Piata financiara: ce este, tipuri, exemple, riscuri.

Piața financiară este un tip de piață în care oricine poate cumpară și vinde active precum obligațiuni, acțiuni, perechi valutare și instrumente derivate. Cu alte cuvinte, companiile pot alege să se expună pe piețele financiare pentru a obține finanțare și, de asemenea, pentru a-și dezvolta afacerea sau afacerile. 
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Ce este piața financiară?

 

Piața financiară este un tip de piață în care oricine poate cumpară și vinde active precum obligațiuni, acțiuni, perechi valutare și instrumente derivate. Cu alte cuvinte, companiile pot alege să se expună pe piețele financiare pentru a obține finanțare și, de asemenea, pentru a-și dezvolta afacerea sau afacerile. 

Acesta este doar una dintre definițiile care descriu într-un mod cât mai clar piața financiară și modul de funcționare al acesteia. Un lucru e cert, în ultimii ani, piețele financiare s-au extins foarte mult, reușind să ofere în prezent o mulțime de instrumente financiare. 

În lume, există atât de multe piețe financiare întrucât fiecare țară găzduiește cel puțin una, deși variază în dimensiune. Unele sunt mai mici, altele mai mari, în timp ce altele sunt cunoscute la nivel internațional, cum ar fi New York Stock Exchange (NYSE), care tranzacționează zilnic trilioane de dolari.

Dacă ne-am lămurit ce este piața financiară și cum funcționează aceasta în continuarea acestui articol îți vom explica pe larg beneficiile și caracteristicile piețelor financiare.

 

Beneficiile și caracteristicile piețelor financiare


Piețele financiare au în primul rând o funcție economică. Ele sunt cele care facilitează transferul resurselor economice reale de la cei care doresc să-și împrumute banii la cei care au nevoie de acești bani. Primii au câștigat acești bani și drept urmare doresc să-și economisească o parte a câștigurilor pentru utilizările viitoare. 

Aceștia pot câștiga dobândă pentru economiile lor împrumutând puterea lor de cumpărare cuiva care dorește să preia comanda asupra unor resurse reale. (Ex: cumpărare forță de muncă, pământ, echipamente)

Pe lângă funcția economică, piețele financiare au de asemenea o funcție financiară. Ele sunt cele care îi împrumută pe investitori cu fonduri de care aceștia au nevoie pentru a-și îndeplini planurile. Ele pot furniza creditorilor câștiguri, fără a fi nevoie ca aceștia să dețină anumite active pentru aceasta. 


În decursul anilor s-a dovedit că există mai multe beneficii oferite de piețele financiare, printre care:

Oferă un loc în care participanții, investitorii și debitorii, indiferent de dimensiunea lor, vor primi un tratament corect și adecvat.

Oferă tuturor  acces la capital, atât persoanelor fizice, juridice cât și organizațiilor guvernamentale.

Produce numeroase oportunități de muncă, ajutând în acest mod la scăderea ratei șomajului.


Piețele financiare ne pot oferi numeroase beneficii, trebuie doar să știm cum și în ce moment să profităm de ele.

         

Tipuri de piețe financiare cu exemple


Așa cum am amintit și mai sus, există mai multe tipuri de piețe financiare, iar în continuarea acestui articol vom prezenta în amănunt o parte din ele.


Piața financiară primară și secundară

Pentru început piața de capital se împarte în piața primară și piață secundară

Piața primară este acel segment unde se emit valori mobiliare și se realizează distribuirea lor primară, adică vânzarea. În cadrul pieței primare, valorile mobiliare circulă numai prin oferta publică. 

Piața primară asigură întâlnirea cererii cu oferta valorilor, favorizând astfel finanțarea instituțiilor economice și este, totodată, o modalitate de distribuire și plasare a titlurilor de valoare. Agenții economici care au nevoie de fonduri, oferă pe piața primară titluri noi care pot fi cumpărate de participanții care dispun de fonduri libere.

Spre deosebire de piața primară, piața secundară cuprinde acel segment unde se  tranzacționează cu valori mobiliare emise și puse în circulație. În cadrul pieței secundare, valorile mobiliare circulă doar prin oferta publică prin regula plasării private, adică desfășurarea tranzacțiilor simple și speculative. 

Este de menționat faptul că, circulația valorilor se desfășoară în anumite condiții și doar prin intermediul societăților de servicii de investiții financiare.

Dacă dorim să clasificăm piețele financiare pe baza timpului de investiții, atunci vom avea:

Piața monetară: care se concentrează pe active pe termen scurt (o durată mai mică de 12-18 luni).

Piață de capital: pentru activele financiare pe termen lung. Dintre cele mai cunoscute active le amintim pe cele ale veniturilor fixe sau instrumentelor financiare derivate.

 

Câteva exemple de piețe financiare ar putea fi:

  • Materiile prime.
  • Valută. (ex Forex)
  • Derivate financiare (contracte futures sau opțiuni financiare)
  • Bani gheață.
  • Interbancar.
  • Piața criptomonedelor. 


Ca și investitor care vrea să țină cont de diversitate și să nu-și plaseze „toate ouăle în același coș” e bine să să fii la curent cu tot ce se întâmplă pe toate piețele financiare prezentate mai sus. 

Fii mereu informat și la curent cu noutățile care apar.  


Cum funcționează piața financiară în România?


Dacă ne referim la piața de capital din România, aceasta include piețele de instrumente financiare și instituțiile specifice acestora (ex: societățile de servicii de investiții financiare, emitenții), operațiunile (ex: serviciile și activitățile de investiții, ofertele publice etc.).

Pe lângă acestea se mai regăsesc și organismele de plasament colectiv dintre care amintim: fondurile de investiții.

Dacă te întrebi care este oferta de capital pe piața din România, află că poți cumpăra aceste produse în scopul obținerii de profituri viitoare. Trebuie să reții însă că acestea depind de o serie de factori denumiți factori de risc. 

După cum bine știi, instrumentele financiare sunt reprezentate de diverse forme de dețineri care pot fi tranzitate cu ușurință pe piața de capital.

Exemple în acest caz ar fi:

  • Acțiuni
  • Obligațiuni
  • Titluri de stat
  • Alte tipuri de titluri de valoare
  • Instrumente financiare derivate (contracte futures și opțiuni).


Piața financiară din România este complexă. Este necesar să înțelegi fiecare element component pentru investiții sau dezvoltarea unei afaceri de succes.

 

Cum funcționează piețele financiare internaționale?


Piețele financiare internaționale atrag capitalul speculativ. Înainte de arunca banii pe titluri de valori, trebuie să înțelegi de ce prețurile cresc sau scad

Wall Street este una dintre cele mai cunoscute piețe de capital din toate timpurile și locul unde cei mai mulți oameni cumpără și vând active.

Pe această piață de capital sunt incluse și acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau criptomonede. Piețele sunt locul unde toți participanții vin cu un interes. Fie să-și dezvolte capitalul, fie să-și crească veniturile.

 

Principalele caracteristici ale piețelor  financiare internaționale sunt:

  • Flexibilitate: sunt capabili să se adapteze la schimbările continue care apar în legea cererii și ofertei.
  • Libertate: nu există bariere, nici în cumpărarea, nici în vânzarea activelor financiare.
  • Amplitudine: vorbim despre o piață în care, cu cât volumul activelor este mai mare, cu atât va fi mai mare.
  • Adâncime: cu cât este mai mare în active, cu atât va exista un număr mai mare de vânzări și va găzdui mai mulți oameni și companii.
  • Transparența: poți obține cu ușurință informații despre piața financiară unde dorești să operezi.
  • Fără costuri de tranzacție.

Cele mai active sunt divizibile și imposibil de distins.

În concluzie piețele de capital sunt deschide pentru toată lumea, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice. În ultimii ani tot mai mulți oameni au ales să-și îndrepte atenția către piețele internaționale pentru propriile lor investiții.

 

Cine participă la piața financiară?


Este simplu, cei care au participat și vor participa mereu pe piețele financiare sunt investitorii și creditorii.

De ce investesc așa numiții investitori pe piața financiară?

  1. În primul rând pentru a-și crește veniturile.
  2. În al doilea rând pentru condiții economice favorabile.
  3. În al treilea rând, pentru a avea acces la tot felul de beneficii.


Creditorii fac și ei parte din acest proces. În lipsa acestora procesul nu ar putea funcționa deoarece creditorii sunt cei care furnizează credite în piața financiară.

Dar care sunt beneficiile creditorilor?

Aceștia pot beneficia de rate.

Și pot beneficia de diversitate.


Ultimii participanți în piață sunt debitorii. Scopul acestora este să se împrumute pentru a beneficia de rate mici la dobândă.

 

De ce să începi să tranzacționezi pe piața financiară?


Dacă vrei să începi să tranzacționezi pe piața financiară în primul rând trebuie să începi prin a te documenta cu tot ce reprezintă acest domeniu. Nimeni nu s-a născut învățat acordă-ți timp și dedică-te acestui capitol din viața ta.

După ce ai învățat să treci la pasul următor, fă-ți o strategie de care să te ții mereu. 

Ține mine nu-ți pune toate ouăle în același coș pentru a nu pierde totul. Diversifică, dar fii constant! Rezultatele investițiilor tale se vor vedea în viitor dacă vei ține cont de constanță și diversitate. Banii vor începe să lucreze pentru tine și vor face alți bani. 

 

Cum să faci investiții sau tranzacții pe piața financiară

 

Dacă vrei să investești pe piața de capital, trebuie să contactezi o entitate care prestează servicii și activități de investiții (societate de servicii de investiții financiare sau instituție de credit care prestează servicii și activități de investiții) sau o societate de administrare a investițiilor. Societatea de servicii de investiții financiare va cumpăra și / sau va vinde instrumente financiare în numele tău. Societățile de administrare a investițiilor distribuie (vând) sau răscumpără de la investitori titluri de participare ale fondurilor de investiții.

 

Dar înainte de a alege să investești prin intermediul unei entități care se ocupă cu asta, verifică firma respectivă și vezi dacă aceasta este autorizată pentru acest domeniu. Astfel  te vei asigura că respectiva entitate este autorizată să furnizeze serviciile și activitățile de investiții pe care le-ați solicitat. În momentul semnării contractului, fii atent la toate aspectele. Verifică clauzele, taxele, dar și alte aspecte pe care aceștia ar putea să ți le impună. 

Documentează-te mereu înainte și solicită oferte din mai multe părți. Pune-le în balanță, verificând și recomandările pe care le au acestea în piață.

 

În România, entitățile care pot furniza servicii și activități de investiții sunt următoarele: societăți de servicii de investiții financiare, autorizate de A.S.F., instituții de credit autorizate de Banca Națională a României (B.N.R.) sau firme de investiții și instituții de credit autorizate să furnizeze servicii de investiții de către autoritățile competente din statele membre UE și sucursale autorizate de A.S.F. ale societăților din țări terțe.

 

Dacă te decizi să investești, documentează-te, învață, fă-ți strategia și fii mereu la curent cu ce se întâmplă în piețele financiare. 


Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică