- Rutina de dimineață
- Muncă
- Lectură și familiarizarea cu situația financiară + prânzul
- Muncă
- Ordine și divertisment + debriefing
- Somn
Iată cum arăta rutina zilnică a lui Benjamin, care include 10 lecţii care îţi vor dubla productivitatea:
1. „Keep it simple!”
Primul lucru de observat în programul zilnic al lui Franklin este simplitatea sa. Există doar şase momente programate pentru fiecare zi, iar unul dintre acestea este somnul – o necesitate evidentă. Nu există o listă copleşitoare de lucruri de făcut. Este simplu şi concentrat pe esenţial, ceea ce îl face extrem de eficient.
2. Culcă-te și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.
Cea mai populară mantră a lui Franklin sună astfel: „Să te culci devreme și să te scoli devreme te face un om mai sănătos, mai bogat și inteligent.” El s-a ghidat de regula de a se culca la ora 22:00 și de a se trezi la ora 05:00. Deci, per total dormea 7 ore, ceea ce vine în concordanță cu recomandărilor actuale pentru un somn sănătos. Este posibil să nu-ți reușească imediat acest lucru, însă cu antrenamente în acest sens vei obține rezultate și calitatea somnului ți se va îmbunătăți considerabil.
3. Petrece timp în linişte, singur.
După ce făcea dușul de dimineață, Franklin se concentra pe energia pozitivă și făcea meditație. Obiceiul de a petrece acest timp singur i-a oferit posibilitatea de a se concentra pe planificarea programului zilnic.
4. Stabilește-ți prioritățile pentru o zi.
Înainte de a începe ziua de lucru, Franklin își dădea întrebarea: „Care sunt prioritățile pentru ziua de azi?”, după care își alcătuia un plan de acțiune pentru a-și atinge obiectivele. Acest lucru este important, pentru că stabilirea obiectivelor și planificarea unor strategii în fiecare dimineață, te ajută să te concentrezi pe cea mai importantă sarcină pe care o ai, fără a te lăsa derutat de chestiile mărunte.
5. Dedică-ți timp pentru studiu.
În programul său zilnic, Benjamin Franklin își rezerva timp pentru proiecte personale, care nu aveau tangențe cu jobul său. De asemenea, în fiecare zi la ora prânzului, făcea lectură. Aceste părți ale zilei erau dedicate dezvoltării personale și autoeducației, fapt care i-a permis să devină unul din cei mai erudiți oameni din istorie. Lectura trebuie să-ți devină un obicei zilnic. Aceasta te va ajuta să-ți dezvolți constant abilitățile și cunoștințele.
Investiția în cunoaștere aduce cea mai mare dobândă!
6. Fă-ți un plan de lucru.
Franklin și-a separat munca dificilă de cea simplă, creând următorul program: de la 08:00 la 12:00 și de la 14:00 la 18:00. Munca dificilă era efectuată în prima parte a zilei, pentru că îl solicita foarte mult intelectual, iar multitasking-ul îl lăsa pentru cea de-a doua jumătate a zilei. Totodată, în intervalul 12:00-14:00, Franklin avea timp pentru prânz și pentru o revizuire a finanțelor sale.
7. Fă ordine la locul de muncă.
Este simplu să pleci de la serviciu și să lași lucrurile dezordonate, gândindu-te că mâine la prima oră vei face ordine. Deși crezi că economisești acum timp, dezordinea vine în detrimentul viitorului tău. Dimineața ai energie pentru muncă, deci ar fi bine să o folosești conform destinației, nu să te ocupi de curățenie. Pentru evitarea acestei probleme, Franklin și-a rezervat în programul său timp pentru curățenia la locul de muncă.
8. Planifică-ți timpul de odihnă.
Un instrument eficient de productivitate, care ajută la restabilirea energiei este timpul de odihnă, în special – felul în care îl petreci. Franklin asculta muzică după cină sau discuta cu prietenii preț de aproximativ 4 ore. Acest lucru îl relaxa și îi dădea posibilitate să se pregătească pentru provocările din ziua următoare.
9. Fă un rezumat al zilei.
În fiecare seară înainte de culcare, Benjamin Franklin își dădea întrebarea: „Ce am reușit să fac astăzi?”. Încerca să bifeze momentele pozitive și pe cele mai puțin eficiente, făcând notițe în jurnalul său. Făcându-și concluzii, putea să schimbe programul zilei următoare, pentru a evita greșelile făcute azi.
10. Nu aspira la perfecţiune!
Sărbătoreşte-ţi micile victorii şi încearcă să te autodepăşeşti atunci când eşuezi cu planurile tale, pentru că la sfârşitul zilei acesta este efortul care contează cu adevărat.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!