Este crucial ca piețele financiare să rămână deschise

Situația declanșată la nivel mondial de răspândirea virusului Covid-19 își lasă amprenta și asupra piețelor, care înfruntă din ce în ce mai multe provocări. Cu toate acestea, "este crucial ca piețele să rămână deschise", se arată într-un comunicat al Federației Burselor Europene.

Piețele financiare au un rol foarte important în asigurarea formării prețurilor, a transparenței și a lichidității, iar împiedicarea activității acestora poate avea un impact negativ uriaș asupra economiei și a societății. Funcționarea piețelor este esențială chiar și în vremuri de criză, or acestea au fost ”testate” și în 2008 când operațiunile financiare au trebuit să continue pentru a menține încrederea investitorilor. 

Principiile membrilor FBE sunt transparența și obiectivitatea, în special în aceste momente de incertitudine. Adică bursele UE vor rămâne deschise în permanență, pentru ca să asigure fiabilitatea, corectitudinea și integritatea în mod sigur și transparent. 

Din punct de vedere tehnic și operațional, bursele vor continua să funcționeze în mod organizat, normal și transparent în ciuda condițiilor extreme de tranzacționate declanșate de Coronavirus. De asemenea, vor fi respectate protocoalele și condițiile contractuale de muncă la distanță. Piețele vor lucra ordonat prin revizuirea constantă a fluxului de știri și prin evaluarea valorilor mobiliare ale investitorilor, în vederea readucerii în echilibru a portofoliilor de investiții. 

Cei de la Federația Burselor Europene anunță că investitorii trebuie să se aștepte în continuare la fluxuri negative de știri, de restricții impuse prin decizii guvernamentale, carantine și blocări ale activității economice și sociale, dar și la evenimente pozitive cum ar fi sprijinul guvernamental furnizat în acest sens. Prin urmare, investitorii trebuie să se adapteze circumstanțelor economice în tranziție, iar organizarea și controlul locurilor de tranzacționare este esențială în astfel de condiții de volatilitate. Investitorii mai trebuie să-și incorporeze și să-și gestioneze riscurile în mod transparent și chibzuit, și să ia în considerare hedging-ul în aceste condiții volatile.

La etapa actuală, cele mai fiabile instrumente de investiții sunt cele derivate, care sunt utilizate ca proxy sau instrumente de hedging pentru majoritatea piețelor OTC.   

Membrii Federației Burselor Europene monitorizează cu atenție evoluțiile globale și îi asigură pe investitori că vor depune toate eforturile pentru a menține condiții de piață sigure și transparente în spațiul european.  

Voting postare: 6

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate