Într-un final… taurii vor învinge urșii. O amplă analiză asupra dinamicii din piețe

Discuțiile și dezbaterile cu privire la dinamica actuală din piețe pare scenariul-replică al filmului „Clash of the Titans”, însă o privire de ansamblu, detașată ne demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa, iar „vremea ursului” încă nu a venit. Vom argumenta, în cele ce urmează, de ce.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Discuțiile și dezbaterile cu privire la dinamica actuală din piețe pare scenariul-replică al filmului „Clash of the Titans”, însă o privire de ansamblu, detașată ne demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa, iar „vremea ursului” încă nu a venit. Vom argumenta, în cele ce urmează, de ce.

Auzim constant că evoluțiile și câștigurile recente sunt doar o consecință a Bear Market. Acesta este cu siguranță cazul pentru unele acțiuni și sectoare, însă altele fac parte dintr-o tendință ascendentă pe termen lung în condiții mixte de piață.

Anul trecut, în perioada asociată cu trezirea pieței (începutul lunii Noiembrie), analistul și investitorul financiar James Hanshaw, a publicat un articol intitulat „A Crash Is Becoming Certain”, însă replica jurnaliștilor de specialitate a fost contrară subiectului din articol, iar sfaturile cel mai des întâlnite și oferite în Mass Media se rezumau la trei cuvinte: „Cumpărați, Cumpărați, Cumpărați”. Realitatea i-a oferit dreptate lui James, iar astăzi investitorii cataloghează situația din piață în zona Bear.

Din nou investitorul american, stabilit în Zurich, Elveția, vine cu o poziție contra-curentului, considerând că recenta redresare economică ar trebui privită din perspectiva oportunităților: „Da, sunt unele țări importante, precum Marea Britanie, care se confruntă cu cea mai mare criză economică din ultimii 300 de ani, sau China unde „bula” imobiliarelor a explodat, iar băncile centrale se luptă cu o inflație asupra căreia nu au instrumentele pentru a o combate… Iar situația prezentă face ca investiția să fie o căutare în ceață, însă voi încerca să ridic ceața și odată cu ea să îi fac pe investitori să își plaseze „mingiile” în coș, nu în buncăre!”


Ceață densă. Scenariul Urs


Studiu de caz: China

Piața imobiliară de acolo s-a prăbușit în cele din urmă, cumpărătorii de apartamente nu plătesc credite ipotecare și sunt orașe fantomă neterminate pentru că dezvoltatorii nu au bani. Unii au intrat în insolvență și, în general, situația a slăbit grav sectorul bancar. Aproximativ 20% dintre tineri sunt șomeri, iar consumatorii au încetat să cheltuiască.


Continuarea blocajelor Covid a contribuit la cauzarea penuriei la nivel mondial a unor lucruri cheie care au alimentat inflația. Este greu să vezi prin această ceață, dar există câteva semne de lumină în China pe care le vom aminti mai târziu.


Studiu de caz: Marea Britanie

Această țară este aproape o cauză pierdută. Până în anii 1960, a fost una dintre cele mai importante țări din lume, dar de atunci a fost în scădere. Marea Britanie a avut de mult o criză a locuințelor și o criză a serviciilor de sănătate. Acum are o criză energetică și o criză a costului vieții.


Inflația - IPC - a atins un maxim de 40 de ani de 10,1% în iulie, iar salariul mediu este acum cu 3% mai mic în termeni reali decât acum 12 luni. Spre deosebire de China, Marea Britanie reduce investițiile în infrastructură, iar banca sa centrală - BoE - crește ratele dobânzilor. Este încă a șasea cea mai mare economie din lume măsurată prin PIB-ul nominal, așa că are încă importanță, dar par să lupte cu un nou tip de război civil; Autoritatea Greater London a anunțat că ar putea institui un moratoriu asupra construcției de case noi, extrem de necesare în vestul Londrei, până în 2035, deoarece rețeaua electrică rămâne fără capacitate! Muncitorii fac grevă pe sistemul feroviar și într-un port maritim cheie! Liderii politici naționali vor să scadă taxele pentru a crește cererea în același timp în care BoE crește ratele dobânzilor pentru a reduce cererea!


În anii 1970, Marea Britanie avea nevoie de o salvare a FMI. Astăzi, Financial Times spune că Marea Britanie este din nou omul bolnav al Europei.


Sfatul pentru investitori este: „Stați departe de Marea Britanie!”.


Situația pieței imobiliare, la nivel mondial

Locuințele au fost mult timp un indicator pentru piețe, având în vedere importanța lor pentru economii. Pentru cei mai mulți oameni este singura lor sursă de bogăție și recent - din Canada, prin Europa, până în îndepărtata Noua Zeelandă - prețurile caselor au început să scadă!


În SUA, indicele NAHB pentru locuințe a scăzut în iulie, pe măsură ce ratele au crescut. Indicele pieței locuințelor NAHB din iulie a ajuns la 49, mai puțin decât cifra așteptată, de 55. Potrivit acestui raport CNBC, cererea de credite ipotecare este acum la cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani.


Vânzările de locuințe existente și-au continuat scăderea istorică în iulie, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani în afara pandemiei, cu aproximativ 1,7 milioane de vânzări în ultimele șase luni.


Băncile centrale și inflația

Băncile centrale se numără astăzi printre cele mai mari pericole pentru investitori. Ele trăiesc într-o altă lume învăluite de un lucru pe care îl numesc IPC, care nu trebuie să depășească 2% anual. Amenințarea din partea inflației este mai mult imaginată decât reală. Acest lucru a fost cauzat parțial de faptul că una din puterile mondiale, China, a furnizat lumii bunuri cu costuri mai mici și parțial 1%. Astăzi, lipsa de muncitori, precum și blocajele în lanțul de aprovizionare, duc la creșteri salariale atât de necesare pentru aceștia și la creșteri ale prețurilor la bunuri. 


Își doresc băncile centrale să oprească acele creșteri salariale, atât de necesare, prin creșterea ratelor dobânzilor?! Și o astfel de creștere nu va rezolva problemele de aprovizionare. Doar mai multă ofertă va face asta, iar creșterea ratelor dobânzii va descuraja investițiile în asta!


Scenariul Bull: China

Am început scenariul Bear prezentând situația din China, însă se întrevăd și câteva semne de speranță. Asta începe și cu piața imobiliară. Potențialii cumpărători apar în sfârșit pentru activele imobiliare din Hong Kong ale dezvoltatorilor cu probleme continentale. De exemplu, unitatea imobiliară a celui mai bogat magnat din Hong Kong, Li Ka-shing, a făcut acum o ofertă de cumpărare a sediului din Hong Kong al lui China Evergrande - care are o valoare estimată de peste 1,2 miliarde de dolari.


Pe continent, guvernul face treaba ca la carte și investește în drumuri și alte infrastructuri. Ultimul raport Bloomberg spune mai multe în direcția aceasta: China pregătește 1,1 trilioane de dolari pentru a sprijini Infrastructura Push al XI. Acest lucru ar putea da un impuls unor companii americane, cum ar fi Cummins (CMI), care a fost de mult încorporată în China. Creșterea chineză a consumului de gaz în 2021 a fost cea care a determinat creșterea prețurilor în Asia și Europa, exacerbată astăzi de comportamentul brutal al lui Putin, în Ucraina. În mod ironic, China ar putea reduce acum inflația mondială din cauza cererii sale mai scăzute pentru atât de multe lucruri…



Statele Unite ale Americii

Inflația. Newslogic a raportat că analiștii de la Mirabaud au făcut următoarea afirmație: „Dacă am avea o inflație de 0% lună pe lună, în fiecare lună (ceea ce ar fi incredibil de convenabil) până la sfârșitul anului, am avea totuși o inflație peste 6% în decembrie”. Nu vom avea inflație 0, asta e clar, dar dacă acele prețuri ale petrolului se mențin în jurul nivelurilor actuale, atunci inflația anuală va fi evident mult mai mică.


Prețurile locuințelor scad și creșterile chiriilor încetinesc. Prețurile mașinilor rulate sunt în scădere și problemele legate de lanțul de aprovizionare sunt remediate. În curând, va exista o exces de cipuri semiconductoare datorită investițiilor de miliarde pentru a satisface cererea. Există o vorbă importantă pe piața de mărfuri; „Leacul pentru prețurile mari este... prețurile mari”.


Criza energetică

Dacă „leacul pentru prețuri mari este... prețuri mari” va mai trece ceva timp până când acesta se va aplica și în cazul petrolului și gazelor din cauza anilor de subinvestiții în aprovizionare. Atacul criminal al lui Putin asupra Ucrainei a intervenit masiv asupra problemelor de aprovizionare cu gaze.

Stocurile de gaze ar putea fi, de asemenea, noile defensive! Asta contrazice istoria și mai ales că este cea mai volatilă componentă a sectorului energetic. Gazele naturale: cel mai puternic și mai sigur pariu în acest moment. 


Taurii vor învinge urșii

„Eu am reușit să fac asta. YTD portofoliul meu de 50 de acțiuni (care include niște perdanți mari) a crescut cu 28,8%. S&P 500 a scăzut cu 11,8%”, spune analistul James Hanshaw.


Ca întotdeauna, există riscuri. S-ar putea ca SUA să intre în recesiune, dar în scenariul optimist SUA ar putea să-și recapete rolul tradițional și să conducă lumea, ieșind astfel din recesiune. China și-a asumat acest rol în timpul crizei financiare din 2008, dar unele dintre lucrurile care au dus la acest lucru - cum ar fi vastele proiecte impobiliare - provoacă probleme Chinei, astăzi. Scenariul cu privire la băncile centrale, este unul negative, în general, dar optimist că Fed va vedea lumina și va merge ușor cu creșterea ratelor.


Și în timp ce unele companii precum EE și NFE sunt încă relativ necunoscute, este, de asemenea, cazul ca investitorii să înțeleagă că multe dintre oportunitățile globale de care vor beneficia sunt necunoscute și subapreciate, deoarece mulți tind spre insularitate și sunt puțin interesați de evenimentele din alte părți ale lumii.


Există speranță, atâta timp cât știi să privești lucrurile dintr-o perspectivă proprie, bazată pe analiză, documentare și research. Nu prelua informații „gata mestecate”, ci mergi direct la sursă.


*O analiză realizată după un editorial marca SeekingAlpha.

Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică