Educația financiară pentru copii - partea 1

Descarcă ebook-ul

Este nevoie să vă autentificați sau să vă înregistrați pentru a descărca ebook-ul

Mulți dintre părinți se întreabă cum să-și pregătească cât mai bine copii pentru viitor. Nici un părinte nu dorește să-și vadă copiii luând viața în piept nepregătiți. Sistemul educațional din România este unul performant din unele puncte de vedere dar extrem de precar și sărăcăcios din altele. Unul din aspectele slab și precar abordat în educația copiilor noștri este educația financiara. La nivel instituțional abia în ultimii ani vedem ceva pași în aceasta direcție ceea ce este un lucru îmbucurător. Însă amprenta educațională cea mai adâncă este lăsată tot de familie. Adică noi părinții, prin sfaturile și mai ales exemplele oferite ne pregătim copiii pentru viitor. De ce spun mai ales prin exemple? Pentru că degeaba le spunem copiilor zi de zi ce este bine să facă și ce nu dacă noi înșine nu urmăm aceste sfaturi.

Aici voi încerca să ofer ofer un mic ajutor părinților cu un scurt ghid despre cum să abordăm educația financiară a copiilor noștri în diferite etape ale creșterii și dezvoltării lor.

Ca și părinte, și cel dintâi profesor al copiilor noștri, să-i învățăm să ia decizii inteligente privind banii este unul dintre cele mai importante lecții pe care i le putem oferi.

În primul rând nu este niciodată prea devreme sa începem să educăm copiii despre ce înseamnă banii. De fapt, este bine să începem această conversație cu mult timp înaintea adolescenței când sunt în fața unor decizii financiare importante care trebuie să le ia singuri.

Să nu uitam că lecțiile despre bani încep prin oferirea unui bun exemplu. Adică aplicând tot ceea ce îi învățăm și administrând sănătos financiar gospodăria. Oricât vom încerca să ascundem aceste aspecte copiii vor vedea și înțelege când părinții lor au probleme financiare.

Dacă își vor vedea părinții cum se afundă în credite și sunt nesăbuiți cu banii vor crede că este normal ca și ei să se comporte la fel.

Dacă întâlnim probleme și reușim să le depășim nu ar trebui să ne fie frică să le explicăm care au fost greșelile noastre și ce am făcut ca să le corectăm.

Totodată este important să le explicăm cât mai devreme și de unde vin banii, adică ei sunt rezultatul muncii și eforturilor depuse pentru obținerea lor.

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate