Cum să nu ajungi restanțier la credite

Printre problemele generate de criza economică se numără şi creşterea numărului persoanelor care nu mai pot achita ratele la credite. Potrivit informaţiilor publicate de BNR, numărul românilor cu probleme în ceea ce priveşte plata creditelor oferite de către băncile din România a crescut în ultimele două luni, ajungând la 548.092. 

În țara noastră, cele mai multe restanțe se înregistrează în cazul creditelor de nevoi personale fără garanţii. Din cele 41 de judeţe ale României, cel mai mare procent de credite restante din totalul celor acordate de bănci se găseşte în judeţul Caraş-Severin. 

Ce face banca din momentul în care un debitor nu îşi mai plăteşte ratele? Începe să ia măsuri în ceea ce priveşte recuperarea debitului: invită clientul la sediu pentru a-i oferi posibilitatea unei eşalonări; în cazul în care clientul nu cooperează, banca îl bombardează cu telefoane şi preîntâmpinări de perfectare a dosarului pentru judecată; îl execută în final şi vinde creditul neperformant unei companii de recuperare debite care îşi are propriile metode şi politici de recuperare.

Pentru a nu ajunge în rândul restanţierilor, este suficient să respecţi următoarele reguli: 

 • Nu te arunca la prima ofertă bancară de credit, pentru că aceasta poate ascunde de fapt costuri şi comisioane suplimentare. Ai răbdare, analizează, calculează şi alege în final cel mai avantajos produs. 
 • Asigură-te că ai citit cu atenţie contractul de credit care prevede toate comisioanele de acordare şi administrare a creditului, cât şi dobânda şi penalităţile în caz de întârziere la plată.
 • Renunţă la ideea că o rată mică la un telefon, la o tabletă sau un calculator nu îţi va afecta bugetul. Toate acestea adunându-se, te împovărează şi te pot pune în dificultate la un moment dat, crescându-ţi şansele de a deveni restanţier.
 • Ţine o evidenţă strictă a cheltuielilor lunare conform unui plan. Poți folosi și aplicații special concepute ca să te ajute în acest sens.
 • Fii conștient de faptul că un credit reprezintă un angajament pe o anumită perioadă de timp și trebuie să respecți graficul de achitare lunară, pentru a evita penalitățile. Ia în calcul și rambursarea anticipată a creditului pentru a scăpa mai rapid de grija datoriilor și pentru a economisi bani.

Utilizând banii cu înţelepciune și punându-i să lucreze pentru tine, ei pot deveni cheia care îți deschide uşa unui viitor mai prosper.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate