Creditul bun și creditul rău

Cum faci diferența între un credit bun și un credit rău? Un credit poate fi considerat bun atunci când acesta îți poate aduce plus valoare, când te poate ajuta să te dezvolți sau să treci la următoarea etapă în viața ta. În teorie, este bine să te îndatorezi atunci când produsul pe care îl achiziționezi sau investiția pe care o faci din creditul luat îți aduce un profit mai mare decât dobânda pe care o plătești la credit. Dar în practică lucrurile nu sunt lafel de simple. Un exemplu bun este achiziția unui imobil cu ajutorul unui credit. Dacă stai cu chirie și te gândești să îți achiziționezi propria locuință, dar nu știi dacă creditarea este decizia cea mai bună, atunci ar trebui să îți faci niște calcule și să vezi dacă rata pe care o vei plăti la bancă pe perioada creditării este mai mică sau mai mare decât chiria pe care o plătești. Dacă rata la bancă este mai mică atunci este de preferat să îți achiziționezi propria locuință, dar trebuie să ții cont de faptul că va trebui să îți aduci și tu contribuția la achiziția imobilului, sub formă de avans și că imobilul va fi în garanția băncii până când vei rambursa integral creditul. Așa că, atunci când vrei să iei un credit trebuie să ții cont și de garanțiile pe care banca le solicită. Pe lângă faptul că un credit garantat cu un imobil poate fi acordat pe o perioadă mai lungă, dobânda lui poate fi mai mică datorită comfortului oferit băncii de garanția adusă.  Un alt criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când decizi să te îndatorezi este durata de viață a bunului achiziționat prin credit și perioada de creditare. Durata de viață a bunului este bine să fie mai mare decât perioada de creditare, astfel nu vei fi nevoit să achiziționezi un nou bun înainte de a termina ratele pentru cel vechi, care a devenit deja nefuncțional și să te îndatorezi practic de 2 ori pentru a-ți satisface aceeași nevoie. Un alt reper după care poți decide dacă un credit este sau nu în avantajul tău este în funcție de moneda în care este luat. Recomandat este să iei credit în valuta în care caștigi pentru că altfel te expui riscului de schimb valutar și rata poate varia fără ca tu să poți avea control asupra ei. Și tipul dobânzii fixă sau variabilă poate transforma un credit avantajos în unul mai puțin avantajos. În cazul creditului cu dobândă fixă ai garanția că vei ști tot timpul cât ai rata fără să fie influențată de dobânda interbancară, chiar dacă uneori aceasta poate fi mai mare decât rata unui credit cu dobândă variabilă. În cazul creditelor cu dobândă variabilă poți avea surprize atât pozitive cât și negative și trebuie să fii informat cu privire la frecvența cu care se actualizează dobânda la credit și se modifcă rata. 
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
În final, fiecare decide ce credit este bun pentru el și ce credit este rău pentru situația lui financiară, dar este bine să ai în vedere toate aceste informații atunci când decizi în ce direcție vrei să te îndrepți. Nu uita, informează-te înainte de a lua orice decizie care te poate ridica sau te poate ruina financiar.
Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

Articole asemănătoare

Tinerii fără venituri pot solicita credite fără dobândă - Investește în tine

Tinerii fără venituri pot solicita credite fără dobândă - Investește în tine

De luni, 15 octombrie 2018, Ministerul Finanțelor Publice vine în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se ..
  •   1
  •   1
  •   2571
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate