Cum îți gestionezi portofoliul în perioade de volatilitate înaltă?

Suntem într-o perioadă în care asistăm la o instabilitate a economiei globale, din cauza mai multor factori care anunță o recesiune. Războiul comercial dintre Statele Unite și China, Brexit-ul și alte fenomene au adus volatilitate, o stare de incertitudine și neliniște pe burse. Mai mult, încetinirea creşterii economice şi incertitudinile fiscale introduse de guvern prin OUG 114 adaugă volatilitate și pe piețele de acțiuni din România.

Cum putem să ne asigurăm că investim înțelept atunci când volatilitatea este mare?

Un portofoliu echilibrat este o tactică eficientă pentru orice investitor, chiar și în vremuri de criză.

În primul rând, este important să fim selectivi cu investițiile și să păstrăm un echilibru între risc și profit în portofoliu, analizând gradul de volatilitate a activului respectiv. Mai apoi, identificăm care este cea mai bună strategie pentru a obține câștiguri în perioade de agitație pe bursă.

Ce este volatilitatea pieței financiare?

Cum determinăm volatilitatea?

Metoda de bază a determinării volatilității este deviația standard. Aceasta reflectă valoarea de deviație a prețului unui activ de la media de preț pentru o perioadă de timp. 

Pentru început, se calculează o valoare medie pentru o perioadă de timp, după care se calculează diferența de preț între valoarea medie și prețul de închidere din fiecare zi. Valorile obținute sunt ridicate la pătrat, adunate iar din valoarea astfel obținută se calculează media aritmetică. Pentru a obține valoarea finală se extrage rădăcina pătrată din media obținută. În analiza tehnică, se folosește indicatorul Bollinger Bands care măsoară volatilitatea în timp. 

Cum putem obține profit în perioadă de volatilitate mare?

De obicei, volatilitatea mare creează panică pe bursă. Noi îți recomandăm să fii prudent în momentele de incertitudine, să nu te lași influențat de emoții și să setezi un target de profit doar acolo unde este cazul. 

Păstrează un echilibru în portofoliul de investiții. Nu-ți investi toți banii într-un singur activ, ci tranzacționează pe principiul multi-asset pentru a-ți distribui inteligent investițiile și a gestiona bine riscurile.

Un activ care continuă să strălucească și în vremuri incerte, este aurul. Este un instrument strategic mai ales pentru cei care urmăresc cotațiile USD-ului pentru a administra riscurile legate de deficitele bugetare din SUA. Anul trecut, de exemplu, aurul a înregistrat cele mai bune perioade de evoluție, cerea lui fiind în creștere din cauza situației economice globale. 

Pe piața din România, investitorii preferă să investească în acțiunile companiilor în care statul este acționar majoritar pentru că acestea distribuie an de an dividende mari și denotă stabilitate chiar și în vremuri incerte.

În concluzie, atunci când există volatilitate înaltă pe piață, este cazul să-ți protejezi investițiile fiind conștient de faptul că oportunitățile apar pentru cei care investesc inteligent.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 5

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate