Pattern Candlestick: Ce este si Cum functioneaza?

O componentă importantă a înțelegerii modului în care funcționează tranzacțiile pe bursă este aceea de a ști cum să interpretezi graficele, astfel încât să poți previziona oportunitățile și mai ales să îți minimizezi riscurile de a investi. Unul dintre tipurile de modele de grafice care sunt în mod curent întâlnite sunt pattern candlestick (lumânare, lumânare japoneză sau K-line). 
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Pattern Candlestick: Ce este si Cum functioneaza

        • Sursa foto: Pexels

          O componentă importantă a înțelegerii modului în care funcționează tranzacțiile pe bursă este aceea de a ști cum să interpretezi graficele, astfel încât să poți previziona oportunitățile și mai ales să îți minimizezi riscurile de a investi. Unul dintre tipurile de modele de grafice care sunt în mod curent întâlnite sunt pattern candlestick (lumânare, lumânare japoneză sau K-line). 

          Istoric, ele exista încă din secolul al XVIII lea în Japonia, unde erau folosite de către comerciantul de orez Munehisa Homma care avea nevoia de a știi preturile de tranzacționare de la începutul și de la sfârșitul zilei, cât și valorile minime și maxime, toate într-un singură reprezentare.  

          Mult mai târziu, abia în 1991, apare prima ediție a cărții Japanese Candlestick Charting Techniques (Tehnica graficelor cu lumânări japoneze), de Steve Nison care dezvăluie lumii occidentale acest pattern candelstick. 

          Elementele de bază ale unei lumânâri, elementul de bază al unui pattern candelstick, sunt cele din figura de mai jos:



          Prin a descoperi care sunt beneficiile utilizării acestui tip de grafic și mai ales cum să le interpretezi sau cum să reușești să previzionezi cu ajutorul pattern candelstick evenimente viitoare, am creat acest ghid care să fie în folosul oricărui investitor începător și nu numai. 


          Pattern Candlestick: Ce inseamna?

          Sursa foto: Pexels 


          Un candlestick este compus din:
          corp (verde - roșu sau negru - alb) și 
          umbre, superioară și inferioară sau codițe (engl. shadows, wicks). 

          Zona dintre închidere și deschidere se numește ,,corpul lumânării” iar valorile de preț situate deasupra și dedesubtul corpului real sunt denumite ,,umbre” sau “codițe”. 
          Codița (umbra sau în engl. shadows, wicks), simbolizează valorile maxime și minime ale prețurilor tranzacționate ale unui titlu de valoare într-un anumit timp iar corpul simbolizează valorile de închidere și deschidere.

          Pattern candlestick reprezintă un stil de grafic utilizat în analiza tehnică pentru a descrie mișcarea prețurilor unor valori mobiliare, ale unor instrumente derivate sau valute. Reprezintă o alternativă a graficelor tip bară iar majoritatea analiștilor le consideră eficiente atunci când vine vorba despre relația dintre prețuri. 

          Graficele Candlestick reprezintă o combinație între un grafic tip linie și grafic tip bare, fiecare reprezentând o informație importantă pentru perioada analizată:  preț de închidere, preț de deschidere valoare minimă și valoare maximă. 

          Având în vedere că acest tip de grafic conține o serie de informații compacte, tind să reprezinte modele de tranzacționare pe perioade scurte de timp, iar cel mai des este vorba despre o perioadă de referință de zile. Un grafic pe o lună întreagă poate să reprezinte cele 20 de zile de tranzacționare ca fiind 20 de lumânări (candlesticks). 


          Care sunt beneficiile utilizarii modelelor Candlestick?

          Sursa foto: Pexels


          Traderii urmăresc pattern candlestick datorită faptului că oferă mai multe informații în comparație cu un grafic tip linie sau bară și astfel pot lua decizii prudente de tranzacționare. 


          Graficele de tip linie nu sunt complicate și relevă mișcările de preț într-o singură linie însă, diagramele Candlestick oferă o serie de informații precum: 

          • posibilitatea de a urmări mișcarea prețurilor indiferent de motivele pentru care se produc,
          • aflarea unor informații de actualitate și disponibile imediat, reflectate în preț,
          • vânzătorii și cumpărătorii pot face previziuni corecte fără a fi necesar să se bazeze pe așteptările și emoțiile proprii,
          • urmărirea îndeaproape a tendinței pieței de a fluctua
          • determinarea faptului dacă prețul real reflectă sau nu valoarea intrinsecă

          Diagramele Candlestick oferă posibilitatea vânzătorilor și cumpărătorilor să efectueze o analiză mult mai realistă asupra situației prețurilor pentru tranzacțiile pe care le au în vedere. 


          Cum putem interpreta Candlestick Patterns?



          Candlestick (lumânările japoneze), au următoarele componente și atribute: 
          • Corp (corp principal), 
          • Codițe (sau umbre), 
          • Culoare (verde, roșie) 
          • preț de deschidere, 
          • preț de închidere, 
          • preț minim, 
          • preț maxim. 
          A se vedea si imaginea de la începutul articolului.

          Semnalul dat de un grafic Candlestick  Pattern  poate să fie unul ascendent sau descendent și arată acțiunea prețului pe piață indiferent de situație. 

          Lungimea codiței unui Candlestick reflectă cel mai înalt punct (maximul) și cel mai scăzut punct (minimul) atins in perioada de timp analizată. 

          În momentul în care observi codițe lungi în partea de sus a graficelor candlestick verzi în timpul unui trend ascendent (bullish), acest lucru înseamnă că piața ar putea să aducă în atenție un nou trend cât de curând. 

          Dacă se observă codițe lungi în partea inferioară a unui candlestick roșu, pe un trend în scădere, acest lucru poate însemna că tendința ar putea să se inverseze. 

          Analiza lungimii codițelor unui candelstick pattern este importantă deoarece poate să ofere o imagine a intensității semnalului transmis de piață. 

          Este important de avut în vedere că în partea superioară a unui Candlestick este o rezistență iar pe partea inferioară un suport. Cu cât este mai mare lumânarea cu atât sunt mai importante nivelurile de suport și rezistență generate în partea de sus și de jos a graficului. 

          Care sunt cele mai comune Patterns of Candlesticks?

          Sursa: Pexels

          În analiza tehnică, recunoașterea unui candelstick pattern este subiectivă și interpretarea trebuie să se bazeze pe un set de reguli predefinite pentru a se potrivi cu modelul. 

          Există 42 de formațiuni recunoscute care pot fi împărțite în modele simple și complexe. Desigur, în funcție de sursa din care te documentezi pot exista chiar mai multe formațiuni utilizate și dezvoltate de traderi profesioniști. 

          Noi vom lista mai jos cele mai importante tipuri de candlestick patterns: 

          Doji - este singura formațiune care nu are corp iar nivelurile de deschidere și de închidere sunt egale sau foarte apropiate unul de celălalt. 



          Marubozu - sunt cele care reflectă un impuls puternic și apar, în general în zonele nivelurilor de suport și rezistență. Acest model nu are aproape nici o codiță și oferă un semnal puternic în ceea ce privește o tendință viitoare. 

          Cu cât lumânarea este mai mare cu atât mai puternic este și semnalul oferit. În tranzacționarea online va fi luat în considerare chiar și o lumânare cu codiță mică deoarece este considerat ca fiind un semnal de tendință. 
          White Marubozu Pattern Candlestick - indică tendință crescătoare (bullish)

          Black Marubozu Pattern Candlestick - indică tendință descrescătoare (bearish)

          Hammer - cel mai important element al acestui tip de lumânare este chiar codiță său care, de obicei este de cel puțin două ori lungimea corpului lumânării. Culoarea poate să fie roșie sau verde. Un pattern candlestick tip Hammer poate reprezenta un semnal bullish care apare la finalul unei tendințe descendente pe termen scurt pentru a relua tendința de bază. Este mai eficient într-o zonă de suport. 




          The Inverted Hammer - după cum sugerează și numele, lumânările cu ciocan inversat (inverted hammer) provin din clasicul Hammer singura diferență fiind aceea că sunt simetric opuse. Codița lungă care caracterizează ciocanul este deasupra corpului. 

          Hanging Man - este o lumânare tip Hammer iar singura diferență este aceea că apare într-un trend ascendent și va indica o schimbare de tendință spre scădere.



          Engulfing - acest pattern candelstick este compus din două lumânări și poate fi bearish sau bullish și reprezintă o reprezentare grafică a inversării de trend pe termen scurt. 


          Piercing Line (pattern) - este un pattern candelstick reprezentat de o pereche de lumânări japoneze care prevede un trend bullish. Acest semnal poate apărea atunci când cea de-a doua lumânare bullish (verde) depășește cu mai mult de jumătate prima lumânare care este roșie. Este reversul tiparului Dark Cloud.


          Dark Cloud - prima lumânare este verde în timp ce cea de-a doua este roșie, are deschiderea deasupra primei lumânări și închiderea situată dedesubtul jumătății corpului celei verzi. 

          Este un model care prevede situația de inversare a tendinței crescătoare, în oglindă cu piercing line prezentat mai sus.


          Aceste modele de candlestick pot să fie utilizate de traderii începători și sunt printre cele mai ușor de recunoscut, dar îți recomandăm cel puțin un curs în această direcție, pentru a avea o bază de formare investitională. 


          Cum functioneaza un Pattern Candlestick in tranzactiile financiare?



          Analiza tehnică realizată cu ajutorul Pattern Candelstick a fost unul dintre instrumentele preferate ale profesioniștilor o dată cu dezvoltarea metodei PNT (Practical Naked Trading). Inspirată de cele introduse de Steve Nison, PNT s-a bazat pe modelele de Candlestick care se află în centrul acțiunii prețurilor. Aceste modele de tranzacționare sunt prezente atât pe piețele forex cât și pe restul piețelor financiare. 

          De asemenea, sunt foarte utile în strategiile day trading și chiar în swing trading. Recomandam un curs cu formatori cu experiență dintre cei peste 50 de specialisti ai Profit Point.

          Acest tip de diagramă oferă o înțelegere mai profundă a acțiunii prețurilor iar prin utilizarea unor intervale de timp diferite traderii vor putea să urmărească într-un mod mai eficient care sunt tendințele pieței deoarece oferă posibilitatea ca traderii să fie mai bine informați. De asemenea, sunt mult mai eficiente în comparație cu graficele tradiționale de tip coloane sau linie. 

          Traderii care utilizează diferite paternuri candlestick pot identifica diferite tipuri de acțiuni ale prețurilor care prezic inversarea sau continuarea trend-urilor. Atunci când sunt combinate cu alte tipuri de instrumente de analiză tehnică ar trebui să se obțină o estimare a mișcărilor viitoare ale prețurilor. 

          Este important de reținut faptul că învățarea comportamentelor și indicațiilor oferite de patternurile candlestick pot să fie de ajutor chiar și pe piețele de capital, Forex, mărfuri și criptomonede. 

          Ce model de lumanare (Candlestick) ofera cea mai mare fiabilitate?


          Dintre diferitele opțiuni de grafice, Patternul Candlestick este de departe cel mai frecvent utilizat și preferat de traderi. Nici nu este de mirare, având în vedere că au fost utilizate încă din secolul al XVII-lea. Nu este greu de înțeles de ce grafice Candlesticks sunt populare în rândul traderilor. Fiecare bară conține mai multe informații decât graficele convenționale și poate să facă o predicție asupra tendințelor pe care le vor urma prețurile. 

          Așadar, iată câteva patternuri candlestick care, la ora actuală sunt considerate ca fiind printre cele mai eficiente în astfel de preziceri: 

          • Doji 
          • Engulfing Pattern 
          • Bullish Engulfing Pattern 
          • Bearish Engulfing Pattern 
          • Morning Star 
          • Evening Star 
          • Hanging Man 

          Modelele de patternuri candlestick au rezistat timpului. Dar ca orice strategie de tranzacționare, traderul trebuie să fie sigur de ceea ce caută. 

          Este nevoie de o abordare minuțioasă și elaborată pentru a putea descoperi ce tip de poveste are de spus fiecare marcaj din diagramă. În cazul în care ai ratat una, atunci cel mai bine este să aștepți următoarea mișcare pentru a putea face previziunile corecte. 

          Cum putem memora rapid modelele Candlestick?




          După ce ai învățat informațiile de bază despre pattern candlestick ești pregătit să avansezi către strategii de tranzacționare mai complexe și mai avansate. Dar cum poți să memorezi rapid aceste modele? 

          Scopul tău este să memorezi modelele de bază într-o singură zi. Iar dacă acest lucru sună ca o misiune imposibilă atunci, dacă vei citi în rândurile de mai jos vei putea descoperi câteva metode eficiente: 

          • Grupează modelele similare
          Prin a grupa diverse modele care au puncte comune vei putea înțelege anumite legături care sunt între acestea iar astfel să memorezi mai ușor modelele. De exemplu, poți grupa toate modelele Doji între ele. Acest lucru te va ajuta să îți amintești mai ușor de acestea în momentul în care le vei vizualiza și le vei recunoaște mai ușor. 

          • Notează-le 
          Rememorarea este o abilitate dificilă. Dacă vrei să memorezi ceva important atunci cea mai simplă metodă este să le notezi pe hârtie. Astfel, le vei repeta de mai multe ori în gând în timp ce scrii și vei putea să le reții. 

          • Utilizează modele pentru a-ți aminti alte lucruri 
          Tindem să ne amintim lucrurile mai ușor dacă ne putem raporta la ele. Încearcă să creezi conexiuni mentale între modele și să le asociezi unor situații din experiența personală. Dacă vei avea o poveste de care să legi fiecare model atunci va fi mai ușor să îți amintești de acestea. 

          • Exersarea duce la rezultate 
          Exersarea repetată este cheia succesului. Cu cât vei exersa și vei trece de mai multe ori prin modelele de lumânări vei putea să le memorezi mai ușor. Exact ca în viața de zi cu zi. De exemplu, niciodată nu ai fi învățat să înnoți dacă nu ai fi exersat în fiecare zi până când ai devenit mai bun, iar acest lucru se aplică și în cazul memorării modelelor de Candlestick. 

          • Workshop-uri de tranzacționare 
          Există numeroase workshop-uri de tranzacționare, cursuri și numeroase alte astfel de modalități prin care poți să îți dezvolți abilitățile de trader. Poti începe cu un curs gratuit de tranzacționare forex.  Mai ales dacă vei participa la un astfel de workshop vei putea avea ocazia să vezi în acțiune traderi profesioniști care îți dezvăluie secrete în ceea ce privește modalitățile prin care aplică aceste modele în a crea analize ample. 

          • Discuții de grup 
          Acordă timp și înscrie-te în grupuri de discuții online cu alți traderi pentru a putea vorbi despre modelele de diagrame Candlestick. Aceste grupuri sunt excelente deoarece vei putea împărtăși cu membrii acestora diferite strategii, tehnici, trend-uri observate în diverse tipuri de diagrame și nu numai. 

          În concluzie poți memora destul de ușor modelele Candlestick și nu va dura mai mult de câteva săptămâni. Însă, problema este că anumite tipare se repetă doar după câteva luni sau ani. Deci, cel mai important aspect este să dezvolți un ochi critic care să poată face rapid evaluările adecvate de fiecare dată. 


          Sfaturi utile in interpretarea modelelor de lumanare (Candlestick)



          Există numeroase tipuri de pattern-uri candlestick care pot fi create și pe baza cărora condițiile de piață pot fi mai bine înțelese și oportunitățile de tranzacționare identificate. 

          Scopul principal al verificării acestor modele este acela de a încerca să se prezică cum va arăta forma următorului candlestick,i dacă ne uităm la o tendință crescătoare, trend descendent sau lateral, continuarea nivelului prețurilor exact așa cum se prezintă în acest moment. 

          Iată o privire de ansamblu asupra unor modele deja prezentate și a modului în care pot fi utilizate pentru a estima mișcările posibile de preț: 

          Pattern candelstick pentru previzine Bullish Market 


          Modelele de Bullish Candlesticks ar putea semnala o inversare de la un trend descendent la un trend ascendent. În general sunt folosite de traderi pentru a lua decizii informate cu privire la intrarea într-o poziție Long (cumpărare). 

          Iată o privire de ansamblu asupra unor modele: 

          • Modelul Bearish Engulfing - acest model se formează de obicei spre sfârșitul unei tendințe ascendente unde, o lumânare verde este urmată de o lumânare lungă cu corp roșu. Este luată pentru a indica o încetinire a mișcării prețurilor și o potențială scădere a pieței. Cu cât este mai scăzută lumânarea engulfing cu atât este mai probabilă tendința descendentă iminentă. 
          • Shooting Star - asemănător ca formă ciocanului inversat (Inverted Hammer) acest model se formează de obicei în timpul unui trend ascendent. Are un fitil superior lung cu un corp mic. Modelul apare atunci când prețul de închidere este doar puțin mai mare decât prețul de deschidere deși prețul a crescut pe parcursul sesiunii. 
          • Hanging Man - acesta este ciocanul pieței bearish cu excepția faptului că urmează un trend descendent și semnalează începutul unei scăderi. Se consideră că deși a existat o presiune majoră în timpul sesiunii cumpărătorii au reușit să crească prețul. 

          Pattern candelstick pentru continuarea tendinței 


          Există, de asemenea, modele care indică faptul că este puțin probabil să existe vreo schimbare în direcția prețului. Ar putea fi o perioadă în care nu există o schimbare semnificativă a prețului sau un moment de indecizie pe piață. 

          • Spinning Top - acest model reflectă faptul că nu există o schimbare semnificativă a prețului, atât cumpărătorii cât și vânzătorii punând presiune aproape egală asupra prețului. Traderii consideră acest model ca un indicator al unei perioade de consolidare sau de odihnă pe piață, de obicei după un trend descendent sau ascendent semnificativ. 

          • Doji - în acest caz, prețul de deschidere și închidere al unui activ sunt aproape la același nivel așadar, candlestick-ul seamnănă cu un semn de plus sau cruce. Traderii consideră acest model ca un indicator al unei lupte continue pe piețele bull și bear fără un câștigător clar. 

          În timp ce modelele de diagrame Candlestick pot oferi informații utile cu privire la potențialele mișcări ale prețurilor acestea funcționează mai bine pe perioade mai lungi de timp. 

          Este o idee bună să le încerci mai întâi pe un cont demo de tranzacționare. Acest lucru te va ajuta să te familiarizezi cu platforma și să îți exersezi abilitățile de citire a diagramelor și modelelor. 



          Candlestick Pattern trebuie înțelese. Cunoașterea cu exactitate a semnificației fiecărui tip de lumânare (candlestick), cum se interpretează, te poate ajuta pe tine în strategiile de trading pe care le-ai elaborat pentru a putea avea un câștig iar portofoliul tău să fie pe plus. 

          Primul lucru pe care trebuie să-l reții este că aceste formațiuni nu trebuie să fie tratate ca niște șabloane deoarece este vorba despre modele destul de complexe. 

          Îți recomand să urmezi cursul de strategii investiționale pe termen scurt de la Profit Point.: 



          Un trader care poate să urmeze mișcarea prețului și care știe să interpreteze procesul de gândire al altor jucători financiari poate profita de aceste cunoștințe și poate folosi Price action în avantajul său citind graficele ca un profesionist. 








O componentă importantă a înțelegerii modului în care funcționează tranzacțiile pe bursă este aceea de a ști cum să interpretezi graficele, astfel încât să poți previziona oportunitățile și mai ales să îți minimizezi riscurile de a investi. Unul dintre tipurile de modele de grafice care sunt în mod curent întâlnite sunt pattern candlestick (lumânare, lumânare japoneză sau K-line). 

Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică