Economia - la un pas de recesiune

Este în natura lucrurilor ca o economie globală să aibă urcușuri și coborâșuri. Recesiunile apar și dispar, însă este important de știut că până în 2020, din cauza contracțiilor comerțului global și a tensiunilor comerciale, Statele Unite vor intra în recesiune tehnică şi este foarte probabil ca acest fenomen să se răsfrângă asupra economiei globale.

Ce este o recesiune tehnică?

Recesiunea tehnică, diferită de cea economică, este un fenomen care apare în urma unui declin determinat de scăderea PIB-ului unei țări două trimestre consecutive, dar și de scăderea veniturilor și creșterea șomajului. 

Recesiunea tehnică poate semnala apariția unei recesiuni economice, însă, cea din urmă poate să apară și fără existența recesiunii tehnice.   

Ce se poate întâmpla în România?

Deși economia națională este la un nivel mai bun decât cea a altor state, analiștii spun că vulnerabilitatea României este deficitul bugetar structural mare și venituri fiscale mici. "Întotdeauna după un boom vine și recesiunea. România a crescut nenatural de mult, de aceea și prăbușirea va fi mult mai mare", a spus profesorul de economie Cristian Păun. "Guvernul a făcut o greșeală. Când economia creștea, noi nu acopeream datorii, continuam să ne împrumutăm", a adăugat el.
Astfel, România ar putea înregistra două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, ceea ce se numește recesiune tehnică, iar acest lucru se poate întâmpla spre finalul anului 2019 sau în 2020. De vină este politica fiscală a Guvernului care, în ultima perioadă, a majorat salariile și pensiile într-o manieră inacceptabilă. Aceste majorări ar urma să adâncească și mai mult diferenţa dintre importuri şi exporturi, de peste 1 miliard de euro în acest moment.

"Riscul unei recesiuni tehnice în România, în a doua parte a anului viitor sau în 2020, este unul foarte mare, recesiune tehnică însemnând două trimestre consecutive de reducere a PIB. Dacă Europa va creşte cu 1%, probabil că vom evita recesiunea. Dacă, însă, va creşte cu mai puţin de 1%, atunci sunt şanse mari să fie o recesiune. Prognozele noastre arată o încetinire a economiei în 2020 undeva foarte aproape de 2%", a spus economistul Dan Bucşă.

Pentru a evita recesiunea, economia trebuie să fie bazată mai mult pe investiții, nu pe consum, așa cum se întâmplă acum.

Voting postare: 10

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate