Cum procedezi cu economiile. Stai pe cash sau investești?

Mulţi cred că nu pot să economisească, de aceea nici măcar nu încearcă. Însă cei care reușesc să pună bani la ciorap, au o serie de opţiuni pentru a-i păstra în siguranţă şi pentru a-i face să se înmulţească. În cazul în care știi sigur că vei avea nevoie de bani în viitorul apropiat și nu acum, păstrarea lor în numerar nu este cea mai bună opțiune și iată care sunt motivele:

 • Nu ai nicio siguranță împotriva furtului. 
 • Nu ai o protecție împotriva inflației. 
 • Banii nu se înmulțesc cu dobândă compusă. 

Oricât ne-ar surprinde, există oameni care încă preferă să îşi ţină banii „la saltea“, din diferite motive: nu au cont bancar, nu au încredere în bănci sau aşa le este cel mai confortabil. Ideea este totuşi că dacă păstrezi mulți bani cash la saltea, ți-i mănâncă inflația. 

Orice am face cu banii, există un risc într-un fel sau altul. Însă, indiferent de riscuri sau de situația economică (creștere, stagnare, recesiune, criză), este important să începi să economisești și abia apoi să te gândești la investiții. Trebuie doar să îţi stabileşti ca prioritate să economiseşti şi să îţi îndrepţi toate acţiunile în această direcţie. 

Fă-ți mai întâi un fond de urgență (3-6 salarii), apoi treci la obiective financiare pe termen lung cum ar fi investițiile în instrumente financiare, în studii sau pentru pensie. Regula de bază este să nu pui toate ouăle în acelaşi coş. 

Un mod excelent de a-ți investi economiile este investiția imobiliară – un activ puternic alături de aur. Pentru a profita de pe urma imobilelor, acestea se pot da în chirie. Specialiştii imobiliari susţin că randamentele din chirii variază în general de la 5% la 7%, peste inflaţie, în timp ce impozitul pentru chiriile aferente este destul de redus în România.

Investițiile pe piața de capital generează bani și mai frumoși, dar pentru asta este nevoie de o serie de cunoştinţe financiare şi ale pieţei de capital. Investițiile în piața petrolului sunt cele care dau cele mai mari randamente. Mulți investitori sunt de părerea că piața petrolului reflectă situația actuală mai bine decât piața acțiunilor. 

Depozitele bancare sunt cea mai obișnuită metodă de investiție. Cu toate acestea, în ziua de astăzi, ele nu mai sunt profitabile. Există depozite bancare care oferă dobânzi de 3%-5% pe an, care acoperă la limită rata inflaţiei.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 2

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate