Premieră mondială: au apărut primele bănci crypto licențiate

Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţei Financiare (FINMA) a acordat licenţe de dealer bancar şi de valori mobiliare pentru două "bănci crypto", o premieră mondială.

Potrivit Swissinfo, SEBA şi Sygnum au primit autorizații să funcţioneze în domeniul activelor digitale tokenizate. Ambele entităţi vor deveni bănci cu drepturi depline odată ce vor îndeplini cerinţele finale de reglementare.

Acordarea licenţei bancare către crypto bănci reprezintă un prim pas care va schimba jocul şi ar putea deschide porţile către inundarea cu criptomonede şi alte active digitale a sectorului financiar, consideră co-fondatorii Sygnum.

"Este pentru prima dată când acest tip de licenţe au fost acordate la nivel mondial, astfel încât Elveţia joacă un rol de pionierat", a declarat pentru swissinfo.ch Manuel Krieger, CEO Sygnum Elveţia.
Manuel Krieger consideră că pasul făcut de autorităţile în licenţierea în domeniul crypto bancar îi vor încuraja şi pe alţii să "plonjeze".

"Avem acum o responsabilitate ca platformă activă pentru a ajuta băncile şi alţi actori financiari să facă pasul în lumea activelor digitale", a mai transmis co-fondatorul Sygnum.

Totodată, Mathias Imbach, şeful operaţiunii grupului în Singapore, consideră că licenţierea acordată Sygnum are implicaţii pozitive pentru Elveţia şi îi conferă tehnologiei DLT (n.r. distributed ledger technology - tehnologia registrelor distribuite) un plus de încredere la nivel internaţional.

"Criptomonedele vor ieşi din umbră dacă tratarea acestor active poate fi făcută într-un mod conform 100% respectând toate regulile pe care un autor de reglementare strict le cere. Acesta este un schimbător de jocuri", a adăugat domnia sa.
În acelaşi timp, FINMA a emis reguli pentru cele două bănci privind modul de aplicare a reglementărilor anti-spălare de bani "în cazul în care anonimatul inerent al tehnologiei blockchain prezintă riscuri crescute".

Acest lucru restricţionează transferul de tokeni către persoane pe care banca le cunoaşte. "Astfel, instituţiile supravegheate de FINMA nu au voie să primească tokeni de la clienţii altor instituţii sau să trimită tokeni către aceşti clienţi. Această practică se aplică atât timp cât informaţiile despre expeditor şi destinatar nu pot fi transmise în mod fiabil în sistemul de plată respectiv".

Banca SEBA, cu sediul în Zug, a transmis că va deveni operaţională din luna octombrie, după ce va îndeplini "criteriile secundare" cerute de FINMA. Totodată, crypto-banca planifică să ofere servicii corporative şi de gestionare a activelor pentru noua clasă de active.

Sygnumexternal, cu sediul central în Zurich, a făcut echipă cu bursa germană, operatorul de telecomunicaţii Swisscom şi alţi parteneri pentru a lista şi tranzacţiona titluri tokenizate pe o platformă DLT.

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate