Rambursarea anticipată a creditului – o soluție de economisire

Atunci când contractezi o bancă în vederea accesării unui credit, ești pus în situația de a alege perioada de rambursare care, în funcție de natura creditului, poate varia de la 5 la 30 de ani. 

Mulți se sperie de comisioanele greu de dus și de corvoada plăților lunare, de aceea rambursarea anticipată devine dorința oricărui posesor de credit, mai ales în vremuri de criză. Mai mult, rambursarea anticipată ar putea fi o soluţie eficientă de economisire.

De ce?

Ca debitor, trebuie să știi că poţi solicita oricând modificarea perioadei de rambursare, dacă tu crezi că acest lucru te va ajuta să economisești bani. De exemplu, dacă vrei să achiți anticipat un credit cu dobândă fixă, vei plăti un comision de 0.5% din suma rambursată în avans, dacă perioada rămasă până la expirarea contractului este mai mică de un an şi de 1% în celelalte situaţii. Creditele cu dobândă variabilă se rambursează fără taxe sau costuri suplimentare.

Tot ce trebuie să faci, este să completezi un formular/cerere la bancă prin care soliciți rambursarea anticipată a creditului. Poți face acest lucru oricând, pe toată perioada de creditare, iar acest lucru este recomandat mai ales atunci când constați o creștere a veniturilor lunare. 

Marele avantaj al rambursării totale sau, cel puțin, parțiale a creditului constă în faptul că vei scăpa de plata ratelor lunare și de toate celelalte costuri aferente. Atunci când vrei, de exemplu, să rambursezi parțial un credit ipotecar, banca va fi obligată să recalculeze costul total al creditului, ceea ce va duce la o reducere a dobânzii şi a comisioanelor. Cu alte cuvinte, suma rambursată anticipat va fi dedusă din împrumutul total, astfel nu vei mai plăti dobânda şi comisioanele aferente.

În cazul rambursării parţiale a creditului, vei avea două variante: 

  • poți opta ca perioada creditului să rămână aceeași, iar în acest caz s-ar putea să achiți o sumă din soldul creditului, iar rata va deveni şi ea proporţional mai mică;  
  • poți opta pentru micșorarea perioadei de creditare, menţinându-se aceeaşi rată lunară, dar cu un sold mai mic. 
Rambursarea anticipată a creditului pare a fi o soluție neobișnuită, dar cât se poate de viabilă în cazul în care vrei să economisești pe termen lung la achitarea creditului. Mărindu-ți veniturile lunare, vei putea achita mai mult la bancă pentru a ieși în câștig. Ești de acord?

Citește și: Creditul: prieten sau dușman? Care sunt riscurile contractării unui credit în valută?


Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!