Efectul #Brexit: bursele suferă din cauza incertitudinilor

Săptămâna trecută, oficialii britanici au respins proiectul acordului de Brexit negociat de Guvern cu autoritățile de la Bruxelles. Parlamentarii au votat pentru amânarea termenului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzut pentru 29 martie.

Ieșirea Marii Britanii din UE a fost amânată, iar haosul și incertitudinile continuă.

Oficialii de la Londra au acum două opțiuni: de a ieși din UE fără nici un acord pe 29 martie sau de a cere o amânare a Brexit-ului, lucru care va prelungi negocierile și starea de incertitudini.

Efectul #Brexit continuă să afecteze și bursele.

Lira sterlină (GBP) s-a devalorizat cu încă aproape 2%, accentuând scăderea istorică de vineri când a pierdut într-o zi peste 10% din cotaţia în raport cu USD. În consecință, Bursa de la Londra a suspendat la data de 23.03.2019 tranzacţionarea acţiunilor băncii Barclays şi Royal Bank of Scotland.

Haosul de la Londra are un impact negativ şi asupra monedei Euro.

Indicele bursei din Londra care urmăreşte cele mai importante companii cu activitatea concentrată pe piaţa internă (FTSE 250) a mai pierdut 3%, amplificând pierderea de vineri.

"Sunt surprins cât de prost merg negocierile. Eu i-am oferit premierului ideile mele în ce priveşte cum să negocieze. Dânsa nu a ascultat", a declarat Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a precizat totodată că se opune unui nou referendum cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.


Cu ceva timp în urmă, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei (BoE) au activat o linie de swap valutar care permite unei bănci centrale să obţină lichiditate în monedă străină de la banca centrală care emite această monedă, de obicei cu scopul de a o furniza băncilor comerciale la nivel naţional.

"Activarea reprezintă o măsură prudentă şi precaută adoptată pentru a furniza flexibilitate suplimentară în asigurarea de lichidităţi, sprijinind funcţionarea pieţelor. Ca parte a aceluiaşi acord, Eurosistemul este pregătit să împrumute lire sterline băncilor din zona euro, dacă va fi nevoie", se arată într-un comunicat publicat de BCE.

Voting postare: 7

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate