Studiu: Puterea de cumpărare a românilor în funcție de județe

Potrivit unui studiu efectuat de GfK România, puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 18% anul trecut, la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016.
Potrivit unui studiu efectuat de GfK România, puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 18% anul trecut, la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016.
 
Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii de dezvoltare ai țării, unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media pe țară. Aceste orașe au un ritm stabil de dezvoltare și au calitatea de ”difuzori” de investiții pentru zonele din apropiere, aducându-le corecții pozitive.

Forța de muncă ieftină și educată, dar și infrastructura de transport reprezintă motivele pentru care aceste orașe se dezvoltă se dezvoltă stabil. Industriile care au găsit cele mai bune oportunități în astfel de orașe sunt industria componentelor auto, IT și Business Service. 

Potrivit studiului, județele Sibiu, Brașov, Arad, Constanța și Alba Iulia vor cunoaște în curând o dezvoltare mai mare decât Bucureștiul, tocmai pentru că au o infrastructură bună, dar și centre universitare care să formeze piața forței de muncă.

Disponibilitatea fondurilor europene, de asemenea, reprezintă un impuls pentru dezvoltare. Astfel, unele județe au adoptat strategii și alianțe pentru a atrage fonduri și a dezvolta infrastructura.

În 29 de judeţe puterea de cumpărare este cu până la 4% sub media naţională. Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele. Totdată, grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș.
Județele situate aproape de nivelul mediei pe țară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt acelea care includ orașe aflate în competiția dezvoltării: Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad. Tot aceste orașe ocupă locuri de top la absorbția fondurilor europe și la dezvoltarea infrastructurii. Arad și-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu rețeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider național absolut în rândul orașelor inteligente din țară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate.

Grupul județelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Brașov și Sibiu, care reprezintă o nouă zonă industrială a țării care atrage masiv investiții.

Brașov s-a dezvoltat pe mai multe segmente de piață, în principal pe imobiliare și Business Service, datorită numărului de oameni cu deprinderi tehnice şi abilităţi lingvistice, a poziţionării geografice centrale, a costurilor mai scăzute faţă de alte locaţii şi a condiţiilor foarte bune de trai. Sibiu, la rândul său, a devenit un magnet pentru investitorii care vin în România, fiind atractiv pentru industria auto și IT. 

Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populaţia îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentaţie, întreținere, servicii, vacanţe, asigurări, pensii private şi achiziţii din retail.

Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2018 pentru monedele naționale în cauză (așa cum sunt ele raportate de Comisia Europeană).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *