Termenul de contract inteligent a fost introdus de Nick Szabo în 1997, cu mult înainte ca primul Bitcoin sa fie creat, iar scopul lui a fost acela de a crea un registru distribuit unde să poată stoca contracte. Îți poți imagina că un contract inteligent nu este foarte diferit de unul din lumea reală. De fapt, singura diferență este că primul este complet digital. Un contract inteligent este un mic progrămel software care este stocat în interiorul unei rețele blockchain a unei criptomonede. Când nodurile rețelei execută contractul, registrul public este actualizat. Contractul este bazat pe o buclă logică de tipul ”dacă se întâmplă asta, atunci fă asta...” Cu alte cuvinte, este ca un domino care se declanșează de unul sau mai multe evenimente.
O analogie simplă este un automat de mâncare și băutură. În momentul în care automatul percepe banii, se declanșează șirul de evenimente. Se evaluează suma, iar pe baza acestei evaluări vor fi disponibile unul sau mai multe produse. Utilizatorul apasă o tastă care din nou va fi evaluată pentru a se observa dacă este disponibil acel produs și așa mai departe, până la rezultatul final în care produsul este livrat sau nu. Doar că un contract inteligent rulează în interiorul unei rețele de blockchain, iar acest lucru este important.
Stocarea contractelor într-o rețea de blockchain oferă două proprietăți foarte importante. Un contract inteligent este imutabil și distribuit. Imutabil - adică o dată creat, contractul nu poate fi modificat. În nici un caz regulile nu se schimbă pe parcursul jocului. Distribuit – adică orice mișcare trebuie să fie validată de mai mulți utilizatori. Nu există o autoritate centrală care să spună când și unde merg banii.
Contractele inteligente se încheie atât pentru finanțarea proiectelor, cât și pentru împrumuturi bancare. Aceste contracte se folosesc și în cadrul companiilor de asigurări unde o asigurare se poate încheia pe baza unui contract inteligent sau chiar la firmele de curierat - pentru plata unui produs. În contractul inteligent se înregistrează tranzacții, cât și toate implicațiile acestor tranzacții. Cel mai cunoscut proiect cripto pe contracte inteligente este Ethereum. Acesta a fost creat special pentru a acoperi nevoia de contracte inteligente. Și Bitcoin suportă contracte inteligente, dar la un nivel mai limitat.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.