora - preferând securitatea pieței monetare.

Investitorul tolerant la risc înțelege că riscul este prețul pe care îl plătește pentru potențialul unei recompense mari și caută potențialul de profit mai mare oferit de piața de capital.

Investitorul pe termen lung are un orizont de timp lung, astfel încât poate investi pe piața de capital. Dacă stocurile scad, acești investitori pe termen lung vor putea, în general, să recupereze pierderile în timp.


Sfaturi pentru investitori pentru piața de capital

Sau... De ce să ții cont atunci când investești pe piețele de capital?

Cunoașterea înseamnă bani: a face bani în mod constant pe piața de capital necesită cercetare; pentru a face bani pe termen lung, trebuie să fii familiarizat cu afacerile. Trebuie să înțelegeți fundamentele de afaceri ale câtorva companii pentru a lua o decizie informată de a cumpăra acțiunile lor. Înțelegerea ta despre o afacere te poate ajuta să investești într-o afacere la prețul potrivit și să ai șansa de a câștiga bani.

Diversificare: În timp ce investești, nu trebuie să îți pui toate ouăle într-un singur coș. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să-ți pui toți banii într-o singură investiție sau într-o singură clasă de active. Investițiile ar trebui să se diversifice în acțiuni, obligațiuni, metale prețioase și imobiliare; astfel de portofolii diversificate pot oferi randamente mai bune ajustate la risc pe termen lung.

Îndeplinirea visurilor tale: fondurile create din combinarea pe termen lung te pot ajuta să îți îndeplinești visurile sau dorințele: de la cumpărarea unei mașini, a unei case mari până la construirea unui fond pentru caritate, toate obiectivele tale financiare pot fi finanțate cu ajutorul investițiilor pe piața de capital.

Dacă ți-a plăcut articolul nostru despre piața de capital și oportunitățile de investiții pe această piață, lasă-ne un comentariu, iar noi vom scrie mai multe materiale de acest gen! 


Profit Point. Educating for the future.

Pentru a înțelege mecanismele de funcționare ale piețelor, trebuie să pornim de la clarificarea noțiunilor elementare, iar prin articolul de astăzi, ne dorim să vă oferim o perspectivă amplă și clară despre tot cee ace înseamnă piața de capital. Vom începe prin definirea pieței de capital, cum se clasifică, cum se tranzacționează pe piața de capital, dar și care sunt riscurile pe care trebuie să le luați în calcul. Să începem!

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică