Cum să cumperi acțiuni? Ghid complet

Procesul de cumpărare de acțiuni care să fie introduse într-un portofoliu personal de investiții necesită atenție și o minimă pregătire. Totuși, dacă se urmează o serie de pași, se construiește o strategie și se învață cele mai importante aspecte despre bursa de valori, se pot obține multe beneficii. Începând de la aprofundarea unor informații despre ce sunt acțiunile și până la înțelegerea mecanismului investițional în cumpărarea de acțiuni , inclusiv care sunt cele mai importante tipuri de acțiuni în care să investești, sunt vitale pentru a putea porni pe acest drum. Investiția prin cumpărare acțiuni este destul de riguroasă, motiv pentru care este bine ca întotdeauna să începi cu noțiuni de bază și apoi să te concentrezi asupra modului în care acestea se pot cumpăra. Urmărind aceste câteva rânduri vei avea cel puțin câteva noțiuni elementare care să te ajute să înțelegi mai bine ce înseamnă activitatea de cumpărare de acțiuni. 
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Ce sunt actiunile?


Sursa foto: Pexels 


Procesul de cumpărare de acțiuni care să fie introduse într-un portofoliu personal de investiții necesită atenție și o minimă pregătire. 



Totuși, dacă se urmează o serie de pași, se construiește o strategie și se învață cele mai importante aspecte despre bursa de valori, se pot obține multe beneficii. 



Începând de la aprofundarea unor informații despre ce sunt acțiunile și până la înțelegerea mecanismului investițional în cumpărarea de acțiuni , inclusiv care sunt cele mai importante tipuri de acțiuni în care să investești, sunt vitale pentru a putea porni pe acest drum. 



Investiția prin cumpărare acțiuni este destul de riguroasă, motiv pentru care este bine ca întotdeauna să începi cu noțiuni de bază și apoi să te concentrezi asupra modului în care acestea se pot cumpăra. 



Urmărind aceste câteva rânduri vei avea cel puțin câteva noțiuni elementare care să te ajute să înțelegi mai bine ce înseamnă activitatea de cumpărare de acțiuni. 



Ce înseamnă să cumperi acțuni? Care sunt beneficiile?


Sursa foto: Pixabay


Înainte de a vorbi despre ce sunt acțiunile trebuie să înțelegem ce înseamnă termenul de societate pe acțiuni (S.A). 



Societățile pe acțiuni (S.A. sau SA) sunt o formă reglementată de organizare antreprenorială cu o largă răspândire în lume.  O societate pe acțiuni definește o companie care are capitalul împărțit în acțiuni. O acțiune reprezintă un titlu care atestă dreptul asupra unei părți din capitalul social al companiei. 



Deținătorul unui anumit număr de acțiuni dintr-o companie are dreptul la dividendele acordate din profitul acesteia, are dreptul sa participe la Adunarea Generală a Acționarilor și are dreptul la o cotă parte din sumele rezultate în urma unei eventuale lichidări ale firmei, proporțional cu numărul de acțiuni deținute. Acționari răspund pentru eventualele pierderi în limita acțiunilor pe care le dețin.



O parte din acțiunile unor companii sunt tranzacționate pe piața de capital reglementată prin burse de valori, acestea fiind numite libere sau free float. Exista numeroase companii care nu sunt listate pe bursă, cumpărarea de acțiuni fiind posibilă prin tranzacții în mediul privat. 



Din punct de vedere al pieței de capital, tranzacționarea acțiunilor oferă posibilitatea investitorilor de a obține profituri, iar companiilor avantajul de a beneficia de o sursă de finanțare pentru dezvoltare. 



Învață strategii tranzacționale pe termen scurt pentru a obține profit.



Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra acțiuni?


Sursa foto: Pixabay 


Achiziția de părți din companii este ceea ce inseamnă să cumperi acțiuni.


Ai visat vreodată să te lansezi în lumea investițiilor, dar te-ai simțit copleșit de necunoscut? Este posibil să îți lipsească un element esențial: informația corectă. Participă la cursul GRATUIT!


Acțiunile pot să fie o parte valoroasă a unui portofoliu de investiții. În special diversificarea acestui portofoliu prin deținerea unor acțiuni la mai multe societăți poate să te ajute să îți construiești economii, să îți protejezi banii de inflație și impozite și totodată, să maximizezi veniturile din investițiile tale. 



Este important de cunoscut faptul că există anumite riscuri atunci când investești la bursă iar ca orice altă investiție este important să cunoști relația dintre risc și randament dar și propria toleranță la risc. Mai exact, ce înseamnă să cumperi acțiuni vine la pachet cu o serie de avantaje care te vor putea ajuta să ai un control mai optim asupra resurselor financiare personale. 



În momentul în care investești în acțiuni, există trei mari beneficii pe care este important să le ai în vedere:


  • Să construiești 

Din punct de vedere istoric, acțiunile au un randament mai bun pe termen lung în comparație cu profiturile din numerar sau din investiții cu venit fix, așa cum sunt obligațiunile. Totuși, este bine de reținut că prețurile acțiunilor pot să crească sau să scadă în timp. Investitorii în acțiuni trebuie să ia în considerare o perspectivă pe termen lung deoarece aceste fluctuații ale pieței tind să se atenueze pe perioade mai lungi de timp. 


  • Să protejezi 

Impozitele și inflația pot să îți afecteze averea. Atunci când se investește în acțiuni, un investitor poate obține un tratament fiscal mai bun pe termen lung. Acest lucru poate să încetinească sau să prevină efectele negative ale impozitelor și inflației asupra averii tale. 


  • Să maximizezi 

Unele companii plătesc acționarilor dividende. Aceste plăți îți pot oferi venituri regulate din investiții și să îmbunătățească rentabilitatea deoarece tratamentul fiscal este mai favorabil în acest moment în România și vei putea să îți protejezi mai eficient averea. 



Cum să cumperi acțiuni pas cu pas?


Sursa foto: Pixabay 


În momentul în care ai decis să investești în acțiuni este important să îți faci temele foarte bine deoarece este vorba despre banii câștigați prin munca ta și economisiți pentru un astfel de scop. 



Ar trebui să ai în vedere investițiile pe termen lung care pot să atenueze mai ușor efectele inflației și ai alți factori care ar putea avea o serie de efecte negative asupra averii personale. Vrei să afli cum? ÎNSCRIE-TE LA CURS!



Dar înainte de a acorda încredere deplină unei companii, este necesar să se efectueze o cercetare amănunțită, să se analizeze elementele fundamentale ale acțiunilor și să verifici dacă acestea se potrivesc în portofoliul tău.



Nu le cumperi doar pur și simplu ci devii acționar, ceea ce înseamnă să cumperi acțiuni al acelei companii așadar, în calitate de investitor este important să cunoști toate informațiile esențiale din companie înainte să îți investești banii. 



Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoști înainte de a investi: 


  1. Perioada de timp - care poate să fie pe termen scurt, mediu și lung în funcție de obiectivele tale financiare. 
  2. Strategia de investiție - pe care este bine să le studiezi și să o alegi pe aceea care se potrivește cel mai bine stilului tău investițional. 
  3. Verifică fundamentele înainte de a investi în acțiuni - așa cum este raportul preț - venituri, raportul datorie / capitaluri proprii, raportul preț / valoare și alte astfel de rapoarte care pot face diferența în portofoliul tău. 
  4. Performanța acțiunilor în raport cu celelalte care sunt listate pe bursă 
  5. Modelul acționariatului 
  6. Deținerea de acțiuni de către fonduri mutuale 
  7. Mărimea companiei
  8. Istoricul dividendelor 
  9. Creșterea veniturilor
  10. Cota de piață și cât de puternic este brandul
  11. Volatilitatea 


Și numai după ce vei cunoaște răspunsurile la aceste informații vei putea spune într-adevăr că poți lua o decizie optimă de a adăuga în portofoliul personal acțiunile unei companii noi. 



Cum câștigi bani prin cumpărarea acțiunilor



Motivația principală, atunci când vine vorba despre ce înseamnă să cumperi acțiuni este aceea a câștigului financiar. Există două modalități prin care se poate câștiga din acțiuni și anume ca urmare a creșterii prețului acțiunilor deținute și din încasarea de dividende. 



Dacă se obține un câștig ca urmare a creșterii prețului, acest lucru mai este cunoscut și sub numele de ,,câștig de capital”. Acesta este profitul după ce vinzi o acțiune la un preț mai mare decât ai cumpărat-o. De asemenea, prețul poate să și scadă, însă, dacă nu vei vinde acțiunile atunci nu rezultă nici o pierdere. 



De-a lungul timpului, prețul acțiunilor poate să crească și să scadă și ai mereu la dispoziție opțiunea de a păstra acțiunile în portofoliu până în momentul în care ajung la prețul dorit de tine, aceasta e posibil doar în cazul în care firma nu falimentează, ce ar reprezenta o altă față a ceea ce înseamnă să cumperi acțiuni



Este important să investești cu grijă și doar acei bani de care nu vei avea nevoie pentru mult timp. 



A doua sursă de câștig este dividendul, mai exact, o parte din profitul companiei. La Bursa de Valori București numeroase companii plătesc dividende în fiecare an dacă obțin profit și decid să nu îl reinvestească. 



De exemplu, dacă deții 1000 de acțiuni într-o companie care distribuie un dividend de 1 leu pe acțiune, în contul tău de tranzacționare vor intra 1000 lei, sumă aferentă deținerii de acțiuni la compania respectivă. 



Dividendul poate fi distribuit și sub formă de acțiuni suplimentare în loc de numerar. 




Evoluția prețului unei acțiuni



O acțiune valorează atât cât este dispus să plătească cineva pentru acesta. Vânzătorii și cumpărătorii sunt cei care determină prețul acțiunilor. Întocmai ca și în cazul produselor și serviciilor, prețul acțiunilor este influențat de cerere și ofertă. 



Cererea acțiunilor este determinată de cei care vor să cumpere acțiuni de la investitorii care le dețin deja. De cealaltă parte există oferta care este reprezentată de deținătorii de acțiuni care sunt dispuși să le vândă la un anumit preț. 



Evident, cu cât interesul pentru o acțiune este mai mare cu atât crește și cererea, aspect care duce la creșterea prețului în condițiile în care oferta întotdeauna va fi limitată de numărul de acțiuni emise și numărul celor care se află deja în circulație. 



Prețul acțiunilor este influențat și de factorii economici precum creșterea veniturilor sau vânzărilor companiei, lansarea de noi produse, schimbările de conducere sau de legislație, aspecte care pot influența prin intermediul deciziilor companiei. 



Toți investitorii trebuie să fie ținuți la curent cu schimbările care se întâmplă pe piețe, tocmai de aceea vei putea găsi informații despre evoluția societăților în presa financiară, pe siteuri dedicate și prin consultarea rapoartelor de analiză furnizate de casele de brokeraj. 




Sunt acțiunile impozitate?



Ca investitor ai obligația să plătești taxe și impozite pentru veniturile obținute din diverse tipuri de investiții pe care le faci. Astfel, pentru a nu te certa cu legea, este important să cunoști care sunt tipurile de impozite pe care trebuie să le plătești. 



Impozitul pe dividende 


Acesta este unul dintre tipurile de impozite pe care ar trebui să le plătești în calitate de investitor dacă obții sume de bani din acest tip de emisiuni ale companiilor în care investești. 


Dividentele pot să fie considerate o metodă prin care companiile pot să recompenseze acționarii pentru banii investiți în companie. Dividendele sunt asociate acțiunilor dar și fondurilor mutuale. Valoarea impozitului pe dividende depinde de locul în care compania care distribuie dividende are sediul principal (în țară sau în străinătate). 


Dividendele plătite de companii din România sunt impozitate din 2023 cu o cotă de 8% care se reține la sursă. Acest lucru înseamnă că firma care distribuie dividendul are obligația de a-l reține și de a-l vira statului în numele tău. 


Atunci când vine vorba despre impozitarea dividendelor din străinătate, lucrurile devin mai complicate deoarece depinde de fiecare stat în parte cum își stabilește cotele de impozitare și de convențiile bilaterale pentru evitarea dublei impuneri pe care România le are cu alte state.




Impozit pe câștigurile obținute la Bursă 


În această categorie intră veniturile obținute din aprecierea valorii instrumentelor financiare cum sunt acțiunile sau unitățile de fond ale Fondurilor Mutuale și câștigarea din tranzacții cu instrumente de tip CFD. 



Impoziturile pe câștigurile obținute la bursă (provenite din transferuri titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate) sunt de 3% din valoarea câștigului dacă au fost deținute mai puțin de 365 zile sau de 1% dacă au fost deținute pentru o perioadă mai mare.



Un lucru foarte important de menționat este faptul că acest impozit se reține numai în momentul în care vinzi instrumentele financiare și banii intră în contul deschis la un broker cu sediul în Romnânia. 


Pentru căștigurile dobândite prin brokeri nerezidenți, impozitul este de 10% dar numai pe căștigul general, deci se ține cont și de pierderi.


Din 2023 nu mai este luată în considerație declararea pierderilor care se puteau scădea din totalul câștigurilor în Romania. 


Veniturile provenite din activități bursiere a căror impozite se reține la sursă, se adaugă la veniturile obținute din activități cum ar fi drepturile de autor, activități independente, închirieri, activități agricole, silvice, piscicole, criptomonede, etc, (nu cele din salarii), dacă împreună cu acestea, însumate, depășesc 6 salarii minime brute pe țară. Atunci se vor considera ca bază pentru plata CASS.


ANAF anunță care este termenul limită pentru depunerea Declarației Unice precum și termenul de plată pentru impozit. 



Poți să-ți vinzi acțiunile cumpărate?




Vânzarea acțiunilor care sunt deținute în portofoliul investițional propriu este modalitatea prin care se poate marca profitul obținut în urma creșterii prețului acestora pe bursă. 
Vânzarea acțiunilor este un proces care necesită achiziționarea acestora în prealabil, care se face prin intermediul pieței bursiere secundare în care diverși deținători, alții decât compania emitentă schimbă între ei pachete de acțiuni. 


Pentru vânzarea acțiunilor este necesar ca vânzătorul să își deschidă un cont de tranzacționare la una dintre Societățile de Servicii de Investiții Financiare (SSIF) autorizate de Asociația de Supraveghere Financiară (ASF). 


Vânzătorul nu poate să vândă direct pe bursă acțiunile pe care le deține, de aceea trebuie să apeleze la serviciile acestor societăți de intermediere pentru a le plasa pe piață.



Mai jos prezentăm ca exemplu un extras al primelor 12 (din 763) societăți din Secțiunea 1 al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) pentru cei care intermediază tranzacțiile bursiere, denumite  EPSAI (Entitati care presteaza servicii si activitati de investitii) in Romania:




sursa: ASFR



Cum poti cumpara actiuni?



Sursa foto: Pixabay


Procesul referitor la întrebarea  ”cum cumpăr acțiuni”  este unul pentru care trebuie pregătire și o bază de cunoștințe minime. 



Pentru a putea avea acces la bursă, un potențial investitor trebuie să aibă deschis un cont de brokeraj. 



Dacă în trecut era nevoie să colaborezi în mod fizic cu un agent de bursă pentru a cumpăra și vinde titluri, astăzi, lucrurile sunt mult mai simple de atât. Industria s-a schimbat foarte mult iar firmele de brokeraj de top au dezvoltat platforme de tranzacționare și aplicații care să faciliteze întreg procesul.



Cu toate acestea, aspectul de cum să cumperi acțiuni care nu s-a schimbat este alegerea unui broker bun care nu trebuie doar să știe să opereze corect și rapid ci și să ofere educație clienților în procesul de cumpărare acțiuni.



După ce a fost creat un cont pe o platformă de tranzacționare de la o casă de brokeraj (în cazul în care nu dorești să te prezinți personal la sediul brokerului), vei putea plasa tranzacții și să îți monitorizezi pozițiile. Este recomandat ca mai intâi de toate să te familiarizezi foarte bine cu platforma de tranzacționare.



Tocmai de aceea, pe anumite platforme vei putea să testezi funcționalitățile despre cum să cumperi acțiuni cu ajutorul unui cont demonstrativ care oferă avantajul de a te acomoda și de a vedea mai exact cum se desfășoară întreg procesul de tranzacționare.



Datorită avansului tehnologiei este posibil ca platformele să fie create astfel încât să fie cât mai intuitive, așadar nu este deloc complicat să știi cum să cumperi actiuni. 


Astfel, procesul de cum cumpar actiuni se reduce la câțiva pași esențiali: 


  • identificarea unei platforme de încredere 
  • colaborarea cu o casă de brokeraj profesionistă (care poate pune la dispoziție platforma de tranzacționare)
  • acumularea unor cunoștințe de bază 
  • testarea platformelor de tranzacționare 
  • plasarea corectă a investițiilor în companiile atent studiate 



Cum cumpăr acțiuni la Bursa de Valori București




O tranzacție pe Bursa de Valori București are loc între un cumpărător și un vânzător prin intermediul sistemului electronic al bursei. 



Pentru a tranzacționa fiecare investitor arenevoie de un cont deschis la un intermediar. Intermediarii pot fi societăți de servicii de investiții financiare sau instituții de credit autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 



Principalul serviciu de oferit de aceste instituții este acela de a intermedia tranzacțiile de vânzare și de cumpărare acțiuni la bursă, care sunt brokeri și sunt autorizați la rândul lor de Autoritatea de Supraveghere financiară (ASF). 



Investitorii pot beneficia de servicii de consultanță privind stabilirea strategiei de investiții, de analize și prognoze cu privire la piețele și instrumentele financiare și acces la sistemele de tranzacționare prin internet (platforme online de tranzacționare). 



Pentru a investi la BVB, este nevoie să îți deschizi un cont de tranzacționare la unul dintre brokerii autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori București. 



Poți alege un broker din lista de mai jos, apoi îți deschizi un cont de tranacționare și poți cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București.



Lista de brokeri care operază acțiuni BVB, dintre care la cei marcați cu * poți tranzacționa on-line:



sursa: bvb.ro 



Află dintr-un curs investitii pe bvb București tot ce ai de facut, pas cu pas în tranzacționarea la BVB.



Cum să cumperi acțiuni online?



Acțiunile pot să fie cumpărate prin intermediul platformelor de tranzacționare online. 



Acestea sunt preferate de majoritatea investitorilor deoarece oferă avantajul de a avea controlul asupra propriului portofoliu indiferent de locul în care te afli sau de ora la care dorești să consulți evoluția acțiunilor tale. 



Pentru a putea utiliza aceste platforme de tranzacționare în cele mai optime condiții și să înțelegi pe deplin mecanismul de funcționare al acesteia, se pune la dispoziția utilizatorului conturi demonstrative prin care se pot testa funcționalitățile și mai ales să experimentezi cu sume fictive ce se întâmplă cu evoluția unor acțiuni în care te gândești să investești la final economiile tale reale. 



Așadar, pentru a putea să cumperi acțiuni online este nevoie să parcurgi o serie de pași precum: 



  • deschiderea unui cont pe platforma respectivă - proces care nu durează foarte mult și se realizează destul de rapid
  • depozitezi banii pe care dorești să îi investești 
  • alegi acțiunile pe care dorești să le cumperi 
  • cumperi acțiunile 


Unele platforme solicită să investești inițial o anumită sumă minimă în timp ce altele lasă libertate deplină investitorului de a începe cu orice sumă de bani, chiar și una foarte mică. 



De asemenea, este important să te interesezi despre toate plusurile și minusurile pe care le presupun aceste platforme de tranzacționare și să o alegi pe cea care ți se potrivește. 



Aceste platforme oferă avantajul ca în momentul în care dorești să cumperi sau să vinzi acțiunile, aceste operațiuni se fac foarte simplu doar prin câteva click-uri. 



Cum cumpăr acțiuni pe persoană fizică



Da, persoanele fizice care doresc să își investească economiile pe termen lung pot avea în vedere tranzacționarea pe piața bursieră. 



Totuși, trebuie ținut cont de faptul că procesul de cumpărare acțiuni persoană fizică vin la pachet cu anumite riscuri și mai ales dacă ești începător, atunci este nevoie un curs primii pasi pe bursă și asimilarea unor cunoștințe de bază peste care să construiești experiența necesară pentru a putea deveni un trader de succes. 



Este important să se analizeze piața cu atenție și așa cum am prezenta de-a lungul acestui ghid, educația este cheia pentru a putea dobândi succesul. 



Chiar dacă vei colabora cu un broker, ceea ce este recomandat la început, tot este necesar să fii înzestrat cu niște cunoștințe pentru a putea face propriile evaluări și să înțelegi motivele pentru care portofoliul tău de acțiuni crește sau din contră, stagnează și nu par să fie perspective. 



Cum să cumperi acțiuni când alegi un broker din România?



Suntem siguri că dacă ai ajuns în acest punct al prezentului ghid te întrebi care este cel mai bun broker și unde ai putea să îl găsești. 



Este normal să îți dorești să colaborezi cu un broker care oferă cele mai bune prețuri pe piața de profil și are un portofoliu cât mai divers servicii dar și să aibă o aplicație intuitivă și ușor de folosit, astfel încât să ai și tu un control cât mai bun asupra propriului portofoliu. 



Este important să colaborezi cu un broker care poate să îți ofere posibilitatea de a nu pierde din suma pe care dorești să o investești în acțiuni și costurile brokerului să fie cât mai transparente pentru serviciile prestate, astfel încât să te asiguri că nu pierzi un procent semnificativ din investiții pe taxe și comisioane ascunse. 



Așadar, pentru a putea face o alegere cât mai bună în ceea ce privește brokerul cu care merită să colaborezi trebuie să ții cont de câteva lucruri importante: 



  • Descoperă ce așteptări ai - înainte de a alege brokerul cu care să colaborezi gândește-te la ce tip de investitor ești și ce așteptări ai în ceea ce privește serviciile oferite de broker. Fii sincer cu tine și cu nivelul la care te afli în momentul în care începi această călătorie pentru a putea opta pentru o platformă potrivită nivelului tău de experiență. 
  • Stabilește care sunt așteptările tale de la platformele respective ale brokerilor - de asemenea, este important să îți setezi așteptările în mod realist în ceea ce privește platforma de tranzacționare aleasă. Unele platforme oferă conturi demo, un aspect care te va ajuta să testezi platformele și să alegi în funcție de ceea ce ți se potrivește cel mai bine. 
  • Determină care sunt taxele și comisioanele - un broker serios îți va prezenta toate taxele și comisioanele pe care le percepe pentru efectuarea tranzacțiilor. Degeaba reușești să ai câștiguri substanțiale din acțiuni dacă o mare parte din această sumă este canalizată către taxele și comisioanele percepute de brokeri. 
  • Stabilește criterii importante cu ajutorul cărora să restrângi lista - este un pas care nu ar trebui să fie omis iar pentru a putea restrânge lista este necesar să te axezi pe o serie de informații importante așa cum ar fi reglementările, siguranța fondurilor și protecție anti fraudă, opiniile altor clienți, protecția datelor GDPR. Astfel, vei putea restrânge lista și să te decizi asupra unui broker profesionist și care oferă servicii de calitate și transparente. 
  • Testează efectiv platformele - fără să testezi nu vei putea să știi dacă ți se potrivește un anumit tip de platformă. Degeaba vei pune pe hârtie toate avantajele minunate pe care ți le oferă platforma dacă nu știi cum să o utilizezi va fi foarte dificil să te descurci. 



Cel mai important este să simți confortabil atunci când utilizezi platforma unui broker și să îți ofere instrumentele necesare pentru ca să gestionezi cât mai bine portofoliul de acțiuni având în vedere că vei dori să îl gestionezi conform strategiei tale de investiții.



Care sunt cele mai bune actiuni de cumparat?


Sursa foto: Pixabay


O strategie eficientă de cumpărare acțiuni este aceea de a încerca să identifici companiile din industriile care înregistrează o creștere mare și care sunt poziționate astfel încât să beneficieze de pe urmele tendințelor pe termen lung. 



Concentrându-te asupra industriilor în creștere și pe identificarea companiilor care sunt lideri în industriile în care activează. Este foarte posibil să reușești să îți construiești un portofoliu cu acțiuni care au un potențial semnificativ de creștere. 



Astfel, pentru a putea beneficia pe termen lung de un portofoliu investițional foarte bine pus la punct, este necesar să te documentezi foarte bine legat de companiile în care poți investi acum și să obții pe termen lung profit. 



Desigur, propunerile din randurile următoare nu sunt singurele în care poți investi la ora actuală dar reprezintă un punct de pornire foarte bun pentru a-ți construi portofoliul de acțiuni profitabile pe termen lung. 



Cumpărare acțiuni la Hidroelectrica (H2O)



Listarea Hidroelectrica la bursă a fost unul dintre cele mai așteptate momente, în definitiv este vorba despre cel mai mare producător de energie electrică a României și cea mai profitabilă companie de stat românească. 



În luna iulie 2023 lansarea Hidroelectrica pe piața deschisă sub codul H2O a fost un eveniment major al pietei de capital și un succes al bursei. Pretul acțiunii a fost de 110 lei, variațiile urmând un trend crescător, în octombrie 2023 fiind în jurul a 120 lei.


Evoluția prețului Hidroelectrica de la IPO (lansare) pe BVB




Cumpărare acțiuni Transelectrica (TEL)




Acțiunile Transelectrica sunt potrivite pentru investitorii mici și pentru începători. Societatea este o afacere sigură, transportă electricitatea în toată țara și are venituri aproape garantate de tarifele aprobate de autorități. 



Cumpărare acțiuni Tesla



Tesla este o companie care a fost fondată în anul 2003 de către un grup de ingineri, la scurt timp după ce General Motors a oprit producția primului său vehicul electric. Compania construieșțe vehicule pe bază de energie electrică și produce baterii de stocare a energiei la domiciliu până la rețea și produse solare.



Excentricul director executiv al Tesla, Elon Musk s-a alăturat companiei investind 6,3 miliarde de dolari în acțiuni Tesla în timpul unei runde de investiții din seria A iar în cele din urmă a ieșit pe bursă în iunie 2010 și a acumulat 226 de milioane de dolari în procesul de Ofertă Publică Inițială (IPO) atunci când a oferit 13,3 milioane de acțiuni la prețul de $17 per acțiune. 


Evoluția prețului acțiunilor Tesla în ultimul an.

Mulți oameni au mari speranțe în ceea ce privește tehnologia inovatoare și este clar că investitorii Tesla privesc dincolo de viitorul apropiat și unii chiar văd o puternică asemănare cu Apple. Indiferent dacă este sau nu o iluzie există, cu siguranță câțiva factori cheie pe care îi oferă acestei companii avantajul competitiv. 



Ținând cont de avansul incredibil al acestei companii, merită să iei în considerare procesul de cumpărare acțiuni Tesla. 



Cumpărare acțiuni Petrom



O altă companie care atrage atenția în ceea ce privește achiziția de acțiuni este Petrom. 



Dar investitorii trebuie să țină cont de faptul că evoluția acțiunilor este strâns legată de piața de petrol ceea ce înseamnă că trebuie să ții cont de evoluția petrolului și de factorii economici care ar putea să influențeze prețul acțiunilor. 



Dacă te gândești să iei în calcul să cumperi acțiuni Petrom atunci este important să te pui la curent cu știrile, să urmărești graficele de evoluție și să te pregătești în consecință pentru cumpărare acțiuni Petrom, astfel încât să devină o adiție bună la portofoliul tău investițional. 



Evoluția acțiunilor Petrom în ultimul an




Cumpăre acțiuni la Uipath


Sursa foto: Pixabay 


Înainte să investești în acțiuni Uipath este foarte important să te documentezi temeinic. Acest lucru înseamnă să analizezi foarte bine resursele care fac parte din trecutul companiei dar și la planurile de viitor pe care le are. În special monitorizarea prețului unei acțiuni este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere în calitate de investitor și nu uita că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare.


Pe piață există numeroase resurse care să te ajute să iei o decizie de cumpărare acțiuni Uipath. Online, există numeroase platforme unde se tranzacționează acțiuni Uipath dar nu toate acceptă membrii din România. 


Variația acțiunilor Uipath în ultimul an:



Cumpărare acțiuni Banca Transilvania


Sursa foto: Pixabay 



Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci de la noi din țară iar în 2019 cota de active a companiei a fost de 17,72%. La nivelul grupului Banca Transilvania produsele și serviciile financiar - bancare se adresează atât persoanelor fizice cât și juridice. 



Acțiunile Banca Transilvania sunt, de asemenea, ideale pentru investitorii începători și dacă este să analizăm puțin rezultatele pe care le-a înregistrat de-a lungul timpului, au fost destul de bune. 

În momentul de față, dacă iei în calcul să achiziționezi acțiuni de la Banca Transilvania trebuie menționat faptul că merită un loc în portofoliul tău de investiții. 



Însă, după cum spuneam și anterior, pentru a te asigura de randament este esențial să faci o documentare atentă asupra ofertelor pentru cumpărare acțiuni Banca Transilvania și să îți faci o idee asupra istoricului companiei. 

Evoluția prețului acțiunilor BT (simbol TLV) pe ultimul an la BVB



Cumpărare acțiuni prin Revolut



O altă alegere populară pentru cumpărarea de acțiuni mai ales în rândul investitorilor începători este Revolut. Revolut Trading a fost lansat la mijlocul anului 2019 iar la început aplicația a fost plină de erori și nu au fost atât de multe acțiuni din care un potențial cumpărător să poată alege. 



Acum aplicația funcționează ireproșabil și există un portofoliu vast de cumpărare acțiuni Revolut. Apar companii noi în fiecare lună iar dacă compania în care dorești să investești nu este încă listată este cel mai probabil să apară în lunile următoare, caz în care trebuie să urmărești momentul când apar noi companii listate. 



Totuși, Revolut impune anumite limite de tranzacționare și trebuie să respecți regulile acestei aplicații. Vei putea tranzacționa nu mai mult de trei ori în cinci zile lucrătoare iar în funcție de tipul contului tău este posibil să ai disponibile 1,3,5 sau tranzacții nelimitate fără comision pe lună. 



Poți cumpăra acțiuni de minim $1 și până la 10.000 de dolari într-o singură comandă sau până la 500 de acțiuni ale companiei. De asemenea, trebuie să ții cont că ești limitat la piața bursieră din SUA și nu există opțiuni de a investi pe alte piețe. 



Modificările datorate de Brexit au forțat Revolut Trading să înceteze sprijinirea brokerilor din afara Regatului Unit Așadar, dacă nu ești cetățean britanic atunci investițiile tale pe Revolut nu mai sunt protejate de schema UE de protecție a depozitelor. Poți tranzacționa în continuare acțiuni pe Revolut dar pe propriul risc. 



Tranzacțiile sunt comisionate, iar dacă nu acorzi atenție, valoarea acestora poate eroda semnificativ câștigurile.



Cumpărare acțiuni la Medlife


Medlife este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii în domeniul sănătății și, totodată, acțiunile sale merită să ocupe un loc în portofoliul tău de investiții. 



Având în vedere că serviciile medicale fac parte dintr-un sector esențial pentru populație, la o scurtă analiză a cifrelor prezentate de situațiile financiare ale acestei companii, poate să fie o soluție sigură de diversificare a portofoliului de investiții. 



Este recomandat ca înainte de a demara procesul de cumpărare acțiuni Medlife să se efectueze o cercetare atentă pentru a putea determina dacă este o companie care este compatibilă cu obiectivele tale investiționale și dacă avantajele unei astfel de investiții se potrivesc cu obiectivele tale pe termen lung. 



Medlife - evoluție preț în ultimul an pe BVB



Ce drepturi au cei ce cumpara actiuni?

Sursa foto: Pixabay


Atunci când cumperi acțiuni ai o serie de drepturi pe care este bine să le cunoști pentru a putea gestiona eficient portofoliul tău de acțiuni. Așadar, aceste drepturi sunt următoarele: 



  • Dreptul de a te retrage din companie 

Poți vinde acțiunile deținute la o anumită companie în orice moment consideri că este oportun. De asemenea, dacă societatea respectivă își mută sediul în altă țară, schimbă domeniul de activitate, fuzionează sau se divizează, acționarii care nu au votat în Adunarea Generală a Acționarilor în favoarea acestor schimbări au dreptul de a se retrage și de a solicita companiei să cumpere acțiunile deținute într-un interval de 30 de zile de la publicarea hotărârii AGA în Monitorul Oficial. 


  • Dreptul la dividende 

Dividendul este cota parte din profiturile societății, care se distribuie fiecărui acționar existent la data de referință pentru AGA, proporțional cu deținerile sale. Dividendele se acordă o dată pe an iar termenul de acordare nu poate să fie mai mare de 6 luni de la data desfășurării AGA la care au fost aprobate situațiile financiare. 


  • Drepturi privind convocarea AGA 

Acționarii care dețin cel puțin 5% din capitalul social al societății, individual sau împreună, pot solicita convocarea Adunării Generale a Acționarilor. Această procedură este importantă deoarece micii acționari pot să supună votului anumite propuneri. 


  • Dreptul de a fi informat cu privire la hotărârile AGA

Societatea se obligă să informeze acționarii asupra hotărârilor luate și să răspundă la întrebările acționarilor atunci când acestea sunt adresate. Se consideră răspuns dat și dacă informațiile respective sunt publicate pe website-ul companiei.


  • Dreptul de a vota și de a participa la AGA 

Toți acționarii au dreptul să participe la AGA iar dacă nu îți exerciți acest drept atunci nu poți participa la luarea unei decizii care ar putea să aibă un impact semnificativ asupra portofoliului tău de acțiuni. 


  • Dreptul de a-i sesiza pe cenzori sau pe auditorii interni 

Cenzorii sunt obligați să supravegheze gestiunea societății și să se asigure că au fost întocmite corect situațiile financiare ale companiei. În cazul societăților care au desemnat un auditor intern potrivit legii, acționarii au dreptul să reclame faptele care sunt considerate a fi esențial de verificat. 


  • Dreptul de a fi informat cu privire la societate 

Acționarii au dreptul de a fi informați cu privire la orice situație care are legătură cu evoluția societății, emisia de noi acțiuni, alocarea și plata dividendelor, raportări etc. 


  • Dreptul de a acționa societatea în justiție 

Conform legii, în calitate de acționar ai dreptul să acționezi societatea în justiție în cazul în care consideri că aceasta nu și-a respectat obligațiile față de tine. 



Cum stii care este momentul optim de a cumpara actiuni?


Sursa foto: Pixabay 


Cel mai bun moment pentru a cumpăra acțiuni de pe bursă este atunci când ai construită o strategie eficientă la baza portofoliului tău de investiții. Pentru a putea cumpăra la momentul oportun acțiuni performante, este nevoie să respecți o serie de condiții precum: 


  • acțiunile sunt într-un puternic și stabil trend ascendent 
  • un eveniment semnificativ a afectat prețul acțiunii sau se va întâmpla într-un viitor apropiat 
  • sectorul de afaceri în care activează compania înregistrează o creștere puternică


Totuși este recomandat ca cel puțin o parte din acțiunile din portofoliu să fie vândute cu scopul de a recupera investiția sau pentru a reinvesti sau pur și simplu pentru a colecta profituri în urma creșterii valorii acțiunii pe piață. 



Este recomandat să se vândă în special atunci când în portofoliul bursier începe să nu mai aibă structura conformă cu profilul tău de investitor și atunci, prin vânzări și achiziții poți rebalansa acest portofoliu.



Mai există și opțiunea de a cumpăra și vinde acțiuni în aceeași zi, drept urmare trebuie să se aplice strategii de tranzacționare intraday, lucru care implică să se aleagă o platformă de tranzacționare potrivită pentru a investi. 



Ce riscuri sunt atunci cand cumperi actiuni?


Sursa foto: Pixabay 


Acțiunile pot să fie cele mai profitabile investiții dar vin și cu o serie de riscuri pe care este bine să le iei în calcul. 



Nimeni nu poate răspunde cu certitudine în ce companii merită să investești, când vor avea loc exact creșteri sau scăderi de prețuri sau când va veni o nouă criză financiară. Dar iată câteva dintre riscurile pe care le presupune o astfel de investiție: 



  • rezultate financiare nefavorabile - atunci când compania stagnează sau înregistrează pierderi 
  • riscul prăbușirii bursei de valori - cunoscut și sub denumirea de crash, fapt care poate duce la pierderea unei cote semnificative din capitalul investit
  • riscurile pieței - care se produc din motive independente de dorințele noastre, investițiile pot fi afectate negativ. În momentul în care se reduce cererea nu are cum să crească nici prețul. 
  • decizii politice - acestea pot avea un efect devastator asupra bursei. Schimbări legislative sau introducerea de noi taxe pot scădea drastic investițiile. 
  • dobânzile impuse de băncile naționale - atunci când dobânzile sunt mari bursa este jos și vice versa. 
  • anumite riscuri legale - cum ar fi acțiunile unei companii să scadă din cauza anulării dreptului de liberă practică. 



Cea mai eficientă modalitate prin care poți reduce riscurile atunci când investești în acțiuni este aceea de a deține un portofoliu diversificat, adică să deții acțiuni de la mai multe companii din sectoare economice diferite, astfel încât dacă o companie are probleme sau un anumit sector este marcat de dificultăți majore atunci doar un procentaj mic din portofoliul tău să aibă de suferit. 



Investiția în bursă este o călătorie lungă și plină de învățare, presărat de succes dar și de eșecuri, deopotrivă. 



Totuși, trebuie remarcat faptul că viitorii investitori nu ar trebui să se simtă descurajați din cauza lipsei de cunoștințe deoarece nici cei mai mari investitori de pe bursă nu au fost ași de la bun început. Cu pași mici, răbdare, studiu și experiență vei putea să obții probabil, cele mai bune rezultate. 




Care sunt consecințele căderii bursei?




O prăbușire a pieței bursiere are loc atunci când un indice al pieței scade sever într-o zi sau în câteva zile de tranzacționare. O prăbușire este mai bruscă decât o corecție a pieței de valori, care are loc atunci când piața scade cu 10% de la maximul din 52 de săptămâni în zile, săptămâni sau chiar luni. 



Fiecare dintre piețele din ultimii 40 de ani a avut o corecție (și adesea mai multe). Este o parte naturală a ciclului pieței pe care investitorii înțelepți o întâmpină cu bucurie. O astfel de retragere permite pieței să se consolideze înainte de a merge către maxime mai mari. Un eveniment economic neașteptat, o catastrofă sau o criză declanșează panica. 



Prăbușirile pot duce la o piață bear (în scădere). Atunci piața scade cu 10% dincolo de o corecție pentru un declin total de 20% sau mai mult. 



O prăbușire a bursei poate provoca și o recesiune. Acțiunile sunt o sursă importantă de capital pe care corporațiile o folosesc pentru a-și gestiona și dezvolta afacerile. Dacă prețurile acțiunilor scad dramatic, corporațiile au o capacitate mai mică de a crește. 



Firmele care nu vând, în cele din urmă vor concedia lucrători pentru a rămâne solvabile. Pe măsură ce lucrătorii sunt disponibilizați, ei cheltuiesc mai puțin. O scădere a cererii înseamnă mai puține venituri, ceea ce înseamnă mai multe disponibilizări. Pe măsură ce declinul continuă, economia se contractă, creând o recesiune.




Poti cumpara actiuni fara broker?


Sursa foto: Pixabay 


Cu siguranță, investiția în acțiuni este foarte atractivă chiar dacă presupune o serie de riscuri și nu poate însemna întotdeauna că vei câștiga. 



Însă, cum poți să investești în acțiuni și să te asiguri în același timp că iei deciziile corecte? Procesul de învățare poate să fie unul de durată și startul în această oportunitate o poți face în doar câțiva pași simpli. Dar, vei putea oare să poți cumpăra acțiuni fără broker ? Sau este neapărat nevoie să alegi unul?



Răspunsul este: teoretic poți cumpăra acțiuni fără broker.



Un broker îți oferă o platformă de tranzacționare comodă de utilizat și analize de piață utile. În plus te scuteste de toată hârțogăraia de înregistrere a acțiunilor și de tranzacționare a acestora. Practic, dacă într-adevăr vrei să deții acțiuni reale, pe piața deschisă, nu instrumente, atunci vei face tranzacțiile printr-un broker.



De aceea, este recomandat să iei serios aceasta această opțiune în calcul. Mai ales dacă ai în vedere să investești pe bursă sume considerabile în scopul de a-ți maximiza veniturile și să diminuezi riscurile este important să apelezi la un broker mai ales la început de drum. 



În principiu, nu este nevoie de studii de specialitate în domeniu, licență sau masterat, pentru a putea cumpăra acțiuni. Însă, pentru a putea deveni broker este nevoie de studii de specialitate și să promovezi niște examene pentru a-i putea ajuta pe cei care doresc să investească în acțiuni. 



Pentru a putea să beneficiezi de avantajele pe care ți le oferă achiziționarea de acțiuni, este mult mai bine să apelezi la un broker care cunoaște deja legislația și are deja cunoștințe solide și experiență în domeniu, dar acest lucru nu înseamnă că nu va trebui să lucrezi continuu la educația ta financiară.



Apelează la experiența a peste 50 de traineri și a unei echipe cu 77 de ani de tradiție: https://profitpoint.ro/ 


Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică