Economiseşte inteligent!

Primul pas pentru a începe să economiseşti este să decizi că vrei să economiseşti. Mulţi cred că nu pot să economisească, de aceea nici măcar nu încearcă. Secretul economisirii este să te plăteşti pe tine primul, aşa cum spune şi Robert Kiyosaki în cartea Tată Bogat, Tată Sarac, să îţi stabileşti priorităţile şi să economiseşti înainte să cheltuieşti.

Iată câteva sfaturi pentru a începe să economiseşti inteligent:

Setează-ţi o plată automată din contul în care încasezi salariul în contul de economii şi astfel în ziua de salariu nici nu vei vedea acei bani. La început o să ţi se pară puţin ciudat, ca şi cum ai câştiga mai puţin, dar în scurt timp te vei adapta şi nu vei mai duce lipsa acelor bani şi vei economisi automat.

Poţi începe cu paşi mici, economiseşte în fiecare zi 1 leu, asta înseamnă într-o lună 30 de lei şi într-un an 365 lei. Dacă după o lună ţi se pare prea uşor, luna următoare economiseşte în fiecare zi 2 lei şi la sfârşitul anului vei avea 730 lei. Dacă şi această provocare ţi se pare prea uşoară, în a treia lună mai adaugă un leu şi economiseşte 3 lei în fiecare zi. Tu decizi care este suma pe care vrei să o economiseşti în fiecare zi. Important este când ai ajuns la un nivel pe care ai putut să îl respecţi cel puţin trei luni consecutive să nu mai revi la o limită inferioară. Aşa cum îţi cumperi un covrig sau o cafea în fiecare zi, tot aşa poţi să şi economiseşti în fiecare zi dacă vrei.

Dacă nu îţi place să îţi umpli buzunarele cu mărunt, decât să laşi restul neridicat poţi la sfârşitul fiecărei zile să pui toate monedele adunate într-o puşculiţă. Lunar depune acei bani într-un cont şi periodic investeşte-i. Nici nu îţi vei da seama când contul tău de investiţii a crescut. Important este şi ce vei face cu aceste economii, dar despre asta discutăm într-un articol viitor.

Când primeşti o primă sau un bonus, nu cheltui toată suma. Economiseşte cel puţin jumătate şi vei avea satisfacţia că ai economisit, dar vei beneficia şi de recompensa primită pentru eforturile tale.

Fii pozitiv. Încadrează economiile în categoria cheltuielilor care te fac să te simţi bine şi chiar te vei simţi bine. Astfel îţi programezi mintea să vadă economiile ca pe un lucru pozitiv şi te vei bucura de ele.

După ce ai terminat de achitat un împrumut, pune contravaloarea ratei lunare pe care o plăteai într-un cont de economii. Nivelul tău de trai nu se va schimba, iar contul de economii va creşte lună de lună.

Poţi folosi aceste mici trucuri să îţi îmbunătăţeşti situaţia financiară şi să economiseşti fără mari eforturi. Trebuie doar să îţi stabileşti ca prioritate să economiseşti şi să îţi îndrepţi toate acţiunile în această direcţie.

De ce să te plăteşti pe tine primul?

De ce te duci la muncă în fiecare zi? Pentru a caştiga bani pentru altcineva? Te duci la muncă pentru a câştiga bani pentru tine şi pentru familia ta. Atunci de ce ai plăti pe altcineva în afară de tine primul? De ce să plăteşti orice altceva înainte de a economisi?

Merită să te plătești pe tine primul? Eu, zic că da! Dacă te plăteşti pe tine primul vei reuşi să economiseşti în fiecare lună şi vei putea să investeşti pentru a-ţi atinge obiectivele financiare. Cel mai frecvent, dacă nu ne plătim pe noi primii, nu prioritizăm nevoile astfel încât să economisim în fiecare lună. După plata cheltuielilor fixe lunare, precum chiria, rata şi facturile de utilităţi, ne întindem cu celelalte cheltuieli variabile şi nu mai reuşim să economisim, de aceea suma pe care vrem să o economisim lunar ar trebui considerată o cheltuială fixă şi plătită prima.

Dacă prima dată ne plătim pe noi cu suma planificată, atunci contul de economii creşte lună de lună şi putem să ne gândim să alegem acele investiţii potrivite nevoilor noastre.

Pentru cheltuielile fixe găsim tot timpul resurse să le acoperim pentru că altfel trebuie să suportăm consecinţele. La fel ar trebui să gândim şi despre economii pentru că ele ne pot aduce randamente şi ne pot ajută să ne îndeplinim obiectivele care ne pot face viaţa mai bună.

Începe să economiseşti acum. Merită!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *