Cum sa economisesti si gestionezi banii

Trăim într-o eră a viitorului. O lume dinamică, în continuă schimbare. O lume în care independența este cheia esențială a unei vieți libere. Libertate pe care o poți avea, construind totul de la 0. Care te va ajuta să-ți îndeplinești orice vis măreț, pe care, sigur îl ai.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Trăim într-o eră a viitorului. O lume dinamică, în continuă schimbare. O lume în care independența este cheia esențială a unei vieți libere. Libertate pe care o poți avea, construind totul de la 0. Care te va ajuta să-ți îndeplinești orice vis măreț, pe care, sigur îl ai.

Dar pentru obținerea independenței, în special a celei financiare, este nevoie să începi cu începutul. Să economisești.

Cu toții ne dorim să economisim. Indiferent că renunțăm la o plăcere măcar o dată sau de două ori pe săptămână, ori amânăm o excursie în străinătate, există un mod prin care fiecare dintre noi economisește.

Cum să economisești banii într-un mod ușor și util?

A economisi bani în prezent este mai mult decât o necesitate. Începe să devină un stil de viață pentru fiecare dintre noi.

Economisim bani pentru achitarea cheltuielilor de întreținere, pentru alimentația de zi cu zi. În trecut, economiseam pentru achiziționarea unor produse sau servicii de valoare, precum un autoturism, o excursie pe alte continente.

Economisirea și gestionarea banilor au devenit o provocare pentru noi. Dar, acest articol este gândit pentru ca tu să poți beneficia de sfaturile pe care ți le oferim cu privire la cele mai bune metode de economisire și gestionare a banilor. Astfel încât întrebarea ‘’cum să economisești banii?’’ va avea un răspuns imediat.

150 de metode și trucuri de economisire a banilor

Nu putem reduce cheltuielile până spre 0, însă le putem gestiona, astfel încât bugetul lunar să fie disponibil cât mai mult timp. Și, poate că vei reuși să-ți îndeplinești și unele dorințe prin economisirea banilor.

Așadar, în rândurile următoare vei citi câteva metode de economisire a banilor.

Creează la început o listă de venituri și cheltuieli. Notează într-un sheet în Excel, veniturile, cheltuielile, precum și alte informații valoroase. Vei știi cu ce detalii lucrezi.

Stabilește prioritățile privind cheltuielile. Împarte-le în cheltuieli importante și cheltuieli inutile (cel puțin pentru o perioadă).

  1. Renunță la unele obiceiuri care îți afectează atât bugetul, cât și sănătatea. Vei spune că este imposibil, dar nimic nu este imposibil, decât dacă tu îți propui.
  2. Exemple de astfel de obiceiuri: fumatul, jocurile de noroc, dulciurile. Mai bune gândește în următorul mod: de ce să cheltuiești câteva milioane lunar pentru obiceiuri soldate uneori cu boli cronice, când poți investi acele milioane în dezvoltare personală care îți poate schimba viața? Totul depinde de tine. Este adevărat, uneori simțim nevoia de lucruri dăunătoare, dar repetă frecvent că nu ai nevoie de ele. Economisește. Creează din economisire un obicei. Greu la început, dar practicată zilnic, o acțiune se transformă în obicei. Așa că obișnuiește-te să economisești banii tăi.
  3. Pune zilnic o sumă deoparte.
  4. Consumă mai puțin. Ai idee câtă hrană se aruncă zilnic la nivel mondial?
  5. Dăruiește celor care nu au. Da, ai citit bine! Dumnezeu transformă o sumă mică, într-una mare sau într-o oportunitate incredibilă pentru tine.
  6. Cunoști acel proverb ‘Dar din dar se face rai?’. Este real.
  7. Beneficii sociale. În cazul unui anumit venit pe membru de familie, dar și ținând cont de criterii precum bunurile pe care le ai în proprietate, se acordă anumite beneficii: alocație pentru susținerea familiei, diverse indemnizații, carduri, tichete pentru grădiniță, ajutor pentru încălzirea locuinței. Tot ce trebuie să faci este să intri pe site-ul primăriei de domiciliu, să citești la secțiunea specifică sau chiar să te deplasezi până la sediul lor. Astfel, vei reuși să economisești lunar importante. De exemplu, poți beneficia de o factură mai mică la utilități sau poți achiziționa alimente sau alte produse cu un card social, dacă îndeplinești condițiile.
  8. Obișnuiești să cumperi apă, sucuri sau sandviciuri când pleci la muncă sau în excursii? Nu ți-ar fi mai ușor să pregătești câteva gustări și să te asiguri că ai o sticlă cu apă, preferabil de sticlă? În acest mod, economisești bani, dar îți protejezi și sănătatea.
  9. Obișnuiești să cumperi haine noi? Da, este adevărat. Designul și aspectul îți răpesc privirea, dar poți găsi și la magazinele second hand, haine, calitative și aspectuoase. Iar gama de modele este uriașă.
  10. Cumpără iarna, haine de vară și invers. Prețurile sunt infinit mai mari ca atunci când le-ai cumpăra în afara sezonului.
  11. Compară prețurile în mediul online înainte de a achiziționa ceva. Sunt site-uri ce îți oferă posibilitatea să compari prețurile din zeci de magazine. Astfel, vei economisi sume importante de bani.
  12. Când pleci de acasă, scoate aparatura electronică din priză. Potrivit specialiștilor, aparatul al cărui led rămâne aprins, consumă. Nu vei putea să le scoți zilnic din priză, dar măcar din când în când. Astfel vei proteja și mediul înconjurător, natura, și vei oferi un aer mai sănătos copiilor, ai tăi sau ai semenilor tăi.
  13. Noi, românii suntem gurmanzi. Dar nu este o constatare pozitivă, ci mai mult negativă. Cât ai economisi dacă te-ai hotărî să consumi mai puțin? Dar cât de sănătos ar fi pentru tine. Există studii care au confirmat că riscul unor boli cronice, grave crește pe măsură ce consumăm alimente în cantitate mare.
  14. Creează o listă de cumpărături pe care să o respecți. De câte ori s-a întâmplat să pleci la supermarket fără listă și să ajungi acasă cu produse suplimentare, care nu erau în lista mentală?
  15. Alege produsele magazinului pe care îl frecventezi. Poate ai observat că fiecare magazin are la vânzare propriile produse, care sunt de cele mai multe ori de calitate, și întotdeauna mai ieftine.
  16. Obișnuiești să speli hainele pe față? Schimbă obiceiul. Spală-le pe dos. Vor rezista mai mult.
  17. Locuiești la casă, ești racordat la rețeaua de gaze naturale și gătești la aragaz? Investește într-o butelie pe care o poți plasa undeva în exteriorul locuinței, deoarece consumă mai puțin. Vei observa chiar la prima factură, că merită investiția. Fă diferența dintre costul buteliei și valoarea facturii. Și vezi dacă poți face din asta un obicei.
  18. Înscrie-te la cursurile gratuite. Vrei să deprinzi o abilitate? Verifică diverse site-uri de profil. Ai șansa să participi la unele cursuri fără plata unei sume.
  19. Încearcă să afli termenii unei refinanțări. Sunt cazuri în care poți economisi.
  20. Folosește mașina de spălat rufe mai rar. Așteaptă să se strângă mai multe haine.
  21. Comandă apă la restaurant în loc de alcool. Este cea mai ieftină băutură.
  22. Sari peste desert. Nu doar că vei economisi bani, dar vei evita afectarea sănătății tale.
  23. Când pleci la mare, cumpără accesorii pentru plajă, jucării pentru copii, din orașul tău. Costul acestora pe litoral este dublu, în multe situații.
  24. Găsește cea mai rapidă și directă rută pentru a ajunge la muncă. Valabil în cazul deplasării cu propriul autoturism.
  25. Ești femeie și te răsfeți la salonul de manichiură, coafură? La fel de bine sau chiar mai bine ai putea să te răsfeți acasă. Ți se pare complicat să găsești un model de coafură care îți place? Internetul este plin de tutoriale. Pentru tine. Pentru a economisi bani. Dacă ești bărbat, cu siguranță în familie sau în cercul de prieteni, se găsește o persoană care tunde.
  26. Te-ai gândit la un audit pe energia consumată? Încearcă. S-ar putea să economisești sume considerabile.
  27. Profită cât mai mult de lumina naturală, indiferent ce faci prin casă. Vei economisi, dar vei fi și mai sănătos.
  28. Cumpără hârtie igienică sau șervețele cu mai puține straturi. Este mai ieftină decât cea cu mai multe straturi.
  29. Pregătește cafea acasă pe care să o iei cu tine. Un mod mai ieftin, mai sănătos și mai ușor de a te bucura de licoarea ta preferată.
  30. Planifică meniul la începutul fiecărei săptămâni. Vei face economii uriașe.
  31. Pune toate monedele într-o pușculiță. Primim rest de genul în orice magazin.
  32. Ai încheiat unele asigurări? Revizuiește-le.
  33. Evită folosirea internetului în afara casei dacă nu este inclus în abonament sau dacă traficul plătit este mic. Folosește-te de wifi, întâlnit în majoritatea spațiilor închise.
  34. Fii plătit pentru chestionarele completate online. Din ce în ce mai cunoscută această formă de a te ajuta să economisești prin câștig.
  35. Evită preparatele semicongelate. Sunt mult mai scumpe decât dacă le-ai pregăti tu acasă.
  36. Beneficiază de ofertele, promoțiile și reducerile magazinelor. Urmărește aceste informații pentru a economisi bani.
  37. Modifică pachetele tv, mobil, internet. Gândește-te dacă este chiar nevoie să fi abonat la Netflix sau HBO. Sau optează pentru un plan lunar cu mai puține minute de convorbire.
  38. Ai obiecte pe care nu le mai folosești? Gândește ce-ai putea să vinzi. Sunt multe site-uri specializate în plasarea unor anunțuri de genul.
  39. Spală la temperaturi mai mici, în special dacă nu sunt pete dificile pe haine. Consumul de apă, electricitate, detergent, balsam, va fi mai mic.
  40. Trebuie să fii undeva, la o întâlnire sau programare? Distanța până la job nu este foarte mare? Deplasează-te pe jos. Vei economisi bani și vei face mișcare. Amintește-ți! 30 de minute pe zi de mișcare.
  41. Îți place lectura? Nu cumpăra cărți înainte de a verifica dacă nu poți beneficia de ele online. Sunt site-uri sau aplicații cu grupuri ce oferă acces gratuit la mii de cărți. De exemplu, Telegram.
  42. Ți s-a stricat ceva prin casă? Înainte de apelarea unui meșter, caută tutoriale pe internet. Vei economisi bani și vei învăța să te descurci singur.
  43. Încearcă să petreci cât mai puțin timp în duș. Consumi cu mult mai puțină apă, iar asta înseamnă că vei economisi.
  44. Bucură-te de Black Friday. Mii de oferte!
  45. Creează singur cadouri pe care să le dorești. Vei economisi bani, dar cadoul tău va avea și o valoare sentimentală.
  46. Vrei să te distrezi în oraș? Mai bine invită-ți prietenii acasă. Veți cheltui mai puțin și vă veți distra și mai bine, departe de orice privire.
  47. Repară hainele, nu le arunca sau nu merge la un croitor. Din nou, există sute de mii de tutoriale despre ‘’cum să…’’
  48. Consumă apă mai multă. Vei fi mai sănătos și vei mânca mai puțin. Beneficiile sunt evidente.
  49. Evită produsele de tip fast-food. Bombe calorice. Risc crescut de îmbolnăvire. Bani cheltuiți.
  50. Stinge lumina de fiecare dată când ieși dintr-o cameră.
  51. Folosește tipul de bec care consumă puțin.
  52. Dacă obișnuiești să consumi pâine, renunță la acest obicei. Prepar-o tu acasă. Alege ingrediente naturale și prepară pâinea cea de toate zilele care te ajută să fii mai sănătos și să economisești.
  53. Cumpără cadouri imediat după ce a trecut Crăciunul sau alte sărbători importante. Pentru următoarele, desigur. Prețul este mult mai mic.
  54. Mănâncă acasă. Asta este pentru cei care obișnuiesc să ia masa în oraș.
  55. Ia în calcul toate abonamentele pe care le ai. Nu doar cele normale. Mă refer la abonamente online la diverse tool-uri. Gândește-te ce îți folosește și ce nu. Decide și vei economisi.
  56. Consumă micul dejun. Vei fi mai sănătos și vei economisi bani prin faptul că nu vei consuma la prânz o porție uriașă.
  57. Locuiești la casă? Ai posibilitatea să beneficiezi de rodul propriei grădini? Atunci, nu mai aștepta. În acest mod, consumi sănătate la micul dejun, la prânz și la cină.
  58. Ai posibilitatea să-ți speli singur mașina? Te sfătuiesc să o faci. O spălare interior-exterior costă cel puțin 50 de lei în funcție de localitatea în care te afli. De ce nu ai spăla-o singur? Știu. Ești prea obosit. Amână, dar spal-o singur.
  59. Vrei să investești într-o mașină? Nu alege una scumpă. Alege o mașină prevăzută cu funcționalitățile necesare. De exemplu, o mașină ale cărei oglinzi se închid automat. Vei evita să te trezești fără ele, și va trebui să cheltui sume importante. Alege o mașină ale cărei lumini se sting automat. Nu ți s-a întâmplat să uiți luminile aprinse, iar bateria să se consume?
  60. Casa în care locuiești este prea mare? Ai camere pe care nu le folosești, iar în viitor plănuiești apariția unui copil sau mutarea părinților? Dacă ai răspuns cu nu la toate întrebările, ia în calcul mutarea într-o locuință mai mică, deci mai ieftină. Și îți rămâne și o sumă extra pe care o poți depune pentru a o avea în viitor. Alege o bancă sigură, în special că dobânzile la depozite s-au mărit.
  61. Fă exerciții. Vei fi sănătos, te vei simți bine și psihic, dar și fizic și vei economisi bani având grijă de sănătatea ta.
  62. Folosește cupoanele oferite de magazine și care se regăsesc în revistele zilnice sau săptămânale ale acestora.
  63. Fii atent la aparatura pe care o cumperi. Citește pe etichetă consumul de electricitate.
  64. Încearcă să renunți pe cât posibil la cumpărăturile inutile. Înainte de a face o achiziție, întreabă-te dacă îți folosește? În ce fel? Poate găsești înlocuitor pe acasă.
  65. Optează pentru a primi facturile în mod electronic. Există companii care oferă reduceri dacă optezi pentru acest serviciu. Tu vei economisi bani și vei ajuta mediul înconjurător.
  66. Creează un buget săptămânal. Unul strict pe care să-l respecți. Notează la finalul săptămânii dacă ai avut cheltuieli suplimentare și ce tip.
  67. Descarcă o aplicație care să te ajute să-ți monitorizezi cheltuielile.
  68. Încearcă o negociere a salariului, dacă există posibilitatea. Îndeplinește-ți sarcinile lunare. Fă și unele suplimentare! Implică-te! Ia inițiativa în orice te pricepi! Negociază!
  69. Creează un fond de urgență. Viața este imprevizibilă.
  70. Stabilește măcar o zi pe lună, pe săptămână în care să nu cheltuiești nimic. Vei avea o satisfacție personală uriașă și poate va deveni un obicei. Acela de a încerca să cheltui cât mai puțin sau deloc, în unele zile.
  71. Vrei să pleci în concediu? Planifică și rezervă cu câteva luni înainte. Costurile sunt infinit mai mici.
  72. Călătorești în străinătate? Cumpără valută înainte de a ajunge la aeroport. Cursul valutar este foarte mic în aeroport.
  73. Ești student sau studentă și locuiești singur/singură într-un apartament închiriat? Adu un coleg sau colegă cu care să împarți cheltuielile.
  74. Evită pe cât posibil deplasările cu mașina. Folosește bicicleta. Vei economisi și vei fi mai sănătos.
  75. Evită stilul agresiv de conducere. Evită vitezele mari, accelerarea subită a mașinii, care te determină să cheltuiești mai mult cu alimentarea și întreținerea sa.
  76. Investește în panouri solare. Vei acoperi investiția în câteva luni, iar facturile vor fi cu mult mai mici.
  77. Dacă obișnuiești să folosești șervețelele după ce te speli pe mâini, mai bine folosește o cârpă moale.
  78. Evită cumpărăturile când îți este foame. De cele mai multe ori când se întâmplă asta, ajungem acasă încărcați cu sacoșe cu alimente pe care nu reușim să le mâncăm și le aruncăm, pentru că ori expiră, ori nu mai vrem.
  79. Mergi la sală? De ce nu ai face exerciții acasă? Sau pe un stadion unde ai și posibilitatea de a alerga? Economisești câteva milioane de lei astfel.
  80. Plătește în numerar. Studiile au dovedit că economisim bani când plătim numerar.
  81. Plătește întotdeauna la timp facturile pentru a evita achitarea unor penalizări.
  82. Încearcă să reduci temperatura din casă. Temperatura optimă este recomandată a fi între 19-21 de grade Celsius pe timpul iernii.
  83. Evitați carnea în prepararea mâncărurilor, cel puțin o dată pe lună. Vei economisi și vei fi mai sănătos.
  84. Pregătiți toamna cât mai multe preparate pentru iarnă: zacuscă, legume fierte, vânătă, dovlecei etc.
  85. Alegeți produsele aflate în spatele raftului, nu pe primele. Cele din spate vor expira mai târziu decât cele din spate.
  86. Alege o cartelă în locul abonamentului. Costurile sunt mai mici, iar beneficiile chiar mai mari în multe cazuri.
  87. Cumpără produsele de pe rafturile de mai jos.
  88. Cumpără fructele și legumele de la piață. Prețurile sunt mult mai mici.
  89. Prea multe conturi la bancă? Închide-le pe cele pe care nu prea le folosești. Nu prea sau deloc.
  90. Dacă ai posibilitatea, lucrează suplimentar, de acasă sau nu.
  91. Ești abonat la email-uri publicitare? Dezabonează-te. Pentru a evita tentația.
  92. Încearcă să petreci cât mai puțin timp la mall.
  93. Consideri că banca la care ai cont, percepe comisioane prea mari? Compară-le cu ale altor bănci și vezi dacă poți economisi.
  94. Mergi seara la supermarket (în special cele mari), înainte de închidere. Profită de reducerile de preț la diverse alimente sau tot soiul de produse.
  95. Cazează-te în camping dacă pleci într-o excursie. Costurile sunt cu mult mai mici.
  96. Planifică-ți excursiile într-un oraș în care ai prieteni. Vei economisi sume mari, dar te vei bucura și de revederea cu prietenii.
  97. Urmează să te căsătorești? Investește cât mai puțin. Nu cheltui pe lucruri inutile, doar pentru a impresiona invitații. Căsătoria este despre iubire.
  98. Vrei să-ți impresionezi partenerul cu o cină romantică și te gândești să-l inviți în oraș? Nu crezi că o cină la tine acasă ar fi mai romantic? Desigur, vorbim despre cazurile în care vă cunoașteți de ceva timp.
  99. Vrei să faci o surpriză partenerului? Apelează la una sentimentală, nu una care te determină să cheltuiești.
  100. Iubești animalele, o rasă anume și te-ai gândit să cheltuiești o anumită sumă pe un animăluț? Gândește-te câte suflete așteaptă să fie adoptate. Sunt animale la fel de frumoase, la fel de iubitoare. Să nu mai vorbim despre faptul că poți face o faptă bună, iar împlinirea va fi pe măsură.
  101. Urmează să te muți și trebuie să angajezi o firmă specializată în mutare? Apelează la rude, prieteni, care vor salva din banii pe care i-ai fi cheltuit. Servește-i cu o pizza pentru că au contribuit la bunăstarea ta.
  102. Gândește-te în primul rând la diferența dintre nevoie și dorință. Vei știi ce să alegi. Cumperi sau nu.
  103. Înainte de a alimenta, compară prețurile. Vei fi surprins de diferența care există între stațiile de alimentare.
  104. Pleacă la cumpărături cu sacoșe. Știi că și acelea costă.
  105. Dacă deții o mașină de spălat vase, folosește-o. Consumă mai puțină apă, decât atunci când speli vasele manual.
  106. Folosește-te de becurile LED. Consumul de energie este mult mai mic, iar durata de viață este mai mare.
  107. Obișnuiești să faci baie? Încearcă un duș. Pentru a umple cada, vei folosi mai multă apă. În timp ce folosești dușul, oprește-l cât te săpunești.
  108. Locuința ta este spațioasă? Dispui de mai multe camere? Gândește-te la posibilitatea de a închiria.
  109. Împarte abonamentele la Netflix, de exemplu cu altă persoană. Sunt unele care îți oferă șansa asta.
  110. Investește într-o mașină second hand. Este o variantă foarte bună atunci când vrei să investești într-un autoturism.
  111. Folosești aerul condiționat? Evită. Consumă electricitate.
  112. Dacă-ți place să cumperi ziare, evită măcar pentru o perioadă asta, și încearcă varianta online a ziarului respectiv.
  113. Profită de mega reducerile de Black Friday.
  114. Trebuie să-ți înlocuiești anvelopele? Poate ai prieteni specializați în așa ceva.
  115. Îți plac distracțiile? Alege-le pe cele care nu presupun cheltuieli. O plimbare în parc, o drumeție la munte, un party acasă.
  116. Ești student? Beneficiezi de reduceri la transportul în comun, la teatre, acces în alte spații etc. Întreabă despre ele.
  117. Creează cont pe site-urile online de cumpărături. De cele mai multe ori, acestea oferă discount-uri la următoarele achiziții. Chiar și la prima.
  118. Recondiționează mobila. Nu este nevoie să o înlocuiești. Aplică o soluție de curățare, vopsește-o și creează un nou look piesei de mobilier.
  119. Ești obișnuit să alimentezi cu benzină premium? Încearcă benzina obișnuită. Vei economisi bani.
  120. Monetizează-ți pasiunile. Un mod de a economisi, dar și de a avea o sursă suplimentară de venit.
  121. Verifică bonul de cumpărături cu atenție. Se întâmplă să greșească și cei de casierie. Doar sunt oameni. Acest fapt te poate ajuta să economisești.
  122. Evită să mergi frecvent la cumpărături cu cei mici. Este evident de ce.
  123. Economisește energie în timp ce gătești. Cum? Pune capacul deasupra recipientului. Astfel mâncarea este gata mai repede, iar aroma este mai intensă.
  124. Nu închiria șezlonguri. Nimic nu se compară cu senzația de a te așeza pe nisip. Folosește un prosop.
  125. Renunță la pasiunea pentru a colecționa. Cel puțin pentru o perioadă. Se dovedesc a fi incredibil de costisitoare, în special dacă vorbim despre obiecte valoroase.
  126. Folosește pungile păstrate de la cumpărături în loc de saci de gunoi.
  127. Uneori, pentru a economisi, este necesar să investești mai întâi. De exemplu, izolează casa. Se consumă cu până la 50% mai puțină energie.
  128. Creează-ți propriile produse de curățenie. Este suficient să cauți tutoriale despre ‘’cum să…’’
  129. Nu închiria mașini când pleci în vacanță. Astfel, te vei bucura de fiecare loc nou pe care-l întâlnești în timp ce te plimbi pe jos.
  130. Verifică stocul de haine înainte de a merge la cumpărături. Poate că nu este nevoie de încă o achiziție și poate descoperi un articol vestimentar ce îți plăcea foarte mult, de care ai uitat.
  131. Alege produse second hand. Vrei să cumperi un aparat foto sau un laptop? Sunt produse costisitoare, dar achiziția unuia second hand te ajută să economisești.
  132. Spală hainele în timpul nopții. Știm că noaptea, costul electricității este mai mic. Dar cum legislația se modifică frecvent, nu mai știm ce să alegem.
  133. Investește într-un set de fitness pentru a renunța la abonamentul la sală. Pe termen mediu spre lung vei economisi sume importante.
  134. Împarte cu colegii costurile deplasării la serviciu. Vei socializa și vei economisi.
  135. Ne place să cumpărăm articole vestimentare, în special, femeilor. Evită impulsul frecvent de a face asta pentru a economisi.
  136. Cumpără electronice și electrocasnice din magazinele online. Vei economisi sume considerabile, iar gama din care poți alege este foarte mare.
  137. Alege același furnizor de energie electrică și gaz. Vei economisi și vei fi scutit de grija achitării facturilor la mai mulți furnizori.
  138. Dacă plănuiești să ai mai mulți copii, cumpără diverse obiecte în culori neutre.
  139. Caută cazare cu bucătărie când pleci în concediu. Știm cu toții cât cheltuim cu mesele la restaurant pe perioada concediului.
  140. Nu opta pentru cazare la cele mai cunoscute hoteluri sau la acelea concentrate în centrul localității de destinație. Vei economisi bani.
  141. Cumpără pachete mari când mergi la cumpărături. Nu degeaba există conceptul ‘’en gros’’ și ‘’en detail’’.
  142. Plantează ierburi aromatice.
  143. Vrei să pleci în străinătate? Rezervă biletele cu mult timp înainte.
  144. Urmărește reducerile de tip ‘10 lei orice produs’.
  145. Folosește același broker de asigurări pentru toate asigurările, perioadă îndelungată. Este posibil chiar să beneficiezi de unele discount-uri deoarece ești client fidel.
  146. Abonează-te la newsletter-ul magazinelor online pentru a știi din timp ofertele și promoțiile pe care le oferă.
  147. Găsește evenimente gratuite. Îți place să participi la tot soiul de prezentări sau seminarii? Identifică-le pe cele gratuite. Există destul de multe. În special pentru promovarea unor produse sau servicii. Și poate te alegi și cu un discount la unele.
  148. Vinde tot ce nu-ți mai trebuie.
  149. Ține cont de sfaturile de mai sus. Măcar de o parte dintre ele și ulterior compară situațiile.
  150. Începe chiar acum să economisești și revino de fiecare dată la acest articol dacă uiți unele sfaturi esențiale.

Sunt trucuri pentru a economisi bani, care poate că nu te vor îmbogăți, dar cu siguranță te vor ajuta să gestionezi mai bine cheltuielile lunare.

Plan de gestionare a banilor și de economisire lunară

Orice moment este binevenit pentru setarea unor obiective și planificarea modului prin care urmărești îndeplinirea acestora.

În fond, obiectivele pe care ți le propui și, mai ales, crearea unui plan care să te ajute să acționezi pentru îndeplinirea acestora, este un câștig din punct de vedere personal, profesional, emoțional.

 Un plan de gestionare a banilor și de economisire lunară respectă următorii pași:

  • Stabilirea obiectivelor realizabile și măsurabile, indiferent despre ce sferă a vieții discutăm: financiară, dezvoltare personală, carieră;
  • Analiza greșelilor pe care le faci din punct de vedere al propriilor finanțe și încercarea de a le evita pe viitor (te împrumuți pentru a achita un împrumut, achiziționarea obiectelor care nu sunt necesare, lipsa unui buget lunar de venituri și cheltuieli);
  • Administrarea corectă a cheltuielilor, ceea ce presupune că trebuie să repartizezi cheltuielile pe criterii de utilitate: 50% din venituri merg spre cheltuielile esențiale, 30% spre uz personal, iar 20% spre economisire. Desigur, aceste procente pot suferi variații, însă încearcă să le respecți.

Cum să-ți gestionezi bugetul astfel încât să poți economisi?

Se întâmplă să rămâi fără bani cu mult timp înainte de salariu? Desigur, nu discutăm de situația în care acesta este cel minim pe economie, dar chiar și așa poți ține cont de următoarele sfaturi:

  1. Orice achiziție trebuie precedată de analiză, verificare și comparare a prețurilor. Ai nevoie de acel produs? Ai analizat utilitatea acestuia? Ai comparat prețurile? Ai verificat ce magazine acordă discount-uri? Nu face rabat de la calitate. Cum te ajută faptul că ai cheltuit o sumă modică pe un anumit produs, dacă va trebui să-l înlocuiești în scurt timp?
  2. Ideea este să analizezi fiecare achiziție, înainte de a o face pentru a evita greșelile și pentru a economisi.
  3. Amână ce vrei să cumperi. Amână o zi, două, o săptămână. Regula te ajută să economisești. De multe ori, impulsul este cel care ne forțează să cumpărăm. Gândește-te la deosebirea dintre nevoie și dorință.
  4. Creează acel fond de urgență despre care vorbeam mai sus.

Așadar, începe prin a stabili câteva obiective pe termen scurt, mediu și lung. Urmărește unde greșești, care sunt cheltuielile pe care le poți amâna și vei știi ce măsuri să adopți pentru a reuși să economisești.

De ce să îți deschizi un fond de urgență pentru economii?

Poate că deja pui în aplicare sfaturile de mai sus pentru a economisi sau poate că te gândești de acum încolo să faci acest lucru.

Înainte de a plănui să economisești, creează un fond de urgență. De ce?

Fondul de urgență este acea sumă pe care o pui deoparte pentru a te folosi de ea cel puțin o perioadă, în cazul lucrurilor imprevizibile care ni se întâmplă în viață. Îmbolnăvire, pierderea locului de muncă. Este acea sumă care ne pune la adăpost pentru câteva luni până ne revenim.

De ce este atât de important un fond de urgență?

Pentru că viața te poartă pe trasee netede, dar și cu obstacole pe anumite porțiuni. Este firesc să se întâmple asta. Știm că ne confruntăm cu probleme la un moment dat, dar nu știm când. De aceea este atât de util un fond de urgență.

Cum realizezi acest fond de urgență?

Economisind. Dar asigură-te de faptul că poți economisi astfel încât să nu te atingi de suma aceasta, decât în situații critice de viață. În final este un fond de URGENȚĂ!

Un fond de urgență este cea mai bună decizie pe care o poți lua. Este atât de util în momentele critice ale vieții.

Beneficiile economisirii banilor

Poate că unele persoane se întreabă de ce trebuie să economisească, dacă nu le lipsește nimic și își pot achita orice cheltuială, esențială sau nu.

Iată câteva motive importante pentru care este important să economisim:

  • Stabilirea unui obiectiv de achiziție. Poate vrei să investești într-o locuință, dacă nu o deții deja. Și atunci, o sumă economisită pe care o vei avea la plata în avans a unui procent din valoarea totală, va fi mană cerească.
  • Planificarea unei excursii. Viața nu este doar muncă. Este mai mult de atât, iar câteva zile într-un loc deosebit vor fi alegerea perfectă pentru tine.
  • Pentru siguranță. Gândul că ai acces la o anumită sumă, îți oferă siguranță în caz de urgență.
  • Pentru a fi un model pentru copii. Copiii fac ce fac părinții. Desigur, există și excepții, dar oferindu-i un astfel de model, copilul va fi responsabil la vârsta adultă, și nu doar din punct de vedere financiar.
  • Bani pentru facultate. Indiferent că este pentru tine sau copiii tăi, suma economisită în acest scop vor fi o binecuvântare.
  • În cazul pierderii locului de muncă. Strânge bani zilnic. O sumă mică. În timp, va deveni mare.
  • Pentru pensionare. Indiferent că evenimentul va avea loc în viitorul apropiat sau nu foarte, investește o sumă lunară pentru perioada în care vei avea nevoie. Știm cu toții ce valori au pensiile în România. De asemenea știm și costul vieții.

Nu ar trebui să ignori economisirea, chiar dacă beneficiezi acum de stabilitate financiară. Chiar dacă te afli pe o treaptă superioară din punct de vedere al bunăstării, nu uita: viața se poate schimba într-o secundă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *