Toate lucrurile realizate de oamenii de succes au pornit de la o idee care a fost pusă în valoare, iar banii au fost folosiți ca instrumente intermediare pentru schimb de bunuri sau servicii.
Banii există în circulație, sub diferite forme, de mii de ani. Cândva - sub formă de carapace de țestoasă, de discuri de piatră, bucăți de metal sau troc, astăzi – bancnote și chiar monede virtuale, banii au obținut acea calitate de a crește viteza în care evoluează orice afacere. Banii sunt o măsură a valorii materiale la momentul efectuării unei tranzacții. Sunt instrumentul asumării unor riscuri chiar și în perioade incerte.
Cu ajutorul banilor se măsoară valoarea tuturor mărfurilor în procesul de formare a preţurilor pe piaţă. Prin urmare, aceștia reprezintă etalonul preţurilor. Însă, dacă emisia de bancnote depăşeşte necesităţile circulaţiei reale a mărfurilor, se produce o suprasaturare în circulația monetară şi are loc o devalorizare a banilor care, la rândul său, generează o creştere a preţurilor, ajungându-se la inflaţie. Banii suferă o devalorizare când autoritățile financiare decid să scadă cursul de schimb în raport cu o monedă de referință.
România asistă la o dilemă în care autoritățile financiare au contribuit din plin în perioada acestui deceniu. Devalorizarea monedei naționale în raport cu valuta euro și-a continuat calea în toți acești ani, lucru care a afectat pe debitorii cu credite în valută, dar și capacitatea statului de a-și achita datoriile. Depreciere leului a afectat prețurile, salariile, costurile utilităților și creditele.
Aceste perturbații impun existența unor dezechilibre în economia națională versus economia altor țări, lucru care creează instabilitate financiară și inflație ridicată.
Cum îți protejezi banii în aceste situații? Ce te faci când rata inflației și dobânzile bancare cresc?
Pentru că semnele inflației sunt din ce în ce mai pronunțate, ca și consumator te gândești cum să te protejezi de pierderi.
Iată ce poți face:
- Îți achiți datoriile cu dobânzi variabile. Chiar dacă nu îți poți achita în totalitate creditele, este bine să le achiți parțial, pentru că odată cu inflația îți vor crește și ratele la bancă.
- Consumi mai puțin. Din momentul în care prețurile cresc, e momentul să-ți monitorizezi cheltuielile și să-ți optimizezi consumul.
- Negociezi contracte pe termen lung, adică blochezi orice cost recurent prin abonamente pe termen lung.
Sunt doar câteva acțiuni care te pot proteja de devalorizare, însă lista poate continua, pentru că economia este un fenomen flexibil, iar depreciereа banilor este influențată de mai mulți factori.
Informația înseamnă putere, iar o minte educata care studiază și evoluează constant se poate adapta la orice condiții economice. Tu cât de bine ești informat?
Afla care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare. Curs Gratuit La Sediu Profit Point!