Cum investești în Titluri de Stat

Cuprins

 • Ce sunt titlurile de stat?
 • 2.Cat de sigure sunt titlurile de stat si care sunt avantajele acestora?
 • 3.Tipuri de titluri de stat
 • 4.Titlurile de stat Tezaur
 • 5.Titlurile de stat Fidelis
 • 5.1 Se pot rascumpara titlurile de stat Fidelis?
 • 6. Calculator pentru titlurile de stat
 • 7. Riscurile investirii in titlurile de stat
 • 8. De unde cumpar titluri de stat in 2022?
 • 8.1 Dobanda titlurilor de stat in 2022
 • 8.2  Cat costa titlurile de stat?
 • 9. Titluri de stat vs obligatiuni
 • 10. Retragerea titlurilor de stat
 • 11. Intrebari si raspunsuri
 • Îți dorești să ai parte de mai multă independență financiară și de siguranță în viitor? Locul tău de muncă actual nu îți oferă veniturile la care te aștepți pentru ați îndeplini toate visurile și pentru a avea stabilitate financiară la bătrânețe?

  Atunci este momentul să începi să iei în considerare anumite instrumente financiare care te pot ajuta în acest sens.

  Cu siguranță ai auzit despre faptul că investițiile sunt o modalitate foarte bună de a-ți asigura bun venit suplimentar, stabilitate și chiar independență financiară.

  Deși există o multitudine de instrumente de care te poți folosi pentru a deveni investitor, titlurile de stat sunt considerate de către experții financiari unele dintre cele mai sigure investiții pe care le poți face în acest moment.

  Acestea îți oferă o multitudine de avantaje și sunt o modalitate pe care îți recomandăm să o iei în considerare dacă dorești să investești banii în plasamente sigure.

  În cazul în care nu știi foarte multe despre titlurile de stat, poți afla din acest articol toate informațiile de care ai nevoie legate de acest subiect, pentru a te asigura că ai luat decizia corectă referitoare la investiția în acest tip de instrument financiar.


  Ce sunt titlurile de stat?


  Sursă foto: saptamana financiară


  Fie că știi sau nu știi ce sunt și ce înseamnă titlurile de stat, este bine să înțelegi că acestea sunt un instrument financiar prin care tu poți împrumuta bani statului pe o anumită perioadă de timp, determinată, și primești în schimbul acestor investiții dobânzi anuale. În plus,  te bucuri de acest venit ca fiind unul neimpozabil.

  Banii investiții în titluri de stat sau titluri de creanță, așa cum acestea se mai numesc, vor fi investiți în acoperirea deficiențelor bugetare sau pentru a se finanța diverse proiecte.

  Titlurile de stat mai poartă denumirea și de obligațiuni de stat reprezentând una dintre cele mai sigure tipuri de investiții pe care le poți face, având în vedere că șansa ca un stat să dea faliment este aproape nulă.

  În cazul în care ești o persoană mai conservatoare, acest tip de investiții este potrivit pentru tine, deoarece riscul de a pierde acești bani este minim. 

  2.Cat de sigure sunt titlurile de stat si care sunt avantajele acestora?


  Sursă foto: data driver investitor

  Dacă te întrebi cât de sigure sunt titlurile de stat, așa cum am menționat la început, acestea sunt unele dintre acele investiții pe care foarte mulți investitori conservatori aleg să le facă, tocmai datorită riscurilor scăzute dar și a faptului că șansele ca statul să intre în incapacitate de plată sunt reduse.
  Aceste titluri de stat în care poți să investești sunt garantate de către Statul Român prin Ministerul de Finanțe iar sumele investite sunt acoperite integral de către acesta..
  Aceste plasamente financiare îți oferă o serie de avantaje de care te poți bucura.
  ● Primești dobânzi de până la 7,8%, neimpozabile, în funcție de proiect și durată; 
  ● Valoarea nominală a titlurilor subscrise este de 1 RON în cazul emisiunii Tezaur și  100 RON sau 100 € iar pentru cele subscrise în euro, în cazul emisiunii Fidelis;
  ● Te bucuri de un risc scăzut al investiției datorită faptului că acesta este garantat integral de către stat;
  ● Ai parte de o lichiditate crescută datorită faptului că ai posibilitatea de tranzacționare a titlurilor la  dobânzi mult mai mari decât cele oferite de bănci;
  ● Te bucuri de un risc minim în a-ți construi un portofoliu diversificat și sigur, pe mai multe clase de active;
  ● Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani, poate investi în titluri de stat. 
  Un alt avantaj pe care ți-l oferă titlurile de stat este că le poți vinde în perioadele de creștere a economică pentru a te îndrepta către alte instrumente financiare mai profitabile, iar în perioadele de recesiune achiziția de titluri de stat poate diminua riscul investiției tale.
  Conform Ziarului Financiar în luna iulie a anului 2022, românii au cumpărat titluri de stat de peste 1,49 miliarde RON.

  3.Tipuri de titluri de stat


  Sursă foto: gândul

  Referitor la tipurile de titluri de stat din țara noastră, în care poți să investești acestea pot fi Tezaur  sau Fidelis  iar în funcție de maturitatea acestora, ele pot fi împărțite în două mari categorii și anume pe termen scurt și mediu sau pe termen lung.

  Titlurile de stat pe termen scurt

  Atunci când vrei să investești un titlu de stat pe termen scurt este bine să știi că aceste investiții au o maturitate mai mică de un an de zile, iar prețul de achiziție este mult mai mic decât valoarea lor nominală.
  Acestea ajung să primească valoarea nominală doar atunci când ajung la maturitate iar diferența dintre prețul de achiziție și valoarea ajunsă la maturitate este practic câștigul pe care tu îl poți primi în urma aceste investiții.
  Titlurile de stat pe termen scurt sunt vândute pe piața de capital iar statul îți plătește ție dobânda, care mai poartă numele de cupon, aferentă acestor titluri în care tu ai investit.

  Titlurile de stat pe termen mediu și lung

  Aceste tipuri de titluri de stat au o maturitate de 1 până la 5 ani iar pentru că este vorba de o investiție destul de mare pe care o faci în acest plasament financiar, dobânda pe care o primești poate fi plătită o dată pe an sau în momentul scadenței. 
  Achiziția acestor titluri de stat pe termen mediu și lung se face la valoarea nominală a acestora.


  4.Titlurile de stat Tezaur


  Sursa foto: curierul național

  Titlurile de stat Tezaur au început perioada de subscriere începând cu data de 1 septembrie 2022 prin intermediul poștei Române. Acestea au o valoare nominală de 1 RON și o maturitate de 1 an de zile. 
  Aceste titluri emise în cadrul programului Tezaur se pot răscumpăra în avans, iar dobânda anuală se plătește la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
  În cazul în care îți dorești să devii un investitor în acest titluri de stat poți efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei singure emisiuni. Dacă îți dorești să anulezi subscrierea aceasta se face doar în perioada de subscriere prin depunerea unei cereri.
  Fondurile investite în aceste titluri de stat vor fi folosite de către Ministerul Finanțelor pentru deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
  Titlurile Tezaur nu sunt transferabile, decât în cazul în care deținătorul a decedat iar răscumpărarea se cere de la Trezorerie, însă în acest caz riști să pierzi dobânda acumulată.
  Află totul despre Titlurile Tezaur de aici


  5.Titlurile de stat Fidelis


  Sursa foto: wall street
  Dacă vrei să investești în titluri de stat Fidelis trebuie să știi că acestea sunt o alternativă a depozitelor bancare iar riscul ca în oricare subscriere titlurilor de stat este foarte scăzut.
  Ce trebuie să știi despre aceste titluri de stat este că suma investită se va rambursa doar la scadență și anume după 3 ani. 
  Aceste titluri pot fi făcute în lei sau în euro iar suma investită în acestea este rambursată la data scadenței. 
  Prețul unui titlu în programul fidelis este de 100 RON pentru cele emise în lei și de 100 € pentru cele emise în euro.
  Valoarea minimă a unei subscrieri pentru titlurile Fidelis este de 5.000 RON pentru emisiunile în RON și 1000 € pentru emisiunile în euro, ceea ce reprezintă prețul pentru minim 50 de titluri de stat în lei și 10 pentru cele în euro. 
  Află toate informațiile despre titlurile Fidelis, de aici

  5.1 Se pot rascumpara titlurile de stat Fidelis?


  Dacă ai întrebări despre răscumpărarea titlurile de stat Fidelis, află că da,  titlurile de stat Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare pot fi răscumpărate atunci când au ajuns la maturitate și se pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență prin subscrierea în cadrul emisiunilor viitoare de titluri de stat .
  Titlurile de stat Fidelis sunt tranzacționate la bursă. Dacă ai nevoie de bani înainte de scandența titlurilor, le poți vinde oricand pe bursă.  

  6. Calculator pentru titlurile de stat


  Sursă foto: digi24

  Conform Ministerului de finanțe îți poți face un calcul pentru titlurile de stat utilizând următoarele formule de calcul care sunt standard pe piața internă a titlurilor de stat.

  Pentru titluri de stat pe termen scurt cu discount:   P =
  d * r
  360

  Y =
  r
  P

  Unde:
  P = prețul titlului cu discount exprimat în patru zecimale;
  d= numărul de zile până la scadență;
  r = rata discountului exprimată cu două zecimale; 
  Y = randamentul adică rata dobânzii exprimat tot cu două zecimale.

  Pentru titluri de stat pe termen scurt cu dobândă:

  D = VN * d *
  z
  360
  Unde:
  D = dobânda (cuponul);
  VN = valoarea nominală individuală; 
  d = rata dobânzii (exprimată cu două zecimale); 
  z = numărul de zile pentru care se calculează dobânda; 


  Pentru titluri de stat pe termen mediu și lung cu dobândă - obligațiuni de stat cu dobândă fixă: 

  D = VN * d *
  z
  365
  Unde:
  D = dobânda (cuponul); 
  VN = valoarea nominală individuală; 
  d = rata dobânzii (exprimată cu două zecimale); 
  z = numărul de zile pentru care se calculează dobânda; 
  365 sau 366 = zile pentru an bisect;

  sau 

  D =
  VN * R
  f

  Unde:
   D = dobânda (cupon); 
  VN = valoarea nominală individuală; 
  r = rata cuponului; 
  f = frecvenţa anuală a cuponului = 1, pentru plata anuală; 2, pentru plata semianuala; 4, pentru plata trimestrială. 

  7. Riscurile investirii in titlurile de stat


  Sursă foto: georgia state university news

  Evident că și aici, ca în cazul oricărui tip de investiție există riscuri, însă acestea sunt minime. 
   Și pentru că ești investitor și îți dorești să știi ce riscuri ai cu titlurile de stat, aici ne referim la riscuri precum creșterea inflației care poate influența randamentul titlurilor de stat sau dobânzile, care pot scădea,  în momentul în care acestea cresc pe piața monetară. 
  Spre exemplu având în vedere că aceste plasamente sunt considerate foarte sigure, este clar că te aștepți la un randament pe măsură, adică nu unul foarte mare.
  De regulă investițiile riscante au un randament foarte mare iar cele sigure precum sunt titlurile de stat de exemplu, nu vor depăși valoarea inflației sau în unele cazuri pot fi sub inflație.


  8. De unde cumpar titluri de stat in 2022?


  Mai mult ca sigur, acum te întrebi, de unde cumpăr titluri de stat în 2022, nu-i așa? 

  Titlurile de stat le poți achiziționa de pe piața primară dar și de pe piața secundară. 
   În cazul în care alegi să achiziționezi titlurile de stat de pe piața principală acest lucru îl  poți face prin intermediul  Băncii Naționale a României, în calitate de agent desemnat la Trezorerie și Poșta Române.
  Titlurile de stat de pe piața secundară se referă la acele titluri care au fost emise anterior și, practic se află deja în circulație și pot fi tranzactionate prin intermediul dealerilor primari precum băncile, prin Bursa de Valori București dar și prin alte societăți de servicii financiare. 
  Poți achiziționa titluri de stat  și în online. Află aici mai multe informații despre cum să procedezi dacă vrei să investești online în titluri de stat.  

  În cazul în care dorești să investește în titlurile de stat prin bancă poți apela la următorii dealeri primari:

  • ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucureşti;
  • Banca Comercială Română S.A;
  • Banca Transilvania S.A;
  • Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale S.A.
  • Citibank Europe Plc. Dublin – Sucursala România;
  • Raiffeisen Bank S.A;
  • UniCredit Bank S.A. 
  • CEC Bank S.A
  • Titlurile de stat pot fi achiziționate și prin intermediul Bursei de Valori București. 


  8.1 Dobanda titlurilor de stat in 2022  Dacă ne referim la dobânda pentru titlurile de stat în 2022, aceasta diferă, în funcție de programul pe care îl alegi. Plata acesteia se face de regulă în funcție de data subscrisă în emisiunea fiecărui titlu, însă în general aceasta este plătibilă anuală cu un cupon fix.
  Spre exemplu, în cazul titlurilor Tezaur dobânda este de 8,25% pe an.
  În cazul Fidelis, dobânda este de 8% pe an pentru titlurile cu scadență odată la trei ani, în RON iar pentru cele în euro cu scadențe de 1 și 2 ani dobânda este de 1,85% și 2,65%.

  8.2  Cat costa titlurile de stat?


  Așa cum ai văzut deja pentru a investi în titlurile de stat nu ai nevoie de sume foarte mari, având acces la o astfel de investiție chiar și cu un RON în cazul programului tezaur.
  Programul fidelis este ceva mai scump pentru că prețul unui titlu este de 100 lei sau 100 € în cazul titlurilor emise în euro.
  Anumite programe precum programul fidelis are și o valoare minimă de subscrieri de 5000 RON. 

  9. Titluri de stat vs obligatiuni


  Sursă foto: CNN
  Dacă este pentru prima dată când auzi despre aceste plasamente financiare este bine să știi că subiectul titluri de stat vs obligațiuni se referă la același lucru. 
  S-ar putea să fi auzit ambele variante și să nu știi exact care este diferența între ele, așadar află că ele reprezintă de fapt același instrument financiar de investiții.
  Titlurile de stat se mai numesc și obligațiuni de stat tocmai din cauza faptului că statul se obligă să achite investițiile făcute de investitori în aceste proiecte la data scadenței, în mod integral și fără a solicita impozit pe dobânzile câștigate.

  10. Retragerea titlurilor de stat


  Sursă foto: forbes
  Dacă îți dorești să investești în titlurile de stat trebuie să ai informații despre retragerea titlurilor de stat.
  În cazul acestora poți solicita răscumpărarea înaintea scadenței sau răscumpărarea anticipată, la orice subunitate a poștei Române sau acolo unde a fost subscris în cazul, în care ești investitor.
  Dacă ești un împuternicit poți solicita răscumpărarea prin procură legalizată la notar, înainte de data scadenței la orice subunitate a poștei Române. 
  În cazul răscumpărării anticipate vei pierde dobânda aferentă titlurilor de stat și deducerea din suma restituită a contravalorii tuturor dobânzilor plătite, aferente titlurilor de stat pentru care soliciți răscumpărarea.
  Termenul în care ți se va restitui sumă este până la ultima zi lucrătoare a lunii următoare depunerii cererii de răscumpărare anticipată iar aceasta se achită integral la data programată la Poșta Română sau prin virament în contul bancar.
  La cererea de răscumpărare trebuie să îi atașezi și formularul de înscriere în original, semnat și ștampilat de angajatul subunității Poștei Române dar și de chitanța emisă la subscriere.
  În cazul în care nu ai aceste acte, poți atașa o declarație pe propria răspundere privind pierderea documentelor. 

  11. Intrebari si raspunsuri


  Sursă foto: think advisor
  Pentru că s-ar putea să ai și alte întrebări legate de acest plasament financiar, în special dacă ești la început, iată câteva dintre cele mai comune întrebări despre titlurile de stat.

  Se plătește CASS, CAS, impozit ori alte taxe pentru titlurile de stat?

  Conform legii numărul 227/2015 privind codul fiscal dacă ești persoană fizică nu va trebui să plătești impozit pentru veniturile din dobânzile aferente deținerii titlurilor de stat.

  Titlurile de stat se pot achita la trezorerie cu cardul?

  Da.  

  Care este procesul de incasare a banilor dupa ce acestea au ajuns la maturitate?

  Dobânda împreună cu suma investită vor fi transferate la maturitate în contul tău bancar, în contul brokerului sau la ghișeu dupa caz:
  O poți încasa direct în contul tău curent de la bancă, dacă suma este mai mare de 5.000 de lei,
  O poți încasa la ghișeul Tezaur, dacă suma este mai mică de 5.000 de lei. 
  Dacă cumperi titluri de stat FIDELIS tranzacționate la bursă prin intermediul unui broker, atunci dobânda va fi transferată automat în contul tău de trazacționare la brokerul respectiv.

  Care este numărul total de titluri pe care îl poate cumpăra o persoană fizica?

  Nu există o limită superioară. Poți cumpăra câte dorești în funcție de bugetul tău disponibil pentru această investiție. 
  Pentru titluri de stat TEZAUR, suma minima ce poate fi investită este de 1 RON.
  Pentru titluri FIDELIS - suma minima este de 5.000 RON sau 1.000 EURO


  Persoanele juridice pot cumpăra titluri de stat?

  În cazul în care ești persoană juridică profitul este supus impozitului pe venit conform legii numărul 227/2015 privind Codul Fiscal.  

  Există titluri de stat vândute în €?

  DA, cele emise în cadrul programului Fidelis. 

  Ce se intampla cu titlurile de stat in cazul in care Romania intra in incapacitate de plata?

  Riscul investițiilor în titluri de stat este aproape inexistent, deoarece șansele ca statul să intre în incapacitate de plată sunt foarte mici.
  Chiar dacă riscul în general este aproape de zero, există o serie de factori care pot influența în mod negativ și care pot fi catalogați drept riscuri pentru investițiile în titluri de stat.
  Acești factori includ: instabilitatea politică, inflația și ratele dobânzilor, riscul de credit (posibilitatea de neplată la timp) și lichiditatea (capacitatea de a vinde rapid titlurile de stat).  Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

  Consimțământul cookie-urilor GDPR

  Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
  Activat Permanent

  Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

  Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

  Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

  Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

  Modifică