Care sunt riscurile contractării unui credit în valută?

Aparent, creditul bancar este o soluție atunci când nu ai bani și vrei să scapi de o problemă financiară rapid, însă acesta implică un grad înalt de risc care îți poate agrava situația financiară. Înainte să contractezi un credit, gândește-te că va trebui să găsești bani suficienți pentru a acoperi ratele lunare și cheltuielile aferente.  

Deși creditele în valută pot fi mai avantajoase (în special, creditele ipotecare), acestea presupun un risc valutar ridicat, pentru că ratele pot crește oricând, ca urmare a deprecierii leului.

Cel mai mare risc al împrumutului este riscul cursului de schimb. Cursul de schimb al leului reprezintă prețul leului în raport cu alte monede. Ca orice alt preț, cursul de schimb este determinat de raportul cerere-ofertă de pe piața valutară.

Cât de oportun este să contractezi un credit în valută în 2019?

Cursul euro/leu este influențat atât de cotațiile monedei unice pe piața valutară internațională, cât și de politica BNR în evitarea ca aceste fluctuații să aibă un impact imediat asupra parității euro/leu. 

Dacă te împrumuți în valută pe termen lung, este și mai riscant, pentru că piața valutară poate înregistra fluctuații ample care pot influența cursul de schimb și-ți pot mări datoriile față de bancă. 

Evenimentele care pot influența cursul de schimb valutar în cazul unui credit contractat pe o durată de 25 de ani, de exemplu, pot fi diferite și imposibil de anticipat.

Analizând Indicatorul de Încredere Macroeconomică din ultimele luni, economiștii Chartered Financial Analyst (CFA) România anticipează, pentru următoarele 12 luni, o rată medie a inflației de 4,66%, o creștere a ratei medii ROBOR, la trei luni până la 4,16%, deprecierea leului și un curs de 4,7688 pentru un euro. Totodată, analiștii anticipează și majorarea ratelor de dobândă. Evident, riscul de a te împrumuta în 2019 și de a nu face față achitării datoriilor este foarte mare. 

Creditele în dolari, în franci elvețieni sau în forinți sunt și mai riscante, pentru că evoluția cursului leului în raport cu aceste valute este determinată de evoluțiile pe plan internațional. Din acest motiv, este recomandată contractarea creditelor în moneda în care realizezi veniturile.

Oficialii spun că România ar putea adera la Zona Euro în 2024, cu condiția ca nivelul de trai să mai crească măcar până la 70% din media Uniunii. Doar în acel moment, riscul la accesarea creditului în valuta euro va dispărea. Deocamdată, însă, suntem la un indicator de sub 60% din media UE.

Ce poți face în cazul materializării riscurilor?

Contactează-ți ofițerul de credit. Cu siguranță, banca va găsi o soluție de diminuare a riscurilor. Printre soluții poate fi refinanțarea creditului în valută, acordarea perioadei de grație la plata ratelor până când îți vei regăsi echilibrul financiar, sau prelungirea termenului de scadență a creditului.  

Important: după semnarea contractului de credit, banca îți acordă un termen de 15 zile în care te poți gândi de nenumărate ori dacă vrei să utilizezi acest credit sau nu, cu toate riscurile pe care le implică. În tot acest timp, ai dreptul să te răzgândești, fără să plătești nici o penalizare.

Creditul nu este întotdeauna soluția pentru a-ți rezolva problemele financiare. Soluția corectă pentru a-ți gestiona rațional cheltuielile o reprezintă planificarea financiară care te ajută să-ți organizezi finanțele în funcție de priorități. 
 

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!